EURO 2020

KAKVA DRAMA! Hrvatska i Španjolska odigrali utakmicu za anale; Vatreni u golijadi ispali s EURA

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska se čudesno vratila u zadnjih deset minuta utakmice s 1:3 do 3:3, ali u produžecima nakon sjajne prilike Kramarića i dva pogotka Španjolske više nije bilo snage za novi povratak

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 3:5

Strijelci: 1:0 Unai Simon autogol (20.), 1:1 Sarabia (38.), 1:2 Azpilicueta (57.), 1:3 Ferran Torres (77.), 2:3 Oršić (85.), 3:3 Pašalić (93.), 3:4 Morata (100.), 3:5 Oyarzabal (103.)

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Vida, Ćaleta Car, Gvardiol; Kovačić, Brozović, Modrić, Rebić, Petković, Vlašić

ŠPANJOLSKA: Simon – Azpilicueta, Garcia, Laporte, Gaya – Koke, Busquets, Pedri – Torres, Sarabia – Morata

Kakva golijada u utakmici osmine finala EURA 2020 na stadionu Parken u Kopenhagenu! U fantastičnom i dramatičnom susretu je Hrvatska ipak završila svoj nastup na Euru. Vratili su se Vatreni s 1:3 i došli su do produžetka, ali su ipak poraženi s 5:3…

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska i Španjolska odigrali su utakmicu za povijest, utakmicu s daleko najviše postignutih pogodaka na ovome prvenstvu! Pravi nogometni spektakl u kojemu su se ipak bolje snašli Španjolci – iako su Vatreni poveli zahvaljujući ogromnoj pogrešci španjolskog vratara…

Pogotkom Marija Pašalića u drugoj minuti nadoknade Hrvatska se vratila s 1:3 na 3:3 i ušla je u produžetak, ali je u istom primila dva laka gola i ipak ispala.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Španjolska je u susret krenula mnogo bolje, očekivano je uzela loptu u svoje noge i kružila je oko hrvatske zone na 30 metara dok su se Vatreni u početku morali povući. U prvih 20 minuta je hrvatska obrana bila u stalnom pozoru, a možemo reći i na mukama.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Prvu opasnu šansu su Španjolci složili dijagonalom za utrčavanje Gaye, ali Livaković prati. Nakon toga prekid iz opasne zone pa zicer Kokea u 16. minuti kad ga je Pedri pronašao loptom iza obrane, ali Livaković sjajno brani.

Prvi znak hrvatskog buđenja imamo u 18. minuti izlaskom Brozovića i Vlašića koji je ostao bez šanse, ali onda Španjolci daju poklon. Nitko nije ni shvatio što se događa kad se lopta zakoprcala u Simonovoj mreži, ali je snimka pokazala priču.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Pedri je vraćao sa svojih 30-ak metara svom vrataru, Simon je potpuno promašio u primanju lopte i ona mirno odlazi u gol te Hrvatska “ni kriva ni dužna” vodi. Imamo nakon toga desetak minuta hrvatskog ludila i pritiska za drugi gol.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Šok i pogubljenost Španjolske prvo je pokušao iskoristiti Vlašić u 24. kad je na leđima u prodoru nosio Garciju te je pucao pokraj vrata, dok je dvije minute kasnije Petković ostavio za Kovačića koji je probao šut iz daljine, ali ide malo preko grede.

Uspostavila se nakon toga ravnoteža na terenu, opet su Španjolci preuzeli loptu i brzo kaznili promašaje Hrvatske. U 37. dalekometan šut Gaye koji od bloka ide u gol-aut, a samo minutu kasnije gol.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ante Rebić je izašao kraj terena na promjenu opreme, a ostala je rupa i konfuzija u obrani. Španjolci su to iskoristili i stigli s mnogo igrača u završnicu, a Hrvatska dva puta slabo reagira na odbijenu loptu.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Blok od Modrića došao je u noge Španjolcima koji pucaju prvi put, ali Livaković brani i lopta se opet odbija, ovaj put do samog Sarabije koji s nekih osam metara ne griješi i lakoćom trese mrežu.

Do poluvremena nismo vidjeli zicera, ali Hrvatska nije potonula i složila je par solidnih akcija, od kojih izdvajamo ubačaj Juranovića na koji je Rebić malo zakasnio te pokušaj Kovačića za Rebića u prostor koji Simon izbija u zadnji tren.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U nadoknadi prvog dijela je probao i Morata s ruba kaznenog prostora, ali ide preko gola i na poluvrijeme se ide s 1:1. I u drugi dio Španjolci kreću bolje, a to su brzo i oplodili.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Vidjela se ideja, opterećivanje lijeve strane i ubačaji na drugu stativu. Probali su Španjolci istu stvar tri puta, a četvrti put je uspjelo. Torres je ovaj put ubacio s lijeve strane, a Azpilicueta je na drugoj stativi pobjegao Gvardiolu, ubacio se ispred njega i glavom lako poentirao u 58. minuti.

Ostalo je pola sata da Hrvatska pokuša stići do poravnanja, ali je u prvi mah nakon gola izgledala nekako potonulo i šokirano. No, u 66. minuti imamo solidnu akciju s lošim završetkom. Prebrojena je obrana na 16 metara i Brozović gura do Rebića koji ipak jako slabo puca i Simon lako kroti.

Odmah potom nova sjajna akcija Hrvatske i još bolja obrana Simona. Vlašić je zadržao loptu, dao na lijevo krilo odakle lopta dolazi do Modrića pa opet za Vlašića koji nalazi utrčalog Gvardiola, ovaj puca sa šest metara i Simon sjajno refleksno brani.

U 69. je Kramarić pobjegao iza leđa i Gvardiol ga nalazi dugom loptom, ali i tu situaciju jedan na jedan brani Simon, a kasnije je pokazano i da je hrvatski napadač bio u zaleđu. U 72. Morata trese mrežu nakon odbijanca i i flipera u kaznenom prostoru Hrvatske, ali je bio na stativi i metar u zaleđu.

Mnogo toga se događalo u tim trenucima, u gotovo svakom napadu imamo nešto za izdvojiti. U 73. Hrvati traže ruku obrambenog igrača Španjolske nakon što je završio na podu u duelu s Mislavom Oršićem, ali na kraju samo faul u napadu i žuti za Brozovića zbog prigovora.

Bacio je sve Zlatko Dalić u napad u tim trenucima, ušao je i Josip Brekalo na desni bok umjesto Juranovića. Nije se to isplatilo, štoviše brzo je Hrvatska primila gol. Jako loše postavljanje obrane na prekidu, Gvardiol je još bio na osvježenju i Torres je ostao sam na lijevoj strani.

Odmah duga lopta na lijevu stranu, Gvardiol je zakasnio i Torres lako zabija za 3:1, a Hrvatska opet prima jako glup gol. Bacila je sve Hrvatska u napad, nije više bilo čekanja i svi su jurnuli naprijed.

U 85. minuti Hrvatska smanjuje i budi nadu. Modrić je ušao u kazneni prostor i s desne strane je stigao tik pred Simona. Poslao je povratnu na peterac, tamo prvo pokušava Budimir pa se odbija do Oršića koji gura loptu u gol.

Pogodio je Simona i lopta se odbila vani, ali Cakir i gol-tehnologija javljaju da je pogodak i Hrvatska je smanjila. Ostalo je pet minuta i sudačka nadoknada do kraja, a Španjolci su počeli trošiti vrijeme.

No, ostalo je šest minuta nadoknade i Hrvatska je izjednačila u drugoj. Oršić je dobio loptu na lijevom krilu, namjestio se i poslao ubačaj desnom, a loptu natrčava Mario Pašalić koji zabija glavom s pet metara i šalje Hrvatsku i Parken u trans.

Otišlo se u produžetak, a u njega je bolje krenula Hrvatska koja je odmah zaprijetila preko Oršića koji nakon što mu je Budimir ostavio loptu istu ipak šalje malo preko gola. U šestoj minuti produžetka Hrvatska je promašila šah mat situaciju.

Raspoloženi Oršić opet je ušao s desne strane, driblingom je slomio svog čuvara te poslao povratnu na peterac gdje Pašalić iz odbijanca ostavlja za Kramarića koji ima gol na dlanu sa šest metara, ali Simon brani. U 98. je opasno na drugoj strani, Alba ostavlja za Olma koji puca, ali u blok.

Ipak je prva povela Španjolska, u 100. minuti je Olmo ubacio s desne strane, Brekalo je promašio loptu u skoku i ona dolazi do Morate koji ju lijepo prima i iz voleja sjajno gađa prvi Livakovićev kut za 4:3.

Pokušala je Hrvatska odmah uzvratiti pa je u 103. Kramarić opet probao, ovaj put sa 16 metara, ali je Simon na mjestu i hvata loptu, a iz sljedećeg napada pada novi gol.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Sijevnula je tranzicija, kombinirali su Olmo i Morata na lijevoj strani, a bivši Dinamov igrač šalje na drugu stranu gdje je sam Oyarzabal koji zabija peti gol.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U prvoj minuti nadoknade prvog produžetka opet prijeti Morata, uzeo je loptu Gvardiolu i sjurio se na gol, ali mu Vida u posljednji tren uklizava i nema šuta. Otišlo se s 5:3 u drugi produžetak, a onda opet promašen mrtvac odmah na početku.

Pašalić je povukao i loptom u prostor pronašao Budimira, ali napadač Osasune ne zabija “svojima” i iz situacije jedan na jedan šalje loptu tik pored vratnice. Raspale su se malo linije igre nakon toga, krenulo se direktno i svaki napad bio je juriš bez razmišljanja.

Djelovalo je da su Hrvati u fizički boljem stanju, ali su Španjolci uspjeli malo stati na loptu i potrošiti koju minutu. Igrala je Španjolska svoju igru, sakrila loptu Hrvatskoj i nije dopustila da se dogodi ono što se dogodilo u regularnom dijelu – jurnjava i ludi povratak.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Uspio je do kraja Morata još jednom pobjeći, u 116. minuti je istrčao ispred Ćaleta-Cara i pucao u prvi kut, ali Livaković brani. Probao je i Olmo u 120. i pogodio stativu pa nema i šestog gola. Ponestalo je na kraju snage i vremena pa je Španjolska mirno privela susret kraju, a to ujedno znači i kraj za Hrvatsku.

Znači li to i kraj jedne ere i generacije srebrnih Vatrenih, vidjet ćemo u narednim danima, piše Sportnet.rtl.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari