'NAUČILI SMO...'

Dalić ostaje na čelu Vatrenih! Pletikosa: ‘U njemu se probudio inat i ostaje’

Tehnički direktor reprezentacije Stipe Pletikosa bio je gost RTL-a Danas i govorio o situaciji s Dalićem i Modrićem. A da Dalić ostaje izbornik izjavio je večeras i predsjednik HNS-a Marijan Kustić: ‘Stisnuli smo si ruku’

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon ispadanja s Europskog prvenstva vratila se kući.

Gdje je pošlo po krivu u Njemačku u RTL-u Danas odgovarao je tehnički direktor reprezentacije Stipe Pletikosa.

Kako ste vi sve ovo preživjeli, ipak izgubili smo takoreći dvije pobjede u rukama u zadnjim sekundama, nije lako ni vama?

“Jako teško je interpretirati taj osjećaj koji sam već prošao kao igrač 2008. godine na onom nesretnom Prateru protiv reprezentacije Turske i sad ponovo proživjeti kao tehnički direktor reprezentacije. Zbilja nešto što je jako teško osjećajima izraziti, ali zbilja mi to budi jednu opet nadu da kroz tu patnju koju smo se izgradili kroz taj poraz od Turske, da će tako biti u budućnosti, da će sve ove nove generacije koje su osjetile to, koji su bili na terenu i na klupi unutar hrvatske reprezentacije zbilja reagirati na pravi način i opet izvesti Hrvatsku do medalje.”

Osam minuta nadoknade protiv Italije?

Malo previše za mene, ali zbilja ne bih puno govorio o sucu. Bez obzira koliko god to možda netko i očekivao, koliko god to bilo bolno i razgovarati. Zbilja mislim da smo imali priliku, kao što je sam izbornik rekao, u svojim rukama, da smo imali sve u svojim rukama i da smo moglite neke situacije puno bolje riješiti i ne dovesti se u situaciju da nam i Albanci i Talijani šutiraju otvoreno, tj. da imaju otvoren šut unutar našeg šesnaesterca i postignu gol.

Spominjete izbornika, a on je preuzeo odgovornost za ovaj neuspjeh reprezentacije. Treba li on ostati na klupi Hrvatske?

“Apsolutno mislim da. To je u opisu našeg poslovnog odnosa i emotivne nekakve veze koju smo stvorili. Jako često puno razgovaramo. Nisam niti u jednom trenutku osjetio nikakvo zasićenje kod njega, nikakav umor s obzirom da već dugi niz godina jako uspješno vodi hrvatsku reprezentaciju. Naprotiv, zbog ovog neuspjeha se u njemu probudio veliki inat i prkos i mislim da po tom pitanju ne trebamo biti zabrinuti.”

Sad jedno nezahvalno pitanje, jeste li razgovarali s Lukom Modrićem, kakav je njegov plan za dalje?

“Dopustite mi da vam kažem nekoliko riječi o njemu jer se radi o osobi izrazite duhovne kulture koja živi obiteljske, socijalne, hrvatske vrijednosti na najljepši, najispravnij,e najiskreniji način. I nogomet igra dalje na jedan dječački način i to mi budi nadu da ćemo ga gledati još i dalje u Hrvatskoj.”

Kako ste ga tiješili?

“Mislim da su te suze nakon dvije medalje na svjetskim prvenstvima, nakon Zlatne lopte, nakon šest Ligi prvaka osvojenih, bit svega njega, njega najviše Tako da zbilja još jedanput kapa i naklon najveći do poda, najvećem igraču koji se rodio na ovim prostorima.”

Nadali smo se boljem uspjehu na Euru. Jeste li možda analizirali ove utakmice i gdje je tu bila greška? Gdje se pogriješilo?

“Jako često razgovaramo, svakodnevno naravno. Naravno, jednu dublju analizu ćemo sa stručnom stožeru na čelu s izbornikom i sa mnom ćemo napraviti u narednim periodima kako bi odredili smjer prema dalje. Mislim da je to jako bitno. Mislim da se taj smjer već polako počeo i realizirati. Budući da smo u Kataru imali devet reprezentativaca koji su bili tada u unutar U-21 reprezentacije ili u prethodnom sazivu. Trenutno na Europskom prvenstvu smo imali šest njih, od kojih su četiri bili starteri protiv Italije. Znači, imamo temelj, imamo budućnosti. Mislim da je jako bitno da da osjete kako Luku, tako Brozovića, Kovačića, Perišića i svih njih. I da će to njima donijeti jedan napredak po pitanju emocionalne odgovornosti igranja prema hrvatskom dresu.”

Što smo naučili iz ovog Eura?

“Naučili smo da samo kroz patnju i kroz bol i kroz neke nesretne situacije u kojima smo maloprije pričali u kojima moramo reagirati bolje možemo stvoriti opet nešto novo, nešto veliko. Mislim da smo mi za to imamo i identitet, što je jako bitno, i karakter i odgovornost koju osjećamo prema svim ovim našim navijačima koji su nas sjajno bodrili kako u Njemačkoj tako i ispred malih ekrana.”

Uz vodstvo Luke Modrića, prema vašoj procjeni, do kada?

“Nadam se, barem do SAD-a (op.a. SP 2026.) i to je moja osobna želja. Naravno, ne treba na Luku stavljati nikakav pritisak. Mislim da nas je on toliko zadužio sa svojim pristupom, strašću i nogometnim vještinama. A vidjet ćemo hoće li to biti njegov glas ‘last dance’, kako se popularno nazivali ovo Europsko prvenstvo.”, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari