PRVA UTAKMICA PLAY-OFFA LIGE PRVAKA: Hrabri Riječani pokleknuli tek u završnici s igračem manje, na Rujevici odlučna bitka za skupine Lige prvaka!

 

Šteta! Riječani su pokleknuli u sučevoj nadoknadi vremena s igračem manje (isključen Zuta) , no odluka o prolasku u skupine Lige prvaka ipak će pasti na Rujevici što je bio i osnovni cilje Riječana

OLYMPIACOS – RIJEKA 2:1 (0:1)

PIREJ – Stadion Georgios Karaiskaki. Prva utakmica play-offa Lige prvaka. Sudac Felix Zwayer (Njemačka). Gledatelja: 25.000.

Strijelci: Heber (42), Odjidja (66), Romao (90+2)

OLYMPIAKOS: Stefanos Kapino – Alaixys Romao, Vadis Odjidja (Thanasis Androutsos, 79), Marko Marin (Felipe Pardo, 75), Gillaume Gillet, Omar Elabdellaoui, Leonardo Koutris, El Fardou Ben Nabouhane, Mehdi Carcela-González, Panagiotis Retsos, Sebá (Kostasa Fortounisa, 65)

RIJEKA – Simon Sluga – Marko Vešović, Dario Župarić, Josip Elez, Leonard Zuta – Mate Maleš, Filip Bradarić – Alexander Gorgon (Črnic, 78), Josip Mišić, Héber (Martić, 88) – Mario Gavranović (Matej Jelić, 72)

Sreća prati hrabre! Čekali smo i čekali Hebera, a ovoljetni novak u redovima riječke momčadi „eksplodirao“ je u pravom trenutku, u 42, minuti prvog poluvremena prvog susreta play-offa Lige prvaka kada je s ivice šesnaesterca sjajnim, oštrim prizemnim udarcem matirao Kapinoa, vratara favoriziranog Olympiacosa usred Pireja i odveo Rijeku u vodstvo od 1:0 u najvažnijoj utakmici sezone!

Bila je to kruna vrlo dobro odigranog prvog poluvremena riječke momčadi u Pireju gdje je samo nekoliko nepotrebnih „ispadanja“ obrane Riječana umanjilo ukupni dojam izvrsnosti!

Sasvim jasne upute majstora ovakvih utakmica Matjaža Keka hrabri i požtvovni Riječani proveli su u djelo gotovo stotpostonom uspješnoću; tek je par navrata obrana Bijelih – ovoga puta u rezervnoj, gostujućoj svijetloplavoj garnutiru dresova – uzmaknula pred naletima domaćih igrača.

No tu je na veliku scenu maestralnim obranama stupio Simon Sluga, sjajni čuvar riječke mreže koji je obranio dva zicera napadačima grčke momčadi.

Taktika Riječana provjerena i dokazana na mnogim europskim ispitima Riječana – čvrsti obrambeni blok i korištenje svake prilike za „razvijanje“ brze riječke kontre.

Dovelo je to u lijepe (polu)prilike Hebera (u nekoliko navrata) koje su također mogle donijeti rezultatsko vodstvo gostiju samo da je bilo malo više strpljenja. No i ovako, kraj prvog poluvremena dočekati s vodstvom u Pireju, odličan je to rezultatski hepiend krajem prve četvrtine ovog krucijalnog susreta koji nakon ukupno odigranih 180 minuta može Riječanima donijeti sportski i financijski iskorak kakav Rijeka još jije napravila u svojoj povijesti.

A ne treba opširnije ni opisivati kakvu je erupciju oduševljenja vodstvo Riječana izazvalo na stadionu na  Kantridi gdje je Klub navijača Armada pod geslom “Povratak na Kantridu” organiziralo gledanje utakmice putem velikog videozida!

Foto: Teo Francetić

https://www.facebook.com/andrej.pavsic.3/videos/1459836167429323/

Drugo poluvrijeme počelo je u sličnom tonu, hrabra Rijeka po Kekovu nalogu ne želi u obrambenu „mišju rupu“ već koristi svaku situaciju za razvijanje obećavajućih kontranapada.

Ipak, u 66. minuti izjednačenje –  brza kontra Olympiacosa po desnoj strani, Odjijda je ostao sam u kaznenom prostoru i poentirao nakon lijepog ubačaja u međuvremenu ubačenog rezervista, ponajboljeg igrača grčke momčadi Kostasa Fortounisa.

Odmah u sljedećoj minuti gotovo istovjetna situacija na drugoj strani iz koje je Rijeka mogla i morala izboriti novo vodstco! Nakon serije lijepih kombinacija na desnoj strani riječkog napada lijepi prizemni ubačaj u srcu kaznenog prostora Olympiacosa dočekao je Josip  Mišić, no nije uspio zahvatiti loptu kako je želio i ova sjajna prilika za Rijeku je propala!

Olympiacos želi i drugi gol i pobjedu ali večeras fantastični Simon Sluga spreman je na sve ubačaje pred svoj gol. Novu lijepu priluku Rijeka ima u 79. minuti: slobodan udarac za Rijeku s nekih 22 metra po sredini gola izveo je  Mišić, vrlo dobro je pucao ali lopta je prošla pored gola.

U 81. zbog igranja rukom drugi žuti karton za Leonarda Zutu – Riječani završnicu utakmice moraju odigrati s igračem manje. Nasreću, gosti nsu odmah kažnjeni – slobodan udarac s ruba šesnaesterca s desne strane loše je izveo Fortounis na taj način da je – prebacio vrata. Heber i Črnic sada moraju “zatvoriti” desnu stranu napada grčke momčadi što je situacija  na koju svakako nisu navikli… No uskoro umjesto junaka večerašnjeg dvoboja Hebera ulazi Martić koji će “pokrpati” obranu Rijeke.

U 90, minuti i malo sreće za Rijeku – s lijeve strane ubacio je Koutris a Androutsos je udarcem glavom pogodio gredu iznad Sluge.

I onda, u sudačkoj nadoknadi, najgori mogući rasplet prvog dvoboja play-offa Lige prvaka – nakon slobodnog udarca Fortounisa s nekih 22-23 metara Sluga je još jednom odlično obranio i izbio loptu udesno gdje ju je ipak dočekao jedan igrač grčke momčadi te gotovo napamet ubacio u peterac pred Slugu. Elez je zamalo raščistio poluvisoku loptu na koju je  natrčao Romao kojem nije bilo teško “zakucati” glavom loptu u mrežu pored nemoćnog Sluge.

Šteta! Rijeka je u Pireju mogla postignuti i puno bolji rezultat, no osnovni cile je ostvaren – o ulasku u skupine Lige prvaka ipak će se odlučivati na Rujevici!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari