NA KORAK DO ZLATA: Hrvatski rukometni junaci izgubili od Španjolske u dramatičnom finalu!

Idi na originalni članak
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U finalu Europskog prvenstva u Stockholmu Španjolska je u dramatičnoj utakmici bila bolja od Hrvatske i slavila 22:20

Oglas

Ključ utakmice bila je odluka makedonskih sudaca da Igoru Karačiću u zadnjim minutama finala sude korake. Dogodilo se to u našem odlučujućem napadu za izjednačenje rezultata.

U zadnjoj akciji Španjolaca Dušebajev pogađa s devet metara i rukometna reprezentacija Španjolske je na taj način obranila naslov prvaka Europe.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nažalost, hrvatski rukometaši niti u svom trećem finalu na europskim prvenstvima nisu uspjeli osvojiti zlato, jedinu veliku medalju koja im nedostaje.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Do sada smo dva puta igrali u finalima, 2008. i 2010. ali smo oba puta poraženi. U Norveškoj smo izgubili od Danske, a dvije godine kasnije u Austriji od Francuske.

Ovoga puta presudili su nam Španjolci koji su tako postali prvi koji su obranili europsko zlato nakon Šveđana koji jedini imaju tri krune u nizu (1998, 2000, 2002).

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ostaje utjeha kako su hrvatski rukometaši osvojili šestu medalju na europskim prvenstvima, pri čemu treće srebro (2020, 2010, 2008) uz tri bronce (2016, 2012, 1994).

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Velika bitka vodila se u Stockholmu, a na kraju je Španjolska ipak imala više sreće. Hrvatska se borila, vratila se iz velikog minusa, uvela Španjolsku u dugačko razdoblje bez postignutog gola.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatskoj je nedostajalo svježine i brzine, bilo je dosta problema protiv španjolske obrane i za svaki pogodak moralo se “iskrvariti”.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, povela je 3:1, pa 8:6 i 9:7. U 19. minuti Hrvatska je imala i tri gola viška (10:7), međutim u posljednjih 10 minuta upali smo u krizu i do kraja poluvremena zabili smo samo jedan pogodak, a primili pet za španjolskih 12:11 na poluvremenu. U prvom poluvremenu hrvatski vratari Marin Šego i Matej Ašanin imali su svega dvije obrane, dok je njihov kolega na suparničkoj strani Gonzalo Perez de Vargas sakupio šest obrana.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U prvih pet minuta nastavka Španjolska je pobjegla na +4 (16:12), međutim, Hrvatska se uspjela vratiti. U 49. minuti je uspjela izjednačiti na 18:18, a šest minuta prije kraja i povesti 19:18. Španjolska je minutu i pol povela 21:20, a kada je Dušebajev zabio za 22:20 25 sekundi prije kraja bilo je gotovo.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Španjolsku su do zlata predvodili Aleix Gomez Abello s pet i Jorge Maqueda s tri gola, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao osam obrana. Kod Hrvatske najefikasniji su bili Domagoj Duvnjak s pet i Igor Karačić s četiri gola.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U susretu za broncu Norveška je u subotu pobijedila Sloveniju s 28:20 osvojivši svoju prvu medalju na europskim prvenstvima.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Iduće europsko prvenstvo igrat će se od 14. do 30. siječnja 2022. u Slovačkoj i Mađarskoj.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije. Od 17. do 19. travnja, igrat će se tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini – Francuska, Norveška i Njemačka. Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom i Portugalom i još jednom afričkom ekipom.

Exit mobile version