UNOSAN SPORT

HNS-ova ekipa u odijelima fino ‘omastila brk’ nakon povijesnog uspjeha Vatrenih: Evo koliko su si isplatili u rekordnoj godini

HNS na naš upit nije odgovorio, ali među članovima Izvršnog odbora HNS-a postoje oni koji na lokalnoj razini obavljaju načelničke poslove pa su kao državni dužnosnici obavezni prijaviti podatke o imovinskom stanju

Hrvatski nogometni savez u protekloj je godini ostvario najbolje financijske rezultate u povijesti. Vijest koja je objavljena na Skupštini HNS-a ne čudi s obzirom na činjenicu da je seniorska reprezentacija uzela drugu uzastopnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a plasirala se i na finalni turnir Lige nacija koji će se održati u lipnju u Nizozemskoj.

A da rezultate na travnjaku prate i oni financijski na Skupštini HNS-a objavila je voditeljica odjela financija i računovodstva Ružica Bajrić.

“Savez je imao rekordne prihode od 507.6 milijuna kuna, te rashode od 409 milijuna kuna. Ostvarena je rekordna dobit u iznosu od 98.6 milijuna kuna,” istaknula je Bajrić.

HDZ-ovi načelnici

Slijedom informacije da je stanje u HNS-ovoj blagajni nikad bolje, htjeli smo provjeriti jesu li i koliko visoku financijsku nagradu za rad u prošlog godini dobili članovi Izvršnog odbora HNS-a. Poslovično zakopčani čelnici domaćeg nogometa nisu htjeli otkriti cifru koju su dobili na kraju uspješne godine niti tko je točno odobrio isplatu njihovih honorara. Naime, upit smo HNS-u poslali još prošlog utorka, no odgovor dobili nismo. Ako ga kojim čudom u budućnosti dobijemo, odmah ćemo ga i objaviti.

Srećom po javnost među članovima Izvršnog odbora HNS-a postoje oni koji na lokalnoj razini obavljaju načelničke poslove pa su kao državni dužnosnici obavezni prijaviti podatke o imovinskom stanju. Pa tako informacija o honoraru koji su barem neki dobili od Hrvatskog nogometnog saveza ipak neće ostati tajna.

Osim što je član izvršnog tijela HNS-a, HDZ-ov Đuro Bukvić obavlja dužnost načelnika Općine Lukač u Virovitičko-podravskoj županiji. Kako piše u njegovog imovinskoj kartici, Bukvić je “od sportske djelatnosti” u 2022. godini dobio 38.489,61 eura (289.980,72 kuna), što je znantna povišica u odnosu na godinu ranije kada mu je isplaćeno 180.000 kuna (23.891,69 eura). Da fantastični rezultati Vatrenih itekako utječu na visinu honorara članova Izvršnog odbora, govori i podatak da je Bukvić 2018., nakon srebra u Rusiji, primio honorar u visini od 196.400 kuna (26.068,49 eura), dok je u iduće dvije godine to bila nešto skromnija cifra – 80.892 kuna (10.736,92 eura), odnosno, 120.000 kuna (15.927,79 eura).

HNS plaća bolje od općina

Zanimljivo je da Bukvić za dužnost načelnika prima 1940,73 eura mjesečno ili 23.288,76 eura godišnje što znači da honorar HNS-a debelo premašuje plaću koju prima kao načelnik općine.

Drugi HDZ-ov lokalni moćnik koji je ujedno i član Izvršnog odbora HNS-a je Nenad Horvatić. Riječ je o načelniku Općine Ljubešćica u Varaždinskoj županiji, a koji je 25. siječnja prijavio da je u prošloj godini primio 39.691 euro (299.031,99 kuna) honorara “od sportske djelatnosti”. Samo nekoliko dana prije Horvatić je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavio honorar od 58.445 eura, no brzo je cifru ispravio.

U 2021. godini Horvatić je od HNS-a dobio 187.457 kuna, odnosno, 24.881 euro. I kod Horvatića se dobro može vidjeti obrazac po kojem se HNS-ova ekipa u odijelima ‘šlepa’ za rezultatima ekipe na travnjacima. Naime, Horvatić je nakon SP-a u Rusiji i senzacionalnog srebra dobio honorar od 197.644 kune ili 26.233 eura, što je bilo i najviše do prošle godine.

Inače, načelnik Ljubešćice za svoju dužnost prima mjesečnu plaću od 1566,54 eura, odnosno, 18.798,48 eura godišnje. Iz ovih brojeva nije teško zaključiti da HNS dvostruko bolje plaća od lokalne samouprave.

Treći HDZ-ov as u Izvršnom odboru HNS-a koji obavlja i dužnost načelnika je Slavko Prišćan, kineziolog na čelu Rovišća u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. On je u svojoj imovinskoj kartici naveo da je lani “od sportske djelatnosti” uprihodio 29.199,02 eura ili 219.985,41 kuna. Osim funkcije u HNS-u, Prišćan je i predsjednik Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije za što je u 2022. godini plaćen 7963,37 eura.

Sami sebi odredili visinu honorara

I kod Prišćana se jasno može vidjeti da HNS plaća puno bolje od općine kojoj je na čelu. Naime, kao načelnik mjesečno zarađuje 1561,48 eura neto, dok godišnje uprihodi 18.737,76 eura.

Kako stoji u Statutu HNS-a, Izvršni odbor, između ostalog, predlaže odluke o nagradama, priznanjima i pohvalama o kojima odlučuje Skupština iz čega se može zaključiti da su članovi izvršnog tijela sami sebi odredili visinu honorara i onda tu odluku poslali na Skupštinu.

Tome u prilog ide i članak 74. Statuta u kojem stoji kako “sredstvima koja Savez ostvaruje vlastitom djelatnošću, raspolaže Savez, a odluku o njihovom trošenju donosi Izvršni odbor”.

Kako smo već naveli, Savez je u 2022. godini ostvario prihode od 507.6 milijuna kuna, a najveći su prihodi ostvareni od djelatnosti i to od sudjelovanja A reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, prihoda od marketinga, TV prava, ulaznica i opreme. Najveći rashodi koji su iznosili 409 milijuna kuna odnose se na aktivnosti saveza, odnosno organizaciju utakmica svih reprezentacija, na razvoj i unapređenje nogometa, rashodi za zaposlene, amortizacija, donacije i ostali rashodi, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari