Županijskim zdravstvenim ustanovama 3,3 milijuna eura; Raspisani javni pozivi za razvoj turističke infrastrukture

Vlada RH donijela je Odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u 2024. godini sukladno kojoj je Primorsko-goranskoj županiji raspoređen iznos od 3,3 milijuna eura. Iznos predstavlja povećanje za tri posto u odnosu na 2023. godinu što se smatra nedostatnim uzevši u obzir potrebe koje su puno veće, navela je resorna pročelnica Vesna Čavar.

Za investicijsko ulaganje raspoređeno je 3,1 milijun eura, od čega Domu zdravlja PGŽ oko 751 tisuća eura, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ sa sanitetskim prijevozom 1,7 milijuna eura, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ oko 46 tisuća eura, Thalassotherapijama Crikvenica i Opatija po 200 tisuća eura, specijalnoj bolnici INSULA 150 tisuća eura i Lječilištu Veli Lošinj oko 70 tisuća eura te za otplatu kredita Thalassotherapije Opatija iznos od oko 139 tisuće eura.

Gledajući omjere, 75 posto sredstava usmjereno je na primarnu zdravstvenu zaštitu koja je prioritet i najvažniji segment dostupnosti zdravstvene zaštite, istaknula je Čavar na redovitom susretu s novinarima.

Raspisani su javni pozivi za prijavu projekata za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture na području Gorskog kotara i u ostatku Primorsko-goranske županije za 2024. godinu vrijedni 400 tisuća eura, informirala je pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban istaknuvši da ovogodišnji program, u odnosu na prošlu godinu kada je obuhvatio samo Gorski kotar, predstavlja višestruko povećanje sredstava, ali i područja prijave.

Svrha je povećati kvalitetu i sadržaje javne turističke infrastrukture, jačati identitet Županije kao destinacije, ali i svih njezinih subdestinacija. Pravo podnošenja prijave imaju jedinice lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije. Financira se, uz ostalo, izgradnja atrakcija u prostoru s minimalnim utjecajem na okoliš, izgradnja ili opremanje pješačkih i biciklističkih staza, šetnica, vidikovaca; obnova etno građevina; uređenje i opremanje kupališne infrastrukture kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije. Ovisno o indeksu turističke razvijenosti, Županija će sufinancirati projekte s udjelom od 60 do 100 posto ukupnog troška, odnosno od 80 do 100 posto za goranske gradove i općine. Moguće je ostvariti od 10 do 40 tisuća eura potpore dok se za područje Gorskog kotara maksimalni iznos penje na 70 tisuća eura. Rok prijave je 25. ožujka 2024. godine.

Redoviti susret s novinarima započeo je zamjenik župana Petar Mamula osvrtom na Riječki karneval koji je uspješno okončan 41. međunarodnom karnevalskom povorkom u kojoj je sudjelovalo preko 90 skupina, 60 alegorijskih kola i čak devet tisuća maškara. Karneval se iz godinu u godinu dokazuje kao jaki turistički brend o čemu svjedoči podatak da je privukao preko 120 tisuće gostiju iz svih krajeva svijeta, mišljenja je zamjenik koji je susret iskoristio da čestita mladoj karatkistinji Nikolini Golomboš iz Karate kluba TAD Rijeka na osvojenom zlatu u Gruziji na Prvenstvu Europe i goraninu Matiji Legoviću koji je postao europski prvak u biatlonu.

Zamjenik Mamula uputio je i sućut obiteljima koji su izgubili najbliže u nedavnoj prometnoj nesreći u tunelu Pećine u kojoj je poginulo dvoje ljudi, a među poginulima je bio proslavljeni olimpijac Antonio Rački.

Dodatno od aktualnosti iz resora zdravstva, pročelnica Čavar podnijela je detalje o povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite, informatizaciji zdravstvene djelatnosti te rasporedu proračunskih sredstava zdravstvenim ustanovama Primorsko-goranske županije za provođenje zdravstvenih aktivnosti i programa.

U iznosu od 145 tisuća eura, Primorsko-goranska županija iz izvornog proračuna financira program povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite na području Gorskog kotara i otoka. U okviru navedenog, Domu zdravlja PGŽ raspoređuje se 85 tisuća eura, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ iznos od pet tisuća eura, a Županijskoj specijalnoj bolnici INSULA iznos od 55 tisuća eura, primarno za financiranje odlazaka specijalista na terenski rad, palijativnu zdravstvenu zaštitu i troškove stanovanja zdravstvenog kadra, u čijem sufinanciranju sudjeluju i JLS-ovi.

Za programe edukacije, prevencije i promocije zdravlja Doma zdravlja PGŽ planirano je 29 tisuća eura kojima se osigurava kontinuitet provedbe Tečaja za trudnice i rodilje, Psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata i Savjetovališta za prehranu dojenčadi.

Govoreći o razvoju zdravstvenog standarda, sredstvima u visini od 72 tisuće eura financirat će se jedan od tri, preko HZZO-a ugovorena, mobilna tima palijativne skrbi u Rijeci i uvođenje programskih rješenja telefonskog naručivanja lijekova i jedinstvenog registra palijativnih pacijenata Doma zdravlja PGŽ.

Dodatno, s 50.600,00 eura osigurat će se dvije specijalizacije doktora medicine, jedna nova iz fizijatrije u Lječilištu Veli Lošinj te produženje specijalizacije iz hitne medicine, a s otprilike 48 tisuća eura financirati održavanje računalnih rješenja i nabava novog agregatskog postrojenja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, zaključila je izlaganje Čavar.

Resorna pročelnica Sonja Šišić najavila je da će se na narednoj sjednici Županijske skupštine razmatrati prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi i sportu za 2024. godinu dok će rezultati javnih potreba u kulturi biti poznati unutar mjesec dana.

Što se tiče tehničke kulture, kako je navela, programom su prepoznata tri ključna prioriteta: promicanje tehničke kulture; odgoj, obrazovanje i osposobljavanje te inventivni rad, razvoj i dostignuća za što je ukupno osigurano oko 78 tisuća eura ili 10 posto više u odnosu na proteklu godinu. Nakon usvajanja na ŽS, slijedi objava u Narodnim novinama, a potom raspisivanje javnog poziva, pojasnila je proceduru pročelnica.

Govoreći o javnim potrebama u sportu, Šišić je naglasila da su i za taj program povećana izdvajanja za 17 posto na ukupno 914 tisuća eura i izrazila ponos da PGŽ i dalje prednjači kao Županija koja osigurava najveći iznos sredstava za sport u odnosu na broj stanovnika. Kroz županijsku Zajednicu sportova tako će se financirati 17 različitih programskih područja, od djelovanja županijskih saveza, izdavačke djelatnosti do financiranja županijskih trenera, rada s mlađim uzrastima i sporta osoba s invaliditetom. Javni poziv provodi Zajednica sportova PGŽ koja će sredstva rasporediti nakon usvajanja programa na Županijskoj skupštini.

Na novinarsko pitanje je li pronađen adekvatan prostor za smještaj muzejske građe tijekom energetske obnove Guvernerove palače, Šišić je odgovorila potvrdno i informirala da se radi o prostoru bivše pošte na Zametu. Osim što je dovoljno velik da primi čitavu građu, omogućava i izlaganje dijela postava muzeja, navela je i dodala da je resorno ministarsvo suglasno s izborom dok je preseljenje planirano u lipnju, a početak radova u rujnu ove godine.

Novinare je interesiralo i zašto turistički projekti goranskih gradova i općina nisu odobrani za sufinanciranje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na što su zamjenik Mamula i pročelnica Ban rekli da se radi o kvalitetnim projektnim prijedlozima koji su ostvarili maksimalan broj bodova, no uslijed velikog broja prijava, trenutno su na rezervnoj listi. Izrazili su očekivanja da će se povećati alokacija raspoloživih sredstava što bi potencijalno rezultiralo odobravanjem sufinanciranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari