REKORDNA POBJEDA HRVATSKE NA RUJEVICI: Vatreni se pred EURO ohrabrili „desetkom“ San Marinu

Oko tri tisuće gledatelja na Rujevici svjedočilo je trening utakmici u kojoj su se posebno istaknuli Mandžukić i Kalinić sa po tri postignuta pogotka

Reprezentacija Hrvatske u pripremnoj utakmici odigranoj na riječkoj Rujevici pobijedila je slabašnu reprezentaciju San Marina s 10:0. To je rekordna pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije.

Foto: HNK Rijeka
Foto: HNK Rijeka

U strijelce su se upisali Mario Mandžukić (24, 36, 38), Marko Pjaca (20), Darijo Srna (25), Ivan Perišić (40), Ivan Rakitić (50) i Nikola Kalinić (59, 73, 84).

san marino krama2 san marino publika3 san marino publika2 san marino publika san marino pjaca san marino perišić san marino modrić san marino mandžukić2

Izbornik Ante Čačić je za posljednju provjeru uoči EURO-a izabrao reprezentaciju koja je u 133 nastupa ostvarila samo jednu pobjedu uz negativnu razliku pogodaka 538. Bilo je sasvim jasno kako će amateri iz San Marina poslužiti ‘vatrenima’ tek kao rastrčavanje i bildanje samopouzdanja uoči odlaska u Francusku.

No, usprkos ogromnoj razlici u kvaliteti, hrvatski igrači su od prve do posljednje minute igrali angažirano i rastrčano. Hrvatska je već u prvom poluvremenu zabila šest golova, a u nastavku još četiri gola za najveću pobjedu u povijesti ‘kockastih’. Ipak, nismo uspjeli dostići svjetske prvake Nijemce koji su San Marino porazili 13-0 što je i najteži poraz ove reprezentacije.

Do sada su naše najveće pobjede bile 7-0 protiv Australije u prijateljskom susretu u lipnju 1998. godine, te 7-0 protiv Andore u listopadu 2006. u kvalifikacijama za EURO 2008.

Hrvatska je otvorila utakmicu u sastavu u kojem bi ‘vatreni’ mogli zaigrati protiv Turske na otvaranju EP-a. Uz jednu zamjenu. Ćorluka je na zagrijavanju osjetio zatezanje u aduktoru, pa je ušao Schildenfeld. Na travnjak stadiona Rujevica istrčali su Subašić, Srna, Schildenfeld, Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Rakitić, Pjaca, Perišić i Mandžukić.

hr san2

Golijada na Rujevici započela je u 20. minuti kada je Modrić pucao po golu, a lopta se od Pjace odbila i prevarila Simoncinija. Na 2-0 povisio je Mandžukić četiri minute kasnije nakon sjajne akcije koju je započeo Modrić, nastavio Perišić, a završio napadač Juventusa.

U 25. minuti zabio je i kapetan Srna kojem je to bio 130. nastup u dresu reprezentacije, posljednji na nekom od hrvatskih stadiona jer se branič Šahtara oprašta od reprezentacije nakon EP-a. Srna je kod iduća dva gola bio asistent, a realizator Mandžukić koji je s dva nova gola stigao do brojke od 24 pogotka u ‘kockastom’ dresu. Sjajno prvo poluvrijeme zaključio je Perišić fenomenalnim pogotkom iz slobodnog udarca.

hr san3

U 50. minuti Srna je upisao i treću asistenciju, a pogodak je postigao Rakitić. Devet minuta kasnije među strijelce se upisao i Kalinić koji je u 73. minuti zabio i deveti pogodak na utakmici. Nakon kornera Vida se sudario s vratarom San Marina, lopta se odbila do Kalinića koji je lako zabio svoj drugi gol na utakmici. Napadač Fiorentine je u 84. minuti petom zabio i za ‘desetku’.

Hrvatski reprezentativci će nakon ove utakmice dobiti slobodno, a u svoju francusku bazu u Deauvilleu kreću 7. lipnja iz Zagreba.

Prvi nastup na EP-u hrvatska reprezentacija će imati 12. lipnja na pariškom Parku Prinčeva protiv Turske. Pet dana kasnije u Saint Etienneu će odmjeriti snage protiv Češke, a posljednji nastup u skupini D će imati 21. lipnja u Bordeauxu protiv Španjolske.

HRVATSKA – SAN MARINO 10-0

RIJEKA. Stadion Rujevica – 3,500 gledatelja; Sudac: Mitja Žganec (Slovenija)

Strijelci: 1-0 Pjaca (20), 2-0 Mandžukić (24), 3-0 Srna (25), 4-0 Mandžukić (36), 5-0 Mandžukić (38), 6-0 Perišić (40), 7-0 Rakitić (50), 8-0 Kalinić (59), 9-0 Kalinić (73), 10-0 (Kalinić (84)

Žuti kartoni: Gasperoni

HRVATSKA: Subašić – Srna (od 55. Vrsaljko), Schildenfeld, Vida, Strinić – Badelj (od 75. Badelj) – Modrić (od 46. Kovačić), Rakitić (od 55. Kramarić), Pjaca (od 75. Ćorić), Perišić – Mandžukić (od 55. Kalinić)

SAN MARINO: A.Simoncini (od 53. Benedettini) – Biordi, D.Simoncini, Della Valle – Palazzi (od 85. Cesarini), Brolli, Zafferani (od 78. Mazza), Gasperoni (od 78. Carvellini), Berretti (od 53. Columbini) – Stefanelli (od 53. Hirsch), Rinaldi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari