1. HNL

Rijeka pobijedila Goricu i izborila Europu! Franko i Menalo zabili najvažnije golove sezone

Foto: Mateo Levak/Riportal

U pravoj drami na Rujevici Rijeka je uspjela pobijediti neugodnu Goricu, direktnog suparnika za izlazak na međunarodnu scenu! Golove odluke zabili su kapetan Andrijašević i Menalo!

RIJEKA – GORICA 2:1 (1:1)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Utakmica 36. kola Hrvatski telekom Prve lige. Sudac: Dario Bel (Osijek). Bez gledatelja.

Strijelci: 1:0 Andrijašević (10), 1:1 Babec (20), 2:1 Menalo (79)

RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić, Capan (od 46′ Tomečak), Escoval, Galović, Vukčević (od 61′ Pavičić), Gnezda Čerin, Lončar, Menalo, Andrijašević, Murić, Drmić.

GORICA (4-2-3-1): Banić, Doka, Steenvoorden (od 33′ Krizmanić), Jovičić, Keita, Babec, Junior, Špikić (od 39′ Hamad), Dvorneković, Lovrić, Dieye.

Nakon dramatičnog raspleta posljednjeg kola Prve HNL prvaku Dinamu i doprvaku Osijeku u europskim natjecanjima pridružit će se Rijeka i Hajduk, dok je Varaždin ispao iz elitnog razreda hrvatskog nogometa a Gorica ostala bez Europe.

Nakon početnog, petominutnog ispitivanja snaga Riječani su pokazali više ideje i agilnosti u igri prema naprijed što je okrunjeno i ranim pogotkom Franka Andijaševića – Franko je nakon duge i lijepe akcije bijelih snalažljivom reakcijom zatresao mrežu iza Banića. Nažalost, vodstvo bijelih trajalo je samo 10 minuta…

Rijeka je prvu priliku za gol imala već u 6. minuti. Lončar je lijepo proigrao Menala koji je ubacio prizemnu loptu koja je prošla kroz peterac. Murić je stigao do lopte, ali njegov udarac obranio je Banić!

A onda, u 10. minuti sjajna akcija Rijeke: Menalo je ubacio s desne strane prema srcu šesnaesterca, Drmić je spustio loptu prema petercu a natrčali Franko Andrijašević u svom 101. nastupu u dresu Rijeke snalažljivo poentira za vodstvo bijelih!

Htjeli su Riječani odmah kapitalizirati nadmoć na terenu i povećati vodstvo pa je u 13, minuti kreirana još jedna “akcija-ljepotica”. Menalo je povukao kontru, potom proigrao Murića koji ga je dodavanjem “izbacio” pred gol gostiju. Menalo je izbio pred gol Gorice, ali Banić je na vrijeme izašao, skratio kut i obranio loptu upućenu prema mreži. U nastavku akcije, Andrijašević je pucao glavom, ali lopta je išla ravno u vratara Gorice.

U 18. minuti Gorica je uzvratila. Matar je bio najviši u skoku pred Nevistićem, ali lopta je po njegovu udarcu otišla pored vratnice. Kao da je to bio nagovještaj onoga što će se dogoditi dvije minute kasnije…

Gosti su bili u napadu a loptu ubačenu s desne Matar je spustio glavom, točno na natrčaloga Babeca koji je zabio iz blizine!

Šok za Riječane koji ipak nisu izgubili glavu. U 30 minuti uslijedila je nova velika prilika za bijele! Drmić je sjajno iz prve gurnuo loptu za Čerina koji je izašao pred gol Gorice iskosa s lijeve strane. Banić je opet odlično reagirao, ali samo do Murića koji je vratio loptu u peterac. Nažalost, lopta je “prozujala” pored Andrijaševića koji ju nije uspio zahvatiti i uputiti prema mreži iza vratara gostiju.

Na samom isteku poluvremena nova uzbuđenja: u 45. minuti jedna “bomba” Lovrića s 20 metara – lopta je završila na gredi! Bila je upućena tolikom silinom da je zvuk udarca dobro odjeknuo Rujevicom!

Zbog jedne situacije pred Nevistićem u sudačkoj nadoknadi na nekoliko minuta je igra zaustavljena zbog intervencije VAR-a, ali na odmor se otišlo s 1:1. A Rijeci je “igrala” samo pobjeda… Bijelima na ruku nije išao ni rezultat iz Splita gdje je Hajduk poveo u susretu s Lokomotivom te na taj način bodovno prestigao Rijeku na četvrtom mjestu tablice, posljednjem koje je vodilo u kvalifikacije novoformirane Konferencijske lige.

Drugo poluvrijeme na Rujevici započelo je puno mirnije, bez izrazitih gol-prilika, kao da se nije igralo za ozbiljan ulog. Tek je poveća količina nervoze na travnjaku odavala da ovo ipak nije “još jedna prvenstvena utakmica”.

No kako su minute na semaforu odbrojavale prema 90., bijeli su pojačavali intenzitet pritiska prema Banićevim vratima.

I napokon, trud se isplatio u 79. minuti utakmice! Menalo je ubacio, lopta je preletjela sve i završila u mreži! Pripomogao je i Drmić koji je dobrim postavljanjem onemogućio Banića da bolje “pročita” let lopte.

U tom trenutku Rijeka je dobila  tri boda na konto i opet preskočila i Goricu i Hajduk na prvenstvenoj ljestvici! Do kraja utakmice Gorica je pokušala stihijskim napadima i ubacivanjima lopte u šesnaesterac stići do izjednačujućeg pogotka, no bijeli su izdržali sve nalete gostiju – a s nekoliko obećavajućih kontri mogli su i povećati svoje vodstvo!

Na kraju utakmice, veliko slavlje bijelih! Nekoliko desetaka najvjernijih navijača “na brdu” i igrači, treneri, vodstvo kluba na travnjaku! Najljepše je kada se sezona završi pobjedom, i kada ta pobjeda donosi nove izazove u novoj sezoni.

A pred Rijekom su zasigurno mnoga pitanja i mnogi izazovi, prvenstveno u nastupnom  prijelaznom roku…

Foto: Mateo Levak/Riportal

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari