SUSRET S NOVINARIMA

Župan Zlatko Komadina predstavio rebalans proračuna; PGŽ u suficitu 11,1 milijuna eura

Utvrđen je prijedlog rebalansa proračuna Primorsko-goranske županije. Rashodi koje financira Županija povećavaju za 11,1 milijuna eura za 2023. godinu, naglasio je župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima i dodao kako je proračunski suficit ostvaren po dvije osnove, prijenosom sredstava iz prethodne godine koji se povećao s 2,1 na 7,1 milijun eura te povećanjem planiranog neto viška u visini od 6 milijuna eura ove godine.

Ostvareni višak u prvom redu je namijenjen preveniranju gubitaka zdravstvenih ustanova, Doma zdravlja PGŽ i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, koji su uzrokovani nedostatnim ugovorima s državom. Za pokrivanje redovnih troškova za osiguranje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite, napomenuo je župan, Zavodu za hitnu medicinu raspoređuje se i dodatnih 909 tisuća eura iz redovnog proračuna. Izmjene i dopune proračuna upućene su Županijskoj skupštini za sjednicu koja će se održati 25. svibnja.

Za poticanje rada osam županijskih lučkih uprava raspoređeno je 1,2 milijuna eura za projekte u lukama otvorenim za javni promet od lokalnog i županijskog značaja, izvijestio je župan te najavio i održavanje redovitog susreta s gradonačelnicima i načelnicima s područja Primorsko-goranske županije ovog četvrtak i petak, 18 i 19. svibnja 2023. godine u Njivicama na otoku Krku.

U resoru regionalnog razvoja s 1,1 milijuna eura sufinancirat će se pet programa, i to projekti razvoja otoka, programi ravnomjernog razvitka, Fond za Gorski kotar, razvojni projekti JLS-ova te razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru. Kako navodi resorni pročelnik Ljudevit Krpan, programi su nominirani kako bi pomogli JLS-ovima i njihovim komunalnim društvima da realiziraju svoje razvojne projekte. Dodaje da najveći udio nosi Fond za Gorski kotar u vrijednosti 930 tisuća eura. Podsjetio je i da dogodine završava program razvoja mreže sanjkališta, a temeljem dobre suradnje s JLS-ovima, u planu je njegov nastavak kako bi se u svakom goranskom gradu i općini realizirali mali rekreacijski centri.

Kao posljedica rebalansa proračuna, prvi raspored sredstava programima realiziran je s dodatnih 580 tisuća eura dok se drugi raspored očekuje nakon rebalansa, ističe pročelnik i sugerira sufinanciranja razvojnih projekata JLS-ova i iz bespovratnih sredstva EU.

Privremeni pročelnik Mladen Brajan izvijestio je o odabiru projekata razvoja selektivnih oblika turizma i odobravanju sredstava za provedbu programa i projekata lokalnih akcijskih grupa u poljoprivredi i ribarstvu u 2023. godini.
Kako je naveo, uspješno se prijavilo 12 turističkih zajednica, a s iznosom od 103 tisuće eura sufinancirat će se uređenje šetnica, tematskih staza i sličnih turističkih sadržaja na području JLS-ova. Po korisniku je dodijeljeno od 4 do 6 tisuća eura dok je TZ Gorski Kotar ostvario iznos od 54 tisuće eura za šest goranskih gradova i općina.

Govoreći o drugom natječaju, raspoređeno je ukupno 53 tisuće eura za pokriće dodatnih aktivnosti LAG-ova i LAGUR-a koje nisu prihvatljivi trošak u sklopu redovnog financiranje iz proračuna resornog ministarstva. Županijska podrška LAG-ovima i LAGURIM-a rezultirala je povlačenjem s otprilike milijun eura za poljoprivredna gospodarstva i općine i gradove, istaknuo je pročelnik.

Tijekom susreta s novinarima, župan Komadina svrnuo se i na neslužbeni prijedlog novih izbornih jedinica prema kojima se otok Krk i otok Rab iz 7. sele u 8. izbornu jedinicu nazvavši prijedlog izbornom svinjarijom par excellence. “Prema tom zakonu, Goli otok i Remetinec nalaze se u istoj izbornoj jedinici. Još samo fali Lepoglava da cirkus bude kompletan”, kaže župan.

Na novinarsko pitanje o rezultatima javnog natječaja za županijske pročelnike Upravnih odjela u resorima zdravstva, poduzetništva, pomorstva i općih poslova, župan je potvrdio kako su natječaji završili, a unutar mjesec dana, po završetku testiranja, nadležno Povjerenstvo predložit će županu kandidate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari