ZRAČNA LUKA RIJEKA: ‘S nekoliko mjera može se povećati promet na ciljanih 500.000 putnika’

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je izjavio kako je cilj da Zračne luke Rijeka udvostuči promet putnika sa sadašnjih 150 tisuća putnika na 300 tisuća godišnje

Radni sastanak o razvoju i pozicioniranju Zračne luke Rijeka održan je na županovu inicijativu u riječkoj Zračnoj luci kao priprema za skori sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma o toj temi, priopćila je Primorsko-goranska županija.

“Cilj je povećati promet od sadašnjih 150.000 na 300.000 i prema 500.000 kroz razne postojeće modele kroz 4 pravca: reviziju udruženog oglašavanja, reviziju subvencioniranih aerodroma u Hrvatskoj, alternativni aerodrom i mrežu aerodroma kojoj je operater Zračna luka Rijeka. Svaki od tih modela daje porast broja putnika”, rekao je župan.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je da Zračna luka Rijeka ima najveći potencijal za rast u Hrvatskoj.

“S nekoliko mjera koje se trebaju dogovoriti s Republikom Hrvatskom u kratkom razdoblju može se povećati promet na ciljanih 500.000 putnika“, smatra Boras Mandić.

Ustvrdio je kako revizija sustava subvencioniranih letova – PSO (Public Service Obligation) može dovesti Zračnu luku Rijeka do razine Splita jer Rijeka sad ima samo 3500 subvencioniranih sjedala, a Split i Dubrovnik 200.000 i više.

Kako se ističe u priopćenju, mjere poduzete u udruženom oglašvanju mogu donijeti porast putnika za dodatnih 200.000 a Zračna luka Rijeka mogla bi biti alternativna zagrebačkoj Zračnoj luci.

Primorsko-goranska županija je u ovoj proračunskoj godini namijenila 600.000 kuna za ulaganje u infrastrukturu zračne luke, a u sljedećem razdoblju se planira ukupno uložiti 50 milijuna kuna, za infrastrukturu i izgradnju nove sletne staze.

Menadžer za razvoj mreže Eurowingsa Ivan Oreč kazao je da ove godine očekuje rast od pedesetak posto u odnosu na prošlu godinu. Tvrtka Eurowings je prva aviokompanija u Rijeci sa četrdesetak posto udjela u prometu, a ove godine uvela je liniju prema Hannoveru i prvu zimsku liniju Köln-Rijeka koja prometuje dvaput tjedno.

“Nove linije Zračne luke Rijeka i povezivanje Kvarnera s drugim destinacijama pridonijeli bi porastu turističkoga prometa. Vesele razgovori o povećanju linija, pogotovo onima koje bi udaljene destinacije približile Kvarneru”, rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Na sastanku su bili i ravnatelj Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić te predstavnici suvlasnika, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, zamjenik opatijskoga gradonačelnika Emil Priskić te zamjenica crikveničkoga gradonačelnika Ivona Matošić, kao i direktor Turističke zajednice Rijeka Petar Škarpa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari