MANIFESTACIJA U POREČU

Župan Komadina na obilježavanju Dana Istarskog statuta

U povijesnoj Istarskoj sabornici u Poreču održana je svečanost obilježavanja Dana Istarskog statuta kojoj je prisustvovao župan Zlatko Komadina, a svojim dolaskom, manifestaciju je uveličao i predsjednik Zoran Milanović.

„Čuli smo svečanu pjesmu Istarske županije, koja je prekasna i posebno mi je drago da je u njoj i dio naše Primorsko-goranske županije, a što je i normalno jer dio identiteta Istre pripada u ta dva otoka i naravno Liburniji i Kastvu koji je bio sjedište borbe za jezik Istrijana, za našu Hrvatsku i za regionalni identitet Istre. Čestitam vam na tome. A što reći? Zajedno smo uvijek bili na braniku borbe za decentralizaciju, za posebnosti, izražavanje ljudskih prava i sloboda i po tome smo, rekao, bih, uvažavani od svih drugih i drugačijih. Po tome smo malo drugačiji od nekih drugih dijelova Hrvatske, a o čemu svjedoči i politička različitost“, poručio je župan Komadina.

U svome govoru, predsjednik Milanović se prisjetio svog prvog susreta s dvojezičnom Istrom, u devetoj godini života kada je na ulasku u Rovinj vidio dvojezični natpis, što mu je tada, u siječnju 1976. godine bilo neobično.

„Istra je regija u kojoj se živi lijepo i sigurno, ali slušajući župana, genijalna mi je transformacija od globalista i baštinika univerzalnih vrijednosti, da bi na kraju postao ono što svaki čovjek mora biti, domobran. Sve što je govorio, ticalo se Istre, njezinih prava i njezinog položaja, kao što kada ja govorim o Hrvatskoj, gledam prije svega Hrvatsku. Način na koji se Istra bori za svoje interese, u tome je ostala svoja”, istanuo je predsjednik.

Istarski župan Boris Miletić je ustvrdio da je Statut Istarske županije temeljni dokument istarske regije. Dodao je da se Istarska županija za svoj statut dugo borila i naposljetku i izborila, ne pristajući na polovična rješenja, na kompromis i na ukidanje onih članaka koji su, kazao je, slika onoga što u Istri žive, baštine i do čega drže.

“Godine 1994. smo Statutom Istarske županije istaknuli našu volju, da kao građanke i građani živimo u toleranciji i slozi, bez obzira kojim jezikom govorimo, koje smo vjere ili nacije. Iskazali smo svoje jasno opredjeljenje za vrijednost i demokraciju antifašizma te poštivanja temeljnih ljudskih prava kao i mogućnosti da se autohtona talijanska nacionalna zajednica ravnopravno služi svojim materinjim jezikom”, poručila je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

Statut Istarske županije je dokument kojeg je 30. ožujka 1994. godine usvojila Županijska skupština Istarske županije. Tim se dokumentom Istra definirala kao multinacionalna i dvojezična regija u kojoj su hrvatski i talijanski jezik u ravnopravnoj službenoj uporabi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari