HNK RIJEKA

Damir Mišković uoči Hajduka: “Bez Europe, morat ćemo prodavati igrače, ostali smo bez 4 milijuna eura. Svjesno smo ušli u rizik…”

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

‘Taj novac će nedostajati, bio bih neozbiljan da kažem da neće. Svi znamo kako Rijeka puni budžet‘

Nije Damir Mišković nikad imao problema sportski priznati poraz od boljeg suparnika.

– PAOK je sjajna momčad, to je valjda svima jasno. Ti dečki su zajedno već nekoliko godina, imaju kvalitetu, iskustvo, posloženi su… Nadigrali su nas u tri od ukupno četiri poluvremena. Da smo tu prvu utakmicu uspjeli pobijediti 1:0, možda bi nam se neka šansa otvorila. No to nikad nećemo doznati. Stoga svojim igračima mogu samo čestitati na svemu što su pokazali, a posebno na borbenosti i želji. Valjda ćemo sljedeće sezone imati više sreće u ždrijebu – kaže predsjednik Rijeke za Sportske novosti.

Svaki je poraz bolan, ali ovaj je vrijedan barem četiri milijuna eura koliko bi sigurno zaradili da ste ušli u Konferencijsku ligu?

– Ulog je bio jako velik, puno veći za nas nego za PAOK. Grci imaju proračun od 80 ili koliko već milijuna eura, njima je Konferencijska liga u financijskom smislu možda pet posto proračuna. A nama su ta četiri milijuna skoro pa pola proračuna. Plus to što si u izlogu, što raste vrijednost kluba i momčadi, plus bonusi za bodove…

Hoće li vam neulazak u Konferencijsku ligu odmah promijeniti planove oko slaganja momčadi?

– Ta četiri milijuna će nam nedostajati, bio bih neozbiljan da kažem da neće. Svi znamo kako Rijeka puni budžet, glavni izvori su europske utakmice te prodaja igrača. Sad kad nema utakmica u skupini, morat ćemo nekoga prodati. Ili sad do konca kolovoza ili u zimi.

‘Gori’ li vam pod nogama?

– Ne gori, nismo u nikakvoj panici, niti ćemo biti, ali moramo biti realni. Ljetos smo ciljano zadržali dio igrača kako bismo – uz pojačanja koja smo doveli – bili konkurentni u borbi za Europu. U ovom trenutku imamo 30-ak igrača koji konkuriraju za momčad, što bi bilo u redu da igramo europske utakmice i na jesen. Međutim, njih nema, što znači da imamo nekoliko igrača koji nam više ne trebaju, jer neće imati mjesta tijekom sezone. To je bio rizik u koji smo svjesno ušli, ali nam se eto nije isplatilo. S druge strane, da smo neke igrače prodali prije PAOK-a napadali bi nas da nismo dovoljno ozbiljno ušli u europsko ljeto. No, i to je spoznaja s kojom svako ljeto živimo.

Je li realno da nekoga prodate već sad na ljeto?

– Ima dosta upita, ali teško je reći što će se od toga realizirati. Neke smo moguće transfere namjerno kočili pa smo i ostali bez potencijalnih kupaca. Morate biti svjesni da je tržište dosta skromno, jako je puno klubova u financijskim problemima i nije lako prodati igrača. Kako god, imamo ljude u klubu koji brinu o transferima, o kadru u svlačionici pa ćemo sigurno povući potrebne poteze. Ili barem one koje će biti moguće napraviti.

Rijekine ambicije u prvenstvu se znaju?

– Uvijek se želimo boriti za vrh ljestvice. Mislim da imamo dobru momčad koja se može boriti sa svima u ligi. Dinamo je ispred svih po kvaliteti, a mi smo u skupini klubova koji su ispod njega.

Zajedno s Osijekom i Hajdukom. U nedjelju nas već čeka derbi na Poljudu. Samo tri dana nakon teške utakmice s PAOK-om, to će biti hendikep za vas?

– Bit će, to je jasno, jer utakmica nas nije samo tjelesno potrošila, nego i mentalno, jer igrači su se stvarno žestoko pripremali za PAOK u nadi da ga možemo proći. Hajduk je dobar, ne sumnjam da će na Poljudu atmosfera biti odlična, da će biti puno gledatelja, što je sve vjetar u leđa domaćih igrača. Međutim, imamo i mi svoje adute, pokazali smo već da se možemo nositi s tako paklenim ritmom igranja. Odigrali smo 11 utakmica u manje od 40 dana. To je stvarno žestok ritam, posebno po takvim vrućinama. Jasno je da se igrači u takvom ritmu enormno troše.

Imali ste pravo odgoditi jednu HNL utakmicu. Mislite li da bi trebalo još više izaći u susret klubovima koji igraju u Europi?

– Mislim da bi trebalo. Znam da je HNL polazna točka za sve, ali europske utakmice su te koje donose novac u taj isti HNL. Da smo mogli odmoriti igrače prije PAOK-a možda bismo prošli. Možda… A ima termina u kojima se utakmice mogu nadoknaditi. U Europi nam je ostao samo Dinamo. To nije dobro za ligu, jer nam pada europski koeficijent, pada nam vrijednost klubova, vrijednost igrača, a mi smo liga koja se 90 posto puni novcem iz Europe. Ne vidim zašto klubovi ne bi mogli odgoditi barem dvije utakmice u tim ljetnim terminima? Vrućine su prevelike, igrači se enormno troše.

Ne tražite valjda alibi za derbi na Poljudu?

– Ne treba nam nikakav alibi, ovo što govorim su činjenice. Utakmica na Poljudu neće ništa bitno promijeniti što se Rijeke tiče. Volio bih pobijediti, to je jasno, dakako da sam uvijek i uvjeren da ćemo pobijediti, ali i ako izgubimo naši ciljevi u sezoni ostaju isti. Kao što će isti biti i ako pobijedimo. To dobro znaju svi u klubu, od igrača do trenera…, rekao je Damir Mišković za Sportske novosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari