Zlatko Komadina o jamstvu Vlade 3. maju: “To nije politička nego poslovna odluka države”

FOTO: PGŽ

Na današnjem 99. redovitom susretu župana Zlatka Komadine s novinarima poteglo se pitanje hoće li Vlada odobriti jamstvo za 3. maj

“3. maj je u fazi oporavka, ali u jednom privremenom stanju u kojem treba iskoristiti vrijeme da se dovrši proces konsolidacije. Ovih dana sam imao nekoliko sastanaka s trećemajcima i resornim ministarstvima”, kazao je Komadina te najavio kako će se ovaj četvrtak sastati s ministrom Horvatom. Nada se kako će se sastati i s ministrom Marićem.

“Treba im rastumačiti da ovu situaciju, dok imaju proizvodnju ovih par brodova koje završavaju da bi smanjili izloženost državnim jamstvima, treba iskoristiti. 3. maj se treba trajno oporaviti. Naravno, uz ulaganje strateškog partnera iz Australije, brodovlasnika koji bi gradio pet polarnih kruzera. Cijena jednog takvog kruzera je oko 160 milijuna eura. Radi se o velikom poslu gdje ne bi bila velika izloženost države  jer je to financijski održivo. Čak se i ne traži puno jamstvo nego se traži dijeljenje rizika između brodovlasnika i Vlade Republike Hrvatske. To nije klasična priča kao nekada”, dodao je Komadina.

Komadina očekuje da će se ugovoriti barem jedan kruzer, i to bez jamstva.

“To je dobra volja brodovlasnika jer je zadovoljan kvalitetom radova u 3. maju. Ima povjerenja u trećemajsku priču, a to povjerenje treba poduprijeti Vlada da bi brodovlasnik imao potpuno povjerenje”, kazao je Komadina te istaknuo da se radi o poslovnoj, a ne političkoj odluci.

“Meni nije normalno da se postavlja situacija da će se sve samo od sebe riješiti. Samo od sebe se ništa neće riješiti nego će se urušiti. Trebat će i sutra graditi brodove ne samo za strane naručitelje. Trebat će graditi brodove za domaću flotu, za nacionalnog brodara Jadroliniju, za obalnu stražu. Brodograđevne priče će uvijek biti, šteta je opreme i znanja koje postoji u kvarnerskom bazenu ako ne bude iskorišteno”, zaključio je Komadina.

Odluke  vezane uz socijalnu politiku

Financiranje socijalnih programa, kao i financijska pomoć PGŽ radu udruga civilnog sektora, bile su teme današnjeg redovnog susreta župana s novinarima. Prema riječima župana Zlatka Komadine upravo takvi programi podižu kvalitetu i razinu usluga u županijskim ustanovama.

Naveo je primjer financiranja edukacije djelatnika  domova za starije osobe kao i program radno-okupacijske terapije za štićenikekoja se u domovima socijalne skrbi kontinuirano provodi od 2002. godine. Za takve programe iz županijskog proračuna izdvojit će se u ovoj godini gotovo 300.000 kuna.

“Također smo preko 93.000 kuna, osigurali  Centru za rehabilitaciju “Fortica” za provedbu programa fizikalne terapije i Domu za starije osobe “Marko A. Stuparić” Veli Lošinj.Nastavljamo i sa sufinanciranjem logopeda za djecu s područja Gorskog kotara. Logoped je započeo s radom početkom 2017. godine, a rehabilitacijom je obuhvaćeno prosječno 70-ak djece, kroz individualne ili grupne tretmane, a usluga je izuzetno dobro prihvaćena od strane lokalnog stanovništva i osnovnih škola i vrtića”, rekao je župan.

Izvijestio je također i o odluci o rasporeda proračunskih sredstava Psihijatrijskoj bolnici Rab, u ukupnom iznosu od 342.000,00 kuna. Ta su sredstva namijenjena za financiranje sanitetskog prijevoza pacijenata Bolnice Rab te troškove stanovanja liječnika kako bi se pomoglo Psihijatrijskoj ustanovi da zadrži liječnike i medicinski kadar na otoku.

Petrc je izvijestio o odluci župana donešenoj na prošlom kolegiju 3. veljače kojom je odobreno financiranje te raspored sredstava za provođenje redovnih godišnjih aktivnosti županijskih saveza braniteljskih udruga i umirovljenika. Ukupno je raspoređeno 450 tisuća kuna te je financirana redovna djelatnost sedam različitih saveza te 530 tisuća kuna za 83 programa nacionalnih manjina kojih na području PGŽ ima 22.

Na području PGŽ-e je nešto više od 4000 udruga što je otprilike jedna udruga na  70 stanovnika.

Imamo bogatstvo civilnog društva na području naše županije . Godišnje za programe udruga izdvajamo oko 15 milijuna kuna što nas svrstava u sam vrh financiranja udruga u Hrvatskoj, istaknuo je Petrc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari