3. REGATA TISUĆU OTOKA U izboru kursa leži izazov i tajna pobjede

Jučer je u akvatoriju ispred Rijeke startala 3. Regata tisuću otoka. Na startu je bilo 20 jedrilica iz 13 zemalja kojima će se u povratku, u drugoj etapi, pridružiti još jedna jedrilica iz Crne Gore.

Zbog stalnih promjena smjera vjetra, start su obilježile neobične situacije u kojima je izgledalo da svaka jedrilica ima svoj privatni vjetar iz različitog smjera i trebalo je dosta strpljenja do obilaska privjetrinske oznake neposredno ispred riječkog lukobrana.

Nakon starta u Rijeci, prva etapa prolazi među više od 1000 jadranskih otoka, pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno, da bi se nakon 277 NM došlo do cilja, ispred marine Porto Montenegro u Tivtu.

Marton Beliczay,  Wild Joe
Marton Beliczay, Wild Joe

Druga etapa jedri se na istom kursu, u povratnom smjeru. U obje etape tako kurs zahtijeva navigaciju među otocima, bez izlaza na otvoreno more Jadrana. Upravo u izboru kursa leži izazov i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti između pojedinih otoka, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujuće čimbenike da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži. Na regati se natječu jedrilice iz Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Hrvatske, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije. Švicarske i Velike Britanije.

Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabrale od starta do cilja. Po prvi puta će se tijekom regate prikazivati i trenutni rezultati po korigiranom vremenu, dok će se na Facebook stranici regate objavljivati fotografije s jedrilica tijekom regate.

Popis prijavljenih jedrilica, uz detaljan program i sve informacije o regati dostupni su na web stranicama:
Web stranice Regate tisuću otoka: www.thousandislandsrace.com
Facebook: www.facebook.com/ThousandIslandsRace

Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drug etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju 20. rujna iz Rijeke i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 23. rujna, flota starta u četvrtak 24. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 27. rujna u Rijeci.

[highlight] Pokrovitelji Regate tisuću otoka su: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Lučka kapetanija Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, One Sails, Botel Marina, Avel Yachting i Tiskaru Zambelli. [/highlight]

Na brodu Lučke kapetanije start regate pratio je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.
(I.N./GR)

jedre2

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja