Županija osigurala novac za obnovu malih tradicijskih barki na području Kvarnera

Foto: S. Hulak/Fiumare

Primorsko-goranska županija vodeći je partner projekta ARCA ADRIATICA „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ kojim se želi razviti zajednički turistički proizvod baziran na načelima društvene i ekološke održivosti.

Time se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja. Ukupna vrijednost projekta, financiranog sredstvima programa INTERREG Italija- Hrvatska iznosi 3.16 milijuna eura, od čega je budžet Županije 406.850,00 eura.

U sklopu Projekta osigurano je 444.000,00 kuna za obnovu malih tradicijskih barki. Ugovore s obnoviteljima barki u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisao je zamjenik župana Marko Boras Mandić koji je pritom istaknuo koliko je današnje potpisivanje važno za Primorsko-goransku županiju koja drži do tradicije, a pogotovo onih koje nestaju. “Vama koji ste još u toj branši iznimno smo zahvalni i nadam se da će vam ovaj projekt biti poticaj za daljnji rad kojim će se znanje prenašati sa generacije na generaciju, a time ćemo i sačuvati našu tradiciju”, rekao je Boras Mandić.

S obzirom da je trenutno ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki, odnosno u većem dijelu su zapuštene i gotovo uništene, te da ne bi nestao tako vrijedan dio pomorske baštine, unutar aktivnosti projekta “Arca Adriatica” obnovit će se 6 malih tradicijskih barki na području Kvarnera. Obnovitelji predstavljaju dio već pomalo zaboravljenog kalafatskog zanata i male drvene brodogradnje.

Nakon obnove, vlasnici tih plovila bit će u obvezi izložiti ih u lučicama, propisno ih obilježiti te učiniti dostupnima javnosti za razgled. Također, motivirat će ih se da sudjeluju u regatama tradicionalnih plovila u sklopu turističkih manifestacija.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar rekla je kako je provođenje projekta ARCA ADRIATICA  započelo 1. siječnja 2019. godine, a trajat će do 30. lipnja 2021. godine. Budući da se nastavlja raditi na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine, Projekt predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2 kada je obnovljeno ukupno 8 tradicijskih barki s područja Kvarnera.

Napomenula je kako će se u sklopu projekta osim obnove tradicijskih barki provest i istraživanje i mjerenje očuvanih primjeraka tradicionalnih plovila kako bi se izradili njihovi detaljni tehnički opisi i nacrti. “Na temelju tih opisa bit će moguće u budućnosti izraditi njihove replike. Također provest će se i video-dokumentarističko snimanje za cijelo vrijeme trajanja obnove, kako bi trajno ostali zabilježeni video zapisi provedenih obnove, a čiji će isječci biti objavljeni u virtualnom muzeju pomorske baštine”, rekla je Raukar.

U ime obnovitelja tradicijskih barki obratio se Robert Mohović iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

“Zahvaljujem se svima na pomoći, te se nadam se da bi nam ubuduće mogla pomoći i država koja bi se mogla ukljućiti u ove projekte jer je ovo jedan dio našeg identiteta koji ne smijemo zaboraviti. Kroz ove projekte pokazali smo svi zajedno kako se ovo na najljepši način može prikazati turistima te ostvariti razne sinergijske učinke, jer turisti cijene autohtonost, a tu se to prepoznaje”, rekao je Mohović.

Uz Primorsko-goransku županiju, partneri na projektu su Općina Malinska – Dubašnica, Turistička zajednica Kvarnera,  Ekomuzej „Kuća o batani – Casa di Batana“, Općina Cervia (IT), Općina Cesenatico (IT),  Agronomski Institut mediteranske poljoprivrede Bari (IT),  Općina San Benedetto del Tronto (IT), Sveučilište Ca´ Foscari Venecija (IT) i Općina Tkon.

Temeljem provedenog otvorenog postupka javne usluge obnove malih barki u projektu Arca Adriatica, odabrana je obnova sljedećih tradicionalnih barki:

  1. Grupa – GUC iz 1933. Godine, Stolarski servis “LORIS” iz Mošćeničke Drage, Loris Rubinić
  2. Grupa – GUC iz 1970. godine

Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre iz Rijeke, Robert Mohović

  1. Grupa – PASARA iz 1931. godine

Zajednica ponuditelja: “Odin” popravci drvenih brodova iz Cres i Alvise Benussi iz Rovinja, Marino Toić i Alvise Benussi

  1. Grupa – GUC iz 1945. godine

Navis Nautika 2 iz Lovrana, Željko Petričić

  1. Grupa – GAJETA iz 1958. godine

Brodograđevni obrt Malinska iz Malinske, Franko Kraljić

  1. Grupa – PASARA iz 1976. godine

EPO iz Opatije, Arnela Nađ Priskić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views