JEDNOGLASNA PODRŠKA

Galerija | Županijska skupština PGŽ odlučila o dogradnji područne škole u Dobrinju, PGŽ pristupa ‘Tršćanskom memorandumu’

Županijska skupština jednoglasno je podržala projekt dogradnje OŠ Omišalj – Područne škole Dobrinj procijenjene vrijednosti 1,1 milijun eura.

Predviđena je dogradnja novog krila kroz tri etaže čime će se povećati prostorni kapaciteti s trenutnih pet učionica i dva kabineta na ukupno devet učionica i četiri kabineta. Dokumentacija je projektirana i ishođena građevinska dozvola, a Primorsko-goranska županija i Općina Dobrinj financirat će ovu kapitalnu investiciju u omjeru 50:50. Planirani završetak radova je lipanj 2024. godine.

Resorna pročelnica Edita Stilin istaknula je da školu pohađa oko 130 učenika, a prostorni kapaciteti postali su nedostatni za održavanje nastave, naime, proteklih godina zabilježen je porast broja učenika za čak 50 posto.

Važnost dogradnje škole

Vijećnicima se obratio i načelnik Općine Neven Komadina ističući važnost dogradnje škole koja ima povijesnu priču vezano uz razvoj obrazovanja otoka Krka u kojoj je Dobrinj dao svoj doprinos te važnost stvaranja uvjeta za doseljavanje mladih obitelji i demografsku obnovu.

Projekt je prezentirala projektantica Mara Kučan iz Urbanističkog studija Rijeka. U svojoj raspravi članovi ŽS podržali su projekt, a župan Zlatko Komadina osvrnuo se na financiranje istaknuvši da je školstvo pomalo ušlo u redovan dio proračuna.

„Nekad smo gradnju i održavanje škola financirali samo iz decentraliziranih sredstava. Međutim, projekata je popriličan broj. Postojećih zgrada i zgrada koje smo izgradili, također. Veliki dio sredstava odlazi na troškove energenata i održavanja tako da moramo zagrabiti i u porezni dio proračuna, što prije nije bio slučaj“, rekao je župan i dodao je PGŽ poznata po izgradnji škola i sportskih dvorana te će uskoro kandidirati za EU sredstva sportske dvorane Prometne škole u Rijeci i Željezničko tehničke škole u Moravicama.

Skupština je prihvatila i raspored INSULI

Skupština je prihvatila i raspored INSULI – županijskoj specijalnoj bolnici za psihijatriju i rehabilitaciju raspoređen je iznos od 150.000,00 eura za završnu fazu uređenja vodovoda, a Thalassotherapiji Crikvenica iznos od 160.000,00 eura za rekonstrukciju dvorane Panorama. Kako je pojasnila resorna pročelnica Vesna Čavar, radovi rekonstrukcije odnose se na sanaciju krova i unutarnjeg prostora zbog prokišnjavanja.

Na sjednici je svečano prisegnula nova članica Županijske skupštine Sanja Tomić koja će vršiti dužnost Silvije Crnić čiji je mandat, na njezin osobni zahtjev stavljen u mirovanje.

Pristupanje „Tršćanskom memorandumu“

Vijećnici su pozdravili i pristupanje „Tršćanskom memorandumu“ kojim se Primorsko-goranska županija pridružuje austrijskim, slovenskim, talijanskim i hrvatskim regijama na području između Alpa i Jadranskog mora, s ciljem međusobne koordinacije aktivnosti zaštite okoliša, održivog razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije.

Usvojene su i Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela i koeficijenata službenika i namještenika PGŽ kojima je prethodila rasprava o provedenom inspekcijskom nadzoru nad radom tijela Županije.

upravna inspekcija bila u županijama

Pročelnica Branka Mimica odgovorila je da je ovo prvi put da je upravna inspekcija bila u županijama. Pregledani su akti unazad 30 godina i nisu ustanovljene nikakve grube pogreške.

“Gledajući što je nađeno za primjedbe, osobno sam zadovoljan. Većinom se radi o formalnim primjedbama, hoće li se zvati Odjel ili Ured, u što se, osobno mislim, država ne bi smjela miješati, ali takav je sustav“, rekao je župan.

Vijećnica Iva Rinčić zahvalila je PGŽ što joj je dostavila zapisnik, što nije praksa ostalih gradova i županija, na što je župan podsjetio da je Županija nedavno dobila i ocjenu odličan za transparentnost proračuna.

Sjednica Županijske skupštine PGŽ održava se u vijećnici Grada Rijeke s dnevnim redom od 13 točaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari