AKTUALNE ŽUPANIJSKE TEME

Župan Komadina održao sastanak s gradonačelnicima i općinskim načelnicima PGŽ

Idi na originalni članak

U Malinskoj na otoku Krku, nakon dvogodišnje stanke uzrokovane epidemiološkom situacijom, na poziv župana Komadine okupili su se gradonačelnici i načelnici Primorsko-goranske županije kako bi raspravili o aktualnim županijskim temama.

Oglas

Susret je započeo obilaskom reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice Treskavac, u blizini Općine Vrbik, koji se smatra primjerom dobre prakse u gospodarenju otpadom.

Razgovaralo se o obvezama gradova i općina u prioritetnoj izgradnji kompostane, pretovarnih stanica i sortirnica. “Mnogi nisu učinili skoro ništa, a neki jako malo. Obveza EU-a je doći do 50% primarne selekcije što bi ujedno smanjilo pritisak na Marinšćinu, posebice ljeti. Kompostane bi riješile dio biootpada, a samim time bi se riješili i neugodni mirisi koje trpe lokalni stanovnici”, rekao je u današnjem obilasku župan Komadina.

VIDEO DANA:

Nakon obilaska Treskavca Susret je nastavljen u hotelu Malin pozdravnim riječima župana Komadine i načelnika Općine Malinska Dubašnica Roberta Antona Kraljića koji je sve prisutne upoznao s općinom Malinska Dubašnica, njenom prošlosti, trenutnim stanjem te budućim projektima. Istaknuo je projekt “Zaštita, promocija i turistička valorizacija Jadranske pomorske baštine” ARCA ADRIATICA. Projekt razvoja Luke Malinska prezentirao je Dinko Hrešić iz Marecon d.o.o.. Župan Komadina pozdravio je sve prisutne te istaknuo kako je prvi dan Susreta tema gospodarenje otpadom za koju je uvod bio današnji obilazak reciklažnog dvorišta Treskavac. O temi gospodarenja otpadom govorili su pročelnica UO za prostorno uređenje Koraljka Vahtar Jurković, predsjednik Uprave Ekoplus d.o.o. Luka traven i županijski vijećnik Josip katalinić.

Pročelnica i direktor Ekoplusa d.o.o. predstavili su sadašnje stanje gospodarenja otpadom te ukazali na važnost uloge JLS-a u odvajanju otpada te izgradnje kompostana. Pročelnica je za kraj istaknula novu obavezu Županije koja mora donijeti županijski Plan gospodarenja otpadom – do 1. 1. 2024., dok je Traven rekao kako alternative Centru Marišćina nema te kako PGŽ i Istarska županija su jedine županije gdje se otpad obrađuje i vrednuje. “Sve ostale JLS u RH otpad odlažu bez obrade što je hijerarhiji gospodarenja otpadom okolišno najnepovoljnija varijanta”, zaključio je Traven dok je Josip Katalinić predstavio inicijativu pronalaska najoptimalnijeg rješenje problema gospodarenja biorazgradivim komunalnim otpadom u PGŽ.

Na sutrašnjem dnevnom redu teme su vezane uz turizam, te najezda divljih svinja i nastale štete. Resorni Odjel izvijestit će gradonačelnike i načelnike što je poduzeto pri Ministarstvu i koje su obveze gradova i općina u provedbi Zakona o lovstvu.

Exit mobile version