HNS NEMILICE TROŠI: Šukerova plaća 55.000 kuna, HNS za telefon, poštu i prijevoz troši 38 milijuna

Treba li država češljati poslovanje HNS-a? Na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom lani su potrošili gotovo 200 milijuna kuna, od čega samo za režije preko milijun

Hrvatska je uz Zlatka Dalića doživjela preporod. I dok su “vatreni” proigrali na terenu, s novom snagom krenuli su i protivnici vodstva HNS-a. U rukama im je finacijsko izvješće prema kojem Davor Šuker netransparentno troši milijune. Iako je tvrdio da je volonter – plaća mu je 55 tisuća kuna. Ima li tu posla za Ministarstvo financija?

Hrvatski nogometni savez je tvornica novca, potvrdilo je sada i financijsko izviješće. No, uvid u isti dokument otkriva i kako im trošenje tog novca ide jednako dobro.

U prošloj godini krovna nogometna organizacija uprihodovala je preko 202 milijuna kuna, a u istom razdoblju potrošila je više od 195 milijuna, i to bez i jedne značajnije investicije.

“Besramno visoki honorari pojedincima, zanemarivanje široke baze nogometa, zanemarivanje većine klubova u Hrvatskoj, zanemarivanje infrastrukture”, na što se troši novac otkriva nam Ivan Brleković, bivši dopredsjednik HNS-a.

Troškovi koji najviše iznenađuju su oni knjiženi u rubrici telefon, pošta, prijevoz. Za to je potrošeno više od 38 milijuna kuna. Za intelektualne i osobne usluge u godinu dana otišlo je gotovo 50 milijuna kuna.

“Tu spadaju prijevoz reprezentacija, nagrade igračima, trenerima”, potvrdio nam je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

A tu je HNS široke ruke. Tako je zbog loših rezultata smjenjeni izbornik Ante Čačić od Saveza dobio bonus od milijun eura za – one dobre rezultate.

U izvješću stoji i kako je preseljenjem iz Rusanove u hotel Hilton, trošak saveza za struju i vodu porastao čak 14 puta – s 84.000 kuna u Markovićevo vrijeme na 1,200.000 kuna u Šukerovo vrijeme.

“Nisu se povećali troškovi nego je drugačiji računovodstveni standard””, kazao nam je Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a.

Iako je financijsko izviješće javno dostupan podatak, način na koji je sastavljeno nije.

“Bilo bi prikladno pogledati bilješke koje se sastavljaju kroz financijske izvještaje. Bilješke se javno ne objavljuju”, objašnjava nam porezna savjetnica Nada Dremel.

Upravo je netransparentnost jedan od glavnih problema ovog sastava HNS-a, tvrdi vatreni Mario Stanić.

“Dugi niz godina radilo se po jednom modelu netransparentnosti. Zapravo, sam sam bio svjedokom od ’98. godine kako su udareni neki krivi temelji”, kazao nam je Mario Stanić, bivši reprezentativac.

A to su jedini temelji koji su izgrađeni. S prihodima od preko 26 milijuna eura godišnje, ni cigla nije utrošena u poraznu infrastrukturu hrvatskih stadiona. Pompozno je najavljivan kamp u Sveticama. “Ovo će biti prekrasan centar”, kazao je 2014. Davor Šuker. – No, do sada ništa. On je bačen na stranu.

Ovi čudni troškovi HNS-a ipak, nisu pobudili zanimanje državnih institucija. Iako je u pitanju Udruga građana, Ministarstvo uprave ne provjerava njihovo financiranje. Uputili su nas na ministarstvo financija koje, pak, kaže da nikakvu prijavu za sumnjivo poslovanje nije primilo.

Ilija Radić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari