RIJEKA U EL ZASLUŽILA VIŠE

POBJEDA RIJEKE! Menalo i Tomečak se osvetili Alkmaaru!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Nogometaši Rijeke u susretu su posljednjeg, 6. kola skupine F Europske lige na Rujevici svladalI AZ Alkmaar sa 2-1. Rijeci se večeras sve poklopilo, bilo je i sreće, ali pobjeda je zaslužena!

RIJEKA – AZ ALKMAAR 2:1 (0:0)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Utakmica 6. kola Skupine F Europske lige. Sudac: Sergei Karasev (Rusija). Bez gledatelja.

Strijelci: 1:0 (Menalo, 53), 1:1 Wijndal (57), 2:1 Tomečak (90+ 2)

RIJEKA: Nevistić – Tomečak, Capan, Galović, Smolčić, Štefulj, Murić, Halilović, Menalo, Lončar, Andrijašević

AZ ALKMAAR: Bizot – Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi (od 19′ Letschert), Wijndal, Midtsjo, Gudmundsson, Koopmeiners, Stengs, Boadu, Karlsson.

Nakon završetka natjecanja u ovogodišnjem izdanju Europske lige u taboru Rijeke moraju biti zadovoljni pa i ponosni – u grupi koja je s pravom nazvana “grupom Lige prvaka”, u kojoj se Rijeka nadmetala s trenutno ponajboljim momčadima Španjolske (Real Sociedad) i Italije (Napoli), pomalo čudno zvuči da je Rijeci na Rujevici najteže bilo igrati upravo s nizozemskim AZ Alkmaarom! No zato je ova pobjeda još i slađa!

Iako je utakmica na Rujevici bila mnogo važnija za nizozemski sastav, kojemu je pobjeda osiguravala prolazak u 16-inu finala, dok je Rijeka odavno znala da će joj ovo biti oproštaj od Europske lige za ovu sezonu, Riječani su na terenu izgledali kao jednako motiviran, ako ne i motiviraniji sastav.

Ipak, vješti Nizozemci su i večeras, posebno u prvom poluvremenu, držali loptu u svome posjedu, ponekad se činilo, “koliko god su htjeli”. Tehnički sjajno potkovani, brzi i snažni igrači AZ-a te brza predaja lopte koja je često okomito upućivana prema krilima ili prema šesnaestercu zadavali su bijelima strašno puno problema. Za igru protiv takve momčadi bila je potreban stalna koncentracija i “hrvanje”. Rožman kao da je to predvidio pa je svjesno prepustio vođenje igre gostima, dok su se Riječani koncentrirali na discipliniranu obranu i pokušaje kontranapada.

Problemi za goste javili su se već u prvih 20 minuta kada su ostali bez svog možda i najboljeg obrambenog igrača Brune Martinsa Indija koji je u 18. minuti morao napustiti igru zbog ozljede te ga je zamijenio Timo Letschert.

Ubrzo Riječani vrlo kratko slave, u 33. minuti nakon ubačaja Murića glavom je pucao Galović, lopta je završila u mreži, ali dosuđeno je zaleđe.

U prvom poluvremenu Rožmanova taktika je dala rezultata (doduše uz veliku dozu sreće, u par navrata kada su gosti “zapucali” velike prilike!), a početkom drugog poluvremena učinilo se da će Riječani možda doći i do punog plijena, tri boda!

Naime, u 53. minuti Menalo je nakon odličnog dodavanja kapetana Andrijaševića pobjegao obrani AZ-a, sjurio se prema golu i matirao vratara Bizota! Gol je to gotovo identičan onome kojega je Menalo proteklog vikenda zabio Hajduku u Splitu, ako oduzmemo blatnjav teren na kojem se gotovo moglo i zaplivati.

Na nesreću, gosti su izjednačili samo nekoliko minuta kasnije!

Nakon stopostotne šanse koju je promašio Guddmunson – ostao je sam pred golom Rijeke pa promašio gol s pet metara!?), u 57. minuti zabio je Owen Wijndal. Igrač AZ-a je nakon duge akcije gostiju primio neometan loptu na nekih 23, 24 metra od gola Rijeke, namjestio se i pogodio “malu mrežicu” iza Nevistića.

Intenzitet igre nije padao do samoga kraja utakmice, no naboj je ipak ponešto splasnuo zbog rezultata utakmice Napoli – Real Sociedad. Napoli je, naime, poveo, i u tom slučaju AZ-u je na Rujevici odgovarao i neriješen rezultat kako bi na tablici skupine F Europske lige ostali na drugom mjestu koje vodi u proljetni dio natjecanja.

U 80. minuti gosti su ostali s igračem manje.  Jesper Karlsson zaradio je crveni karton zbog prekršaja na Štefulju.

Ipak, Real Sociedad je izjednačio u Napulju u samoj završnici utakmice,  i AZ je krenuo svim snagama prema Nevistiću! To je omogućilo Rijeci kontru i Tomečak je zabio za 2:1 i pobjedu Rijeke! Lončar se ubacio na lijevo krilo, ubacio u peterac gdje se Tomečak izborio za prostor za udarac za pobjednički pogodak, nakon što je prije toga lažnjakom na travu poslao obrambenog igrača AZ-a.

U drugom susretu ove skupine Napoli i Real Sociedad su na stadionu Diego Armando Maradona igrali 1-1 (1-0). Poveo je Napoli golom Zielinskog (35), a poravnao je Willian Jose (90+2).

Napoli je sa 11 bodova osvojio prvo mjesto u skupini F, Real Sociedad je s devet završio na drugoj poziciji, AZ Alkmaar je s osam bodova ostao treći, dok je Rijeka posljednja s četiri boda.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari