IZDRŽIMO JOŠ MALO!

Video | ŽIVOT NA 35+: Hitna služba u Rijeci i okolici bilježi 50% više intervencija!

Vrućine! Hitna služba bilježi duplo više intervencija, ugrožene su i životinje

U zraku preko 35 stupnjeva a na vrućem asfatu još i više. Ekstremne vrućine na vrhuncu ljeta pozivaju na oprez. Hitna služba bilježi čak 50% više intervencija!

Sklonite se sa sunca i pijete puno tekućine, preporuke su i apel liječnika. Ugroženi su i četveronožni ljubimci!

Više u prilogu Mirjane Marohnić i Kanala Ri.

Valja se pridržavati preporuka

Kako bi smanjili rizik za svoje zdravlje valja se pridržavati već svima dobro znanih preporuka,ne izlaziti bez potrebe van u najtoplije doba dana, piti najmanje 2 litre tekućine dnevno i jesti laganu hranu. Oprezno i na plažu.

Iako je srećom takvih intervencija malo i našim turistima ponekad zatreba pomoć.

“To se tiče samo hitnoća, ali neka druga oboljenja – recimo stao je na ježa ili malo izgorio – po našim turističkim mjestima imaju i turističke ambulante pa se oni mogu i tamo javiti”, kaže Višnja Jovanović, specijalist hitne i obiteljske medicine.

Slušajte preporuke liječnika, upozorava doktorica Jovanović

“Ako im se nešto dogodi a nisu slušali preporuke odgovornost moraju podnijeti sami, možemo mi govorit svaki sat preporuke ako ih neće ljudi slušati.”, dodaje kaže Višnja Jovanović.

A preporuke se ne odnose samo na ljude, u ove vruće dane moramo paziti i na naše četveronožne prijatelje. O onim napuštenima brinu volonteri azila.

“Mi smo rano ujutro u azilu između 6 i 7 sati. Puštamo pse vani, idemo s njima u šetnjnu negdje do 10 sati dok nije velika toplina, puštamo pse da se odmore da bi kolegice došle opet oko 18 sati kada sunce zađe i na isti način pse izvele vani”, objašnjava Radmila Jotanović, volonterka Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Životinje su tijekom ljetnih vrućina u povećanom riziku od toplotnog udara je nemaju znojne žlijezde pa se ne znoje i svoju temperaturu reguliraju dahtanjem. Ne vodite psa na direktno sunce, dajte mu dovoljno tekućine i pazite na njegove šapice.

“Molim sve vlasnike pasa da ne budu takvi ljubitelji pa da vidimo pse da se šeću oko 11-12 sati. I zamolila bi te iste vlasnike da bosim nogama idu po asfaltu pa da vide koja je to toplina i koje je to žarište psu na šapice”, dodaje volonterka Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Uz još jedan savjet, ne ostavljajte kućne ljubimce u automobilima i nemojte im pretjerano skraćivati dlaku.

Izdržimo još malo svi skupa jer nas već sutra očekuje osvježenje i kiša, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari