EVO ŠTO ANAS KAŽE

Anas Sharbini: “Rijeka je moj klub, ali Hajduk mi je puno pružio!”

Idi na originalni članak
Foto: Creativ Media/ NK Rječina

‘Rijeka je moj klub, Hajduk mi je puno pružio, a sad mi je baš dobro u Prvoj županijskoj ligi‘, rekao je Anas Sharbini za Sportske novosti.

Oglas

Anas Sharbini, bivši igrač Rijeke i Hajduka, dao je intervju za Sportske novosti u kojem se prisjetio svoje nogometne karijere i podijelio svoja razmišljanja o nadolazećem jadranskom derbiju. Sharbini, koji je s bratom Ahmadom prešao s Kantride na Poljud prije 15 godina, osvrnuo se na svoj povratak u matični klub Rječinu te analizirao trenutnu formu Rijeke i Hajduka. S posebnim osvrtom na učinak Gennara Gattusa na klupi Hajduka i ključnu ulogu Marka Livaje, Sharbini predviđa napetu utakmicu bez jasnog favorita.

Mnoštvo je Riječana koji su osim za svoj klub s Kvarnera, igrali i za Hajduk. Trebala bi nam novinska stranica da ih sve nabrojimo, stoga smo iz “maca” uzeli dvojicu. Prvog Anasa Sharbinija, igrača koji je pored Nenada Gračana definitivno podigao najviše medijske prašine prelaskom s Kantride na Poljud prije 15 godina. Stigao je zajedno s bratom Ahmadom i zadržao se tri sezone na Poljudu. Danas je Anas igrač Rječine.

– Igramo Prvu županijsku ligu i baš mi je dobro. Teren mi je pet minuta od kuće, vratio sam se u svoj matični klub – ispričao nam je Anas.

Nosio je u Hajduku broj 99, a brat 9. U nedjelju namjerava poći na utakmicu, jer Rijeku gleda od Hajduka do Hajduka.

– Ha, ha… tako ispada. Zadnju sam gledao s Hajdukom u travnju ove godine. Imamo karte brat i ja, ali još nismo odlučili hoćemo li na Rujevicu.

Pošao ili ne, ali u svakom slučaju je jasno za koga će navijati.

– Rijeka je moj klub. Hajduk mi je puno pružio, lijepo mi je bilo u Splitu, ali u nedjelju navijam za Rijeku.

To ne znači da je uvjeren u pobjedu Rijeke.

Ne bi bilo lako

– Ne vidim favorita. Obje momčadi su lošije krenule u sezonu, a onda su došle sebi nakon eliminacije iz Europe. Nedjeljna utakmica je pravi test za obje momčadi, jer Rijeka u posljednje vrijeme bolje igra na Poljudu, a Hajduk na Rujevici. Baš me zanima utakmica.

Kako ste doživjeli Gattusa na klupi Hajduka?, upitao ga je Jurica Radić iz Sportskih novosti.

– Najveći uspjeh Gattusa je činjenica da je iz Livaje uspio izvući maksimum. Očito je da su jedan drugome “legli”, kako se kaže.

Da ste igrač, ne bi vam bilo lako s Gattusom.

– Sigurno ne bi, ali kada je uspio naći zajedničku frekvenciju s Livajom, onda evidentno ima znanje. Livaja i ja samo slični, zato govorim. Međutim osjeti se da Gattuso razumije Livaju, a ovaj mu je uzvratio na najbolji način. Postoji međusobni respekt, jer ovako motiviranog i spremnog Livaju odavno nisam vidio. Međutim, imam dojam da Hajduk previše ovisi o Livaji. Znam, često se o tome piše, ali sve više je ovisan o Livaji. Zato ne daj Bože da se Livaji nešto dogodi.

Uz Livaju sve više jača utjecaj Ivana Rakitića na momčad Bijelih.

– Rakitić je uvijek isti. Uklopio bi se u momčad da je i tri lige niže. I tamo bi bio ponizan i pošten. Dosta znači momčadi i bit će sve bolji i bolji. Zna smiriti, odigrati u pravo vrijeme.

Gdje se lomi nedjeljni jadranski derbi?

– I mene zanima taj odgovor. Rijeka će krenuti u pritisak, jer igra pred svojim navijačima, ali Hajduk će znati odgovoriti. Možda onaj tko bude imao sreće i više mudrosti, napravi posao u nedjelju. Baš ne mogu reći kome bih dao prednost.

U pozadini jadranskog derbija rasplet s novim trenerom dočekao je Dinamo.

Najmanje kriv

– Nenada Bjelicu ne poznajem, premda su mi ga svi hvalili. Po meni je najveća greška Dinama smjena Sergeja Jakirovića. Da je primjerice ostao Jakirović u Rijeci, bila bi Rijeka prvak prošle godine. U Dinamu je došao i odmah posložio ekipu, uzeo potom duplu krunu i momčad uveo u Ligu prvaka. Najmanje je Jakirović kriv za onih 2:9 u Allianz Areni. Od 10 puta bi Bayern dao šest-sedam komada Dinamu, jer golijadu redovno potpisuje i u Bundesligi. Jednostavno su takva snaga. Za mene je Jakirović jedan od dva-tri najbolja hrvatska trenera. Ali bez obzira na trenera, Dinamo je i dalje veliki favorit lige. Sve me nekako podsjeća na prošlu sezonu. Dinamo je najkvalitetniji, ima najširi igrački kadar. Kad tad će se podići, a liga je takva da se nema gdje gubiti ako se čvrsto postaviš.

Prvenstvo se dakle odlučuje u susretima terceta na vrhu?

– Prevelika je razlika u odnosu na ostatak lige, zato rješenje nude utakmice poput jadranskog derbija. Neizvjesne gdje detalji nose prevagu – zaključio je svoje izlaganje Anas Sharbini za Sportske novosti.

Saša Peršon igrao je s Hajdukom Ligu prvaka sredinom 90-ih, a danas je trener juniora riječkog Orijenta. Zato prvo ide trener o treneru, Gattuso je u središtu pozornosti.

– Rezultat je prisutan, znači uspio je Gattuso u ovom trenutku. Povezao je momčad premda je u početku je bilo nezadovoljstva njegovim radom. Prevladao je situaciju s odlaskom Kalinića, iskoristio potom slabosti Dinama. Međutim, ne bih gledao Gattusa kroz neke pluseve ili minuse igre Hajduka. Gattusa se više gleda kroz njegov mentalitet koji je sličan splitskom. Ima dišpet, uklopio se u sredinu. Očito je da je Gattuso trener profila za Hajduk. Kako momčad, tako i navijače. Nametnuo se velikom energijom, pridobio je ljude uz sebe i nema mu se što zamjeriti. Dok Hajduk uzima bodove, sve je pet – kazao je Peršon.

Mala prednost

Rijeka i Hajduk su pobjegli Dinamu, ali varljiva je prednost. Svjestan je toga i Peršon, jer već u slučaju nedjeljnog remija može Dinamu s vikend pobjedom doći u zaostatak od jedne utakmice.

– Mala je prednost, gotovo nebitna ako se zna da je tek sedam utakmica odigrano. Vratit će se Dinamo. Nema smisla gledati poredak, svaka momčad treba ići utakmicu po utakmicu.

U tom mini ciklusu na startu prvenstva Rijeka je fascinirala gol-razlikom 15:1. Pet pobjeda, dva remija…

– Svjesna je Rijeka da je prošle godine prvenstvo izgubljeno na onim malim utakmicama, a ne u derbijima. Rijeku se nekako gleda kao konkurenta iz sjene, ali, vjerujte, momčad s Rujevice plutajuća je mina za sve.

Nudi li nedjeljni ogled Hajduka i Rijeke nekog favorita?

– Nema favorita, baš je 50-50. Rijeka je domaćin, ali Hajduk u zadnje vrijeme jadranske derbije bolje igra na Rujevici nego na Poljudu.

Kakvu utakmicu predviđate? S puno pogodaka ili tvrdu, po Gattusovu receptu talijansku?

– Ne bih volio da se igra šahovska partija, ali gledajući dosadašnja izdanja oba protivnika, rekao bih da bi prvih pola sata mogli vidjeti oprezan nogomet. Po trenerskim uputama. Znam, navijači to ne vole, ali treneri bi radije potpisali 1:0 nego 4:3. Prema do sada viđenom bliže je utakmica s malo šansi i pogodaka. Rijeka neće visoko izaći, s druge strane, Hajduk će strpljivo čekati priliku. Ali, tko zna, možda se otvori nekim ranim zgoditkom, a onda je moguć i festival pogodaka. No, u svakom slučaju, utakmica bez favorita, ogled koji Rijeci i Hajduku puno nudi. Jasno, može se puno i izgubiti. Zato vidim oprezni dvoboj, bez previše rizika – zaključio je Peršon.

Exit mobile version