UOČI LIGE NACIJA

Dalić na press konferenciji objasnio poziv Perišiću: ‘Moja obveza kao izbornika je da mu pomognemo’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zlatko Dalić danas se obratio javnosti na press konferenciji uoči prve dvije utakmice Hrvatske u novoj sezoni Lige nacija. Vatreni će prvo igrati u gostima protiv Portugala 5. rujna pa tri dana kasnije s Poljskom u Osijeku.

Okupljenima se prvo obratio bivši Dalićev pomoćnik, Ivica Olić koji je postao izbornik U-21 reprezentacije te šef futsal reprezentacije Marinko Mavrović.

“Zahvalio bih se Daliću na prilici koju mi je dao na kraju igračke karijere i početka trenerske. Jeza me prođe kada se sjetim tih osam godina. Zahvalan sam na prilici da radim u stožeru Zlatka Dalića, imao je veliko strpljenje jer sam, tek sada vidim, bio jako zelen. Želim puno uspjeha i radujem se novoj suradnji, mene kao izbornika U-21 i njega kao A selekcije. Farski otoci su reprezentacija koju drži rezultat, bacaju se na glavu i daju sve od sebe. Obratio bih pozornost na njih, o Portugalu ne treba pričati jer on uvijek ima vrhunske rezultate i odlične rezultate”, rekao je Olić na početku.

Nakon njega je riječ dobio šef futsal reprezentacije Marinko Mavrović.

“Planirali smo odigrati dvije utakmice s Francuzima, ali su nam otkazali. Također, otkazao je i Iran. To je poremetilo naše planove. Problem je i u tome što hrvatsko prvenstvo u futsalu još nije počelo, pa igrači neće biti u savršenoj formi”, rekao je Mavrović.

Potom je govorio Dalić.

“Dopustite da se osvrnem na par stvari. Otišli su Olić i Mandžukić, njima se zahvaljujem. Ivica je bio moj suradnik 6 i pol godina. Znam njegovu ambiciju, znanje, želje i energiju. Mario se nakon Eura izjasnio, izrazio želju da se bavim drugim stvarima. Hvala i njemu, idu i njemu zasluge. Žao mi je da je tako ispalo. Također, ostali smo bez Brozovića i Vide. Oni su zlatna generacija, najbolja generacija hrvatskog nogometa. Žao mi je, ona dolazi kraju. Marcelo mi je tu odluku rekao prije Europskog prvenstva, to je Broz. Kad se netko oprosti s 99 nastupa, to je malo čudno, no to je Broz. Nažalost ta generacija odlazi”, rekao je pa objasnio poziv Perišiću, koji je napustio Hajduk i nema klub:

“Savez i reprezentacija neće zaboraviti i podrediti što je napravio za reprezentaciju. Moja obveza kao izbornika je da mu pomognemo da se vrati. Ima moju punu podršku, bit će ponovno nositelj reprezentacije. Niko Sigur, s njim sam razgovarao nekoliko dana prije popisa. Izrazio je želju igrati za Kanadu, dečko je tako odlučio.”

“Liga nacija mora imati svoje ciljeve. Moramo ostati u elitnoj skupini, da izborimo povoljan ždrijeb. Želimo se plasirati na završnicu, imamo dosta problema s ozljedama igrača. Bez Vide, Brozovića, Vlašića, Stanišića, Erlića, Majera… Pitanje je i za Čaletu-Cara i Luku Sučića, nisu ni oni sto posto”, poručio je Dalić.

Nakon toga je uslijedilo tko će igrati desnog braniča nakon problema s ozljedama i otpadanja Stanišića i Erlića.

“Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mjenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem”, otkrio je.

Nakon toga osvrnuo se na stanje u hrvatskom nogometu.

“Osim Dinama nemamo uspjehe u Europi. Nismo ispali od Talijana, Španjolaca i Engleza, već klubova koji su niži rang od nas. To je realnost. Činjenica je, možda se ljutiti tko hoće, ali mi smo u problemu ako tražimo igrače za reprezentaciju u Hrvatskoj, osim u Dinamu. Problem je što nama igrači, čim odigraju dvije utakmice, odlaze. Ali to je realnost, klubovi moraju popuniti budžete. Mladi igrači odlaze i ne uspijevaju ništa napraviti u Europi, uz iznimke. Puni smo stranaca. Nemam ništa protiv njih, osam godina sam bio stranac. Struka nema vremena, nego se treneri mijenjaju. Uvijek se nađe alibi, smijeni se trenera i ide se dalje. Nema rada ni kontinuiteta. Nadam se boljem. Hrvatska reprezentacija počiva na našoj ligi. Bez dobrog SHNL-a, nema ni dobre reprezentacije”, izjavio je.

“Mi smo osvojili broncu u Kataru i srebro u Ligi nacija. Neki dečki su dobili medalju, a nisu se ni oznojili. Ranija generacija je deset godina krvarila za takav uspjeh. Moraju cijeniti takav uspjeh. Ne mislim ništa loše, nemojte me krivo shvatiti”, zaključio je Dalić, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari