EVO O ČEMU SE RAZGOVARALIO

Županijska skupština za teritorijalnu cjelovitost PGŽ-a u novom Zakonu o izbornim jedinicama

Županijska skupština PGŽ podržala je prijedlog da, prilikom izrade novog Zakona o izbornim jedinicama, Primorsko-goranska županija bude cjelovita u jednoj izbornoj jedinici. Zaključak će se dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave i Vladi Republike Hrvatske za potrebe izrade prijedloga novog Zakona o izbornim jedinicama.

Rezultat je to rasprave na prijedlog vijećnika Lea Pavele u nastavku 16. sjednice Županijske skupštine PGŽ. Naime, prema prijedlogu Zakona demografa Nenada Pokosa s Insituta dr. Ivo Pilar, a koji je, prema riječima Pavele, najbliži Vladi RH, PGŽ bi se podijelila u dvije izborne jedinice. Tako bi Gorski kotar, Bakar, Crikvenica i Novi Vinodolski te Krk i Rab bili u istoj izbornoj jedinici s mjestima od Masleničkog mosta, preko Like i Banovine skroz do Novske, što Pavela smatra nelogičnim i neprihvatljivim. Naglasio je kako je Primorsko-goranska županija jedina županija koja raspravlja o ovoj temi, a u svom je prijedlogu, uz ostalo, sugerirao uvođenje dopunskog i elektroničkog glasovanja, jednaku vrijednost svakog glasa te ujednačavanje nesrazmjera u broju glasača.

Na prijedlog su uloženi amandmani župana Zlatka Komadine i Kluba PGS-HSS. Župan je naveo da postoji nekoliko modela, ali važnim smatra da Županijska skupština zauzme stav da se poštuju administrativne granice županija u krojenju novih izbornih jedinica. Govoreći o amandmanu Kluba PGS-HSS, Damir Pilepić pojasnio je kako bi nove izborne jedinice trebale pratiti sadašnje granice županija, ali nužnim smatra i smanjiti broj saborskih zastupnika.

Tijekom rasprave vijećnika, s idejom teritorijalne jedinstvenosti složio se i predsjednik ŽS Marko Boras Mandić te pozvao vijećnike na postizanje političkog konsenzusa. Davor Štimac je upozorio na zabrinjavajuće brojke prema kojima je na prethodnim lokalnim izborima bilo 20 posto birača više nego što ih je na popisu birača iz 2021. godine. Morena Lekan ( Možemo!)je ukazala na Odluku Ustavnog suda koja kaže da svaki glas vrijedi podjednako, a izborne jedinice trebaju pratiti prirodne i teritorijalne granice u RH. Vijećnik HDZ-a Sanjin Vrkić napomenuo je da je izrada prijedloga zakona tek u tijeku i samim time je, među ostalim, preuranjeno o tome raspravljati, a s tom tvrdnjom se složio i njegov stranački kolega Ivan Jakšić. Mario Alempijević iz Akcije mladih iznio je prijedlog da se u zaključak Skupštine uvrsti prijedlog prema kojem bi se sve županije u RH očitovale o novom prijedlogu Zakona, a kao predstavnik nacionalnih manjina, Ivo Vidotto ukazao je i na potrebu dvostrukog prava glasa.

O točki se glasalo pojedinačno, a s većinom glasova usvojen je zaključak da Županijska skupština PGŽ podržava prijedlog da prilikom izrade novog zakona o izbornim jedinicama Primorsko-goranska županija bude cjelovita u jednoj izbornoj jedinici.

U nastavku sjednice Usvojen je prijedlog programa javnih potreba u području tehničke kulture vrijedan 72.300,00 eura kojim će se sufinancirati 55 programa i projekata udruga civilnog društva. ŽS je podržala i Socijalni plan PGŽ za ovu godinu kojeg je predstavio predsjednik Savjeta za socijalnu skrb Nikica Sečen, a definira specifične potrebe razvoja pojedinih institucijskih i izvaninstitucijskih socijalnih usluga za pet prioritetnih skupina, i to za starije osobe, osobe s invaliditetom, djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju, žrtve obiteljskog nasilja te beskućnike i osobe u siromaštvu.

Na postavljene upite vezane uz Plan, resorna pročelnica Dragica Marač odgovorila je kako Viškovo više nije član zajedničkog Sporazuma u projektu izgradnje doma za starije osobe. Govoreći o poludnevnom boravku, isti će se od 1. svibnja provoditi na novoj lokaciji Praputnjaka, rekla je Marač te izrazila podršku Primorsko-goranske županije svakoj inicijativi grada i općine za pokretanjem te vrste usluge. Tijekom rasprave sugerirano je i, među ostalim, uvrstiti izvore financiranja, udio PGŽ-a i iznose troškova aktivnosti partnera u Plan, planirati izgradnju dnevnog boravka za starije u Gorskom kotaru te djelovati u smjeru organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom.

ŽS je usvojila i odluku kojom se Domu zdravlja PGŽ raspoređuje iznos u visini od 300 tisuća eura u svrhu nabavke mobilnog mamografa kojim se povećava dostupnost ove usluge pacijenticama u Gorskom kotaru, na otocima i sl. U nekoliko Odbora ŽS razrješeni su dosadašnji članovi i potpredsjednici te imenovani predstavnici nacionalnih manjina te je dano pozitivno mišljenje na imenovanje načelnika PU PGŽ.

Prihvaćen je i prijedlog o odvodnji otpadnih voda na području aglomeracije Rijeka te dana suglasnost ŽLU Rab za dugoročno zaduživanje radi sufinanciranja projekta Rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab u iznou od 930 tisuća eura. Riječ je o tehničkom zaduženju, napomenuo je resorni privremeni pročelnik Zlatan Marunić, kako bi se premostila vremenska razlika do uplate sredstava resornog ministarstva. Usvojen je i prijedlog o određivanju morskih plaža na kojima će se provoditi praćenje kakvoće mora za kupanje te više odluka o dodjeli koncesija.

Uoči početka sjednice, članovima Županijske skupštine PGŽ uručena je fotomonografija „Primorsko-goranska županija 1993.-2023. Tri desetljeća rasta i razvoja“, a predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj najavila je održavanje svečane akademije povodom 30 obljetnice Primorsko-goranske županije u petak, 14. travnja 2023. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner. Kako je navela, pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program, a nastupit će umjetnici s ovih područja. Obljetnica se obilježava tijekom cijele 2023. godine, dodala je, i navela da je do sada održan prijem bivših dužnosnika, izdana fotomonografija, a slijedi svečana akademija na kojoj će se ujedno dodijeliti i godišnje nagrade i nagrade za životno djelo PGŽ.

Najavljujući naredne sjednice ŽS, predsjednik ŽS Marko Boras Mandić kazao je da je u planu svibanjsku sjednicu održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a sjednicu u lipnju na jednom od kvarnerskih otoka.

Dnevni red 16. sjednice ŽS imao je 25 točaka dnevnog reda, a do kraja nastavka sjednice sve točke su usvojene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj