170. OBLJETNICA ROĐENJA

Galerija | Znanstveni skup povodom 100. obljetnice smrti Marije Krucifikse Kozulić

Znanstveni skup posvećen utemeljiteljici Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, Mariji Krucifiksi Kozulić održan je povodom 170. obljetnice njezina rođenja i 100. obljetnice njezine smrti.

Znanstveni skup dio je aktivnosti Dana službenice Božje Majke Marije Kricifikse Kozulić koji se od 26. do 28. rujna održavaju u organizaciji Riječke nadbiskupije, Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci.

Važnost rada i djelovanja Marije Krucifikse Kozulić istaknula je vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova Dobroslava Mlakić navodeći kako je riječ o znamenitoj ženi u povijesti Rijeke koja je djelovala karitativno vodeći brigu prvenstveno o siromašnoj djeci. „Imala je veliko srce i njezina životna misija bila je pomoći potrebitima, onima s margine društva i zauzimala se za siromašne, ostavljene i napuštene“, objasnila je Mlakić. Marija Krucifiksa Kozulić u Rijeci je osnivala karitativne domove koji su ujedno bili i odgojno-obrazovne ustanove. „U današnjoj ulici Pomerio izgradila je sirotište, ali nikada ga nije zvala sirotištem, već Toplim domom Zavoda presvetog Srca Isusova u kojeg je primala sve koji su bili u potrebi, neovisno o njihovoj vjeri ili narodnosti. Osigurala im je smještaj, hranu, odjeću, ali i odgoj i obrazovanje budući da je unutar Zavoda pokrenula i četverogodišnju pučku školu i dječji vrtić“, navela je Mlakić.

Znanstvenom skupu odazvao se i nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić istaknuvši kako sjećanje na Mariju Krucifiksu Kozulić treba njegovati i u kontekstu svega onoga što je tijekom svog života činila za dobrobit grada i nadbiskupije. „Vodila je brigu o isključenima, a njezin plemeniti rad nastavljen je kroz djelovanje sestara njezinog reda. Sjećanje na nju valja nam očuvati na način da svima nama u nadbiskupiji i šire njezin rad bude poticaj, da primjećujemo one slabije i potrebite oko sebe i da o njima brinemo, da budemo uključivi“, istaknuo je Uzinić.

Znanstvenom skupu prisustvovala je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je istaknula kako je Marija Krucifiksa Kozulić zbog svog djelovanja i iznimne posvećenosti pomaganju potrebitima ostavila veliki trag u povijesti Rijeke.

„Zbog njezinog djelovanja već za života građani Rijeke nazivali su je Riječkom Majkom jer su prepoznali i cijenili njezinu majčinsku skrb za djecu, siromahe, beskućnike i umiruće. Bila je osoba velikih djela, duha i duhovnosti, koja je svojevremeno bila graditeljica karitativnih i socijalnih ustanova u Rijeci, a njezinu karizmu do danas nastavljaju i njeguju sestre ovoga reda što se posebno očituje u radu s djecom i mladima te pomaganju siromašnima“, rekla je Sandra Krpan i dodala kako je Grad Rijeka u čast njezinom životu i djelovanju prolaz pokraj samostana na Pomeriju nazvao njezinim imenom, a pod njezinim imenom djeluje i hospicij u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari