Županija sufinancira programe razvijanja prometne kulture djece i mladih

Primorsko-goranska županija sufinancirala je iznosom od 90.000,00 kuna programe razvijanja prometne kulture djece i mladih Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ u 2015. godini.

Za program „Prvi koraci u prometu“ osigurano je 60 tisuća kuna, a za program „Osnivanje i obuka Školskih prometnih jedinica“ 30 tisuća kuna.

Stručni djelatnici Doma mladih u Rijeci, ustanove Grada Rijeke za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih, uz pomoć djelatnika prometne policije uspješno su proveli ove dvije značajne aktivnosti u području edukacije i osposobljavanja mladih sigurnom ponašanju u prometu, a koje su predviđene Planom i programom rada Savjeta za 2015. godinu.

Akcija „Prvi koraci u prometu“ kontinuirano se provodi od 1998. godine. Svrha akcije je obuka i upoznavanje djece prvih razreda svih osnovnih škola na području županije s temeljnim prometnim pravilima i propisima uz usvajanje pozitivnog ponašanja na cestama.

U školskoj godini 2014./2015. akcija je provedena u ukupno 135 razrednih odjeljenja, za 2449 učenika prvih razreda iz 75 matičnih i područnih škola. Za osnovne škole na području grada Rijeke akcija se odvijala u prostorima Doma mladih do kraja 1. polugodišta prošle školske godine, a educirano je 1121 učenika. U 2. polugodištu protekle školske godine akcija se provodila za sve ostale škole na području Primorsko-goranske županije, za što je sačinjena terenska ekipa koja je s prijenosnom opremom posjećivala škole i u njima provodila programe, te je njome educirano ukupno 1268 učenika.

Osnivanje školskih prometnih jedinica u osnovnim školama, Savjet je po uzoru na programe koji se provode u svijetu započeo 2001. godine. Akcijom se preko djece posredno djeluje i na odrasle osobe, odnosno roditelje, učitelje i vozače. Isto tako računa se da će vozači, koji inače negativno reagiraju na zahtjeve ovlaštenih osoba, odnosno policajca, pozitivno i sa simpatijama reagirati na znakove koje im upućuju djeca.

U želji da se ova aktivnost povede na području cijele županije Savjet je naručio foto studiju cestovnih prijelaza u neposrednoj blizini osnovnih škola koja je dala odgovor o trenutno najopasnijim prijelazima. U proteklom razdoblju aktivnostima programa je obuhvaćeno svih odabranih 31 škola na području cijele županije za koje se utvrdilo da se nalaze u blizini opasnih prometnica. Savjet ovu akciju podržava trajno s obzirom da obučeni pripadnici jedinice zbog smjene školske generacije mogu biti aktivni u najviše tri školske godine. Stoga se obuka mora periodično provoditi u onim školama gdje se ukaže potreba za popunu postojećeg broja pripadnika jedinica.

Tečajem koji je proveden tijekom 2015. godine u trajanju od 25 školskih sati za nove pripadnike Školskih prometnih jedinica obučeno je 35 učenika uzrasta od 10 do 12 godina. Tako je u osnovnoj školi „Vežica“ u Rijeci obučeno 18 učenika, OŠ „Gornja Vežica“ u Rijeci 4 učenika, OŠ „Zvonka Cara“ u Crikvenici 6 učenika i Područnoj školi Prezid Osnovne škole „Petra Zrinskog” u Čabru 7 učenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari