SJEDNICA

Komadina i koordinacija goranskih čelnika: Stanovnici Gorskog kotara trebali bi plaću primati u bruto iznosu!

Primorsko-goranska županija i goranski gradovi i općine razmatraju formiranje zajedničkog fonda kao poticajnu mjeru liječnicima za život i rad u Gorskom kotaru, jedan je od zaključaka prve ovogodišnje sjednice Koordinacije goranskih čelnika održane u Fužinama na kojoj su dominirale teme vezane uz zdravstvo, a kojoj je prisustvovao i župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

Župan Komadina u izjavi nakon sjednice rekao je da je riječ o preventivnom sastanku na kojem se razgovaralo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a u okolnostima općeg nedostatka liječnika. Stanje na području Gorskog kotara ocijenio je zadovoljavajućim.

Govoreći o nedostatku logopeda, župan je rekao da postoji izražena potreba u vrtićima i u školi i smatra da će se unutar par mjeseca iznaći rješenje. Podsjetio je da je sa Sveučilištem u Rijeci pokrenut studij logopedije, a danas je predloženo i formiranje programa stipendiranja studenata koji bi bili spremni doći živjeti i raditi u Gorski kotar.

Na pitanje nedostatka medicinskog kadra nadovezala se i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić koja je istaknula da je situacija s logopedima problem, ne samo u Gorskom kotaru već u cijeloj Hrvatskoj.

Mišljenja je da treba povećati upisne kvote i mlade motivirati većim plaćama i rješavanjem stambenog pitanja. Zaključila je da udruženi, šest goranskih JLS-ova mogu pružiti odgovarajuće i zadovoljavajuće uvjete kandidatima koji se jave.

Značaj logopeda za Gorski kotar naglasio je i načelnik Fužina David Bregovac koji je informirao da je dogovoren sastanak s logopetkinjom iz Rijeke kojoj će se ponuditi natprosječni materijalni uvjeti, odnosno, kako je rekao, bolja plaća nego koju prima načelnik.

Ipak, ukazao je da to predstavlja financijski teret za proračun goranskih gradova i općina koji će rezultirati manjkom sredstava za ulaganje u infrastrukturne i kapitalne projekte. Izrazio je nezadovoljstvo pomoći od strane države koja bi trebala prepoznati Gorski kotar, kao i druge ruralne krajeve, kao područja od posebnog interesa za ulaganje.

Mišljenja je da bi država trebala poduprijeti ljude da dođu živjeti u ovaj kraj, a jedna od mjera koju je predložila Koordinacija je da stanovnici u Gorskom kotaru primaju plaću u bruto iznosu. Bregovac je nezadovoljan i činjenicom da se većina goranskih projekata prijavljenih na Nacionalni plan oporavka i otpornosti nalaze na rezervnoj listi.

U fokus Sjednice došlo je i pitanje održavanja Domova zdravlja, na što je župan rekao kako njihovo uređenje nije nikakav problem i da će unutar godine dana zgrade biti obnovljene, konkretno Domovi zdravlja u Delnicama, Fužinama i Moravicama.

Na sjednici, kojoj su u ime PGŽ nazočile i pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj i pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar, razgovaralo se i o razvoju plinske mreže i distribucije plina koja će biti posebna točka na sljedećem susretu Koordinacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari