OVE NEDJELJE

Župan Komadina pozvao predstavnike nacionalnih manjina da u nedjelju izađu na izbore

Župan Zlatko Komadina i zamjenik župana Petar Mamula s aktualnim predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina u PGŽ pozvali su sve pripadnike nacionalnih manjina s pravom glasa da iziđu na izbore koji se održavaju ove nedjelje, 7. svibnja 2023. godine.

Prilikom najave održavanja manjinskih izbora, župan Komadina je naveo je kako Primorsko-goranska županija živi bogatstvo različitosti. “Manjine obogaćuju svaku zemlju, a naša je županija najbogatija u Republici Hrvatskoj”, kazao je Komadina te dodao da u PGŽ-u svi žive skladno, ne prave se razlike ni po naciji ni po vjeri, uz očekivanje da će tako biti i dalje.

“Osobe koje se na predstojećim izborima biraju su ljudi koji predstavljaju pripadnike nacionalnih manjina u lokalnim i regionalnim institucijama i koji su zaduženi da promoviraju njihove interese”, navodi zamjenik župana Mamula te dodaje da se radi o osobama koje čuvaju kulturu svojih sunarodnjaka i čiji je zadatak da teme od interesa manjinskih zajednica dođu na dnevni red lokalnih i regionalnih vlasti.

Predstavnici nacionalnih manjina u PGŽ su istaknuli da kako su ovi izbori prilika da se što većim izlaskom na birališta dodatno obilježi 20 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, budući da čak 31% nacionalnih manjina na području Primorsko-goranske županije nije iskoristilo svoje aktivno pravo prema UZPNM-u.

U Primorsko-goranskoj županiji se na predstojećim izborima 7. svibnja, na razini županije biraju članovi vijeća albanske, bošnjačke, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine. Radi se o ukupno šest vijeća, a svako broji 25 članova. Istovremeno, bira se i ukupno osam predstavnika crnogorske, češke, mađarske, makedonske, ruske, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine.

Na prethodnim se izborima, održanima 2019. godine, biralo članove osam vijeća i pet predstavnika nacionalnih manjina. Razlike prisutne na ovim izborima su posljedica rezultata popisa stanovništva iz 2021. godine kojim je zabilježen ukupan pad broja stanovnika, kao i pad broja pripadnika nacionalnih manjina.

Od ukupno 49 vijeća nacionalnih manjina koja su se mogla birati na razini županije, gradova i općina u PGŽ, za njih 17 neće se provesti izbori, budući da Državno izborno povjerenstvo u zakonom propisanom roku nije zaprimilo niti jednu pravovaljanu kandidaturu za te liste. Od ukupno 15 predstavnika nacionalnih manjina koji su se mogli birati na razini županije, gradova i općina u PGŽ, za njih tri se neće provesti izbori.

Na konferenciji za medije su sudjelovali i predstavnici albanskog, bošnjačkog, makedonskog, slovenskog, srpskog i talijanskog vijeća nacionalne manjine u PGŽ Gani Xharrahi, Edvina Čehajić, Danijela Štanfel, Vasja Simonič, Zoran Stanković i Sanjin Vrancich te predstavnici češke, mađarske, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine u PGŽ Franjo Kuželka, Gergelj Agošton, Miroslava Gržinić i Viktor Kaminskyy.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari