Čeka nas 50. rujanska utakmica ‘Vatrenih’: Mjesec upamćen po Šukerovom golu Ircima, huliganima na Malti, debaklu u Elcheu,…

Idi na originalni članak

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom nalazi se nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Njemačkoj.

Oglas

Vatreni” su zbog završnice Lige nacija, na kojoj su osvojili srebro, u ovom kvalifikacijskom ciklusu odigrali tek dvije utakmice – protiv Walesa u Splitu (1:1) i s Turcima u Bursi (2:0). Zahvaljujući gostujućoj pobjedi nad Turskom, Dalićevi izabranici nalaze se u povoljnoj situaciji pred nadolazeće utakmice. Kladionice koje nude raznovrsno sportsko klađenje već sad vide Hrvatsku na europskoj smotri dogodine.

50. rujanska utakmica na Rujevici

Najprije 8. rujna osvajače medalja s posljednja dva svjetska prvenstva čeka sraz na Rujevici protiv Latvije. Tri dana kasnije predstoji utakmica protiv Armenije u Erevanu. Jedini je cilj upisati dvije pobjede i u listopad ući s deset bodova. Meč koji će vjerojatno odlučiti o pobjedniku skupine odigrat će se polovicom listopada na novoj osječkoj Opus Areni, Hrvatska – Turska. Nakon te utakmice mogli bismo lagano početi slaviti odlazak na novo veliko natjecanje. Kvalifikacije zaključujemo protiv Walesa u Cardiffu (15.10.), Latvije u Rigi (18.11.) i Armenije u Zagrebu (21.11.).

Ususret nadolazećim utakmicama protiv Latvije i Armenije, vratili smo se u prošlost i bacili oko na rujanske susrete “Vatrenih” tijekom povijesti. Još od 4. rujna 1994. kada su naši nogometaši odigrali prvu rujansku utakmicu u samostalnoj Hrvatskoj, protiv Estonije u Tallinnu (2:0). Bila je to ujedno i prva natjecateljska utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Naravno, kao prva u modernoj Hrvatskoj pamti se ona protiv Amerikanaca na Maksimiru u listopadu 1990. godine.

“Vatreni” su dosad odigrali 49 rujanskih utakmica, upisavši učinak od 26 pobjeda, 13 remija i 10 poraza, uz gol-razliku 82:48. U devetome mjesecu bilo je pregršt zanimljivih i pamtljivih susreta naše nogometne izabrane vrste. Sjećamo se, primjerice, onog dvoboja s BiH 1997. (3:2) kada se “Ćiri” opasno ljuljala stolica. Ili onoga gola Davora Šukera u posljednjoj minuti sraza s Ircima 1999. godine (1:0). Rujan 2005. pamtimo po divljanju huligana na Malti (1:1), osam godina kasnije u istome mjesecu odigran je naelektriziran okršaj sa Srbima na Marakani (1:1), a 2018., samo nekoliko mjeseci nakon svjetskog srebra, doživjeli smo najteži poraz u povijesti, od Španjolaca u Elcheu (0:6), koji je rijetko koja kladionica očekivala. Posljednji rujan pamtimo po povijesnom plasmanu na završnicu Lige nacija, protiv Austrijanaca na Prateru (3:1) kojeg su duhovi iz 2008. zauvijek napustili.

U nastavku se nalaze sve rujanske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Ona protiv Latvije na Rujevici 8. rujna bit će jubilarna 50. takva u povijesti…

Sve rujanske utakmice ‘Vatrenih’

Vatreni rujanski strijelci

Exit mobile version