BORBA TITANA

Galerija | Hrvatskaaaa!!! Nakon drame penala i na krilima Livakovića u polufinalu Svjetskog prvenstva u Kataru!!

Drama u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru! Vratar Vatrenih Livaković ponovno je sjajnim obranama držao cijelu utakmicu Vatrene u egalu s favoriziranom momčadi Brazila. Genijalnost Neymara u produžecima, u 105. minuti utakmice došla je do izražaja i Brazil je poveo. Nekoliko minuta ranije, Brozović je propustio ‘meč-loptu! A onda se ukazao Petković…

Hrvatska – Brazil 5:3 (1:1, 0:0, 0:0)

Svjetsko prvenstvo u nogometu, Katar, Education City. Utakmica četvrtfinala Hrvatska – Brazil

HRVATSKA: Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modrić, Brozović, Kovačić; Pašalić, Kramarić, Perišić

BRAZIL: Alisson; Militao, Thiago Silva, Marquinhos, Danilo; Casemiro, Paqueta; Raphinha, Neymar, Vinicius Jr; Richarlison

Nogometaši Hrvatske kao veliki pobjednici izašli su iz nove drame na svjetskom prvenstvu, u četvrtfinalu je Hrvatska pobijedila Brazil nakon jedanaesteraca 4-2 (1-1, 0-0). Time su dokazali da su Hrvati mentalni kraljevi snage i kako ne gube utakmicu nakon produžetaka ili penala.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dominik Livaković obranio je pet prilika Brazilaca u drugom poluvremenu – od kojih barem jednu možemo nazvati stopostotnom! Međutim, generalno možemo pohvaliti doprinos cijele momčadi koja se disciplinirano držala Dalićevih postavki 105. minuta ne dozvoljavajući brazilskim majstorima nogometa da se razmašu kako to oni nesumnjivo znaju.

Samo jedan mali pad koncentracije u toj 105. minuti bio je dovoljan da granitna obrana Vatrenih popusti.

Nakon takve jedne borbe Vatreni nisu zaslužili takav jedan gol, pomalo glup, s pet metara iz kosa, nakon što je Neymar zaobišao Livija, samo kako je dobio loptu u toj šumi nogu. Najgori trenutak mogući, po isteku prvog produžetka.

Dvije minute ranije, Petković je ‘prodao foru’ gurnuvši loptu kroz noge i prošavši kroz dvojicu. Nakon toga je uposlio Brozovića koji iz čiste situacije promašuje, lopta po njegovu udarcu odlazu preko gola. Bilo je to snekih 12-13 metara udaljenosti…

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

A onda se ukazao Bruno Petković i Hrvatska je izjednačila! Dalić je uveo Majera, Budimira i Oršića. Naši su presjekli jedan napad Brazila, Vlašić je u polukontri na lijevom krilu ‘izbacio’ Oršića a on je negdje malo unutar šesnaesterca pronašao Petkovića. Bruno se našao po sredini Alisonova gola i onda iz prve lijepo pogodio u desnu stranu vrata koja su branili Brazilci!

Do kraja utakmice još je iz daljine lijepo po lopti odapeo Majer. Ubrzo nakon toga – kraj utakmice! Opet ti penali…

Tijek utakmice

Uz nekoliko sitnih pogrešaka, koje nisu kažnjene, Hrvatska je odigrala čvrsto i vrlo sigurno prvo poluvrijeme. Obje su reprezentacije bile oprezne u svim svojim djelovanjima, a to je na kraju donijelo 45 minuta bez pogodaka.

Osim nekoliko pojedinačnih bljeskova Vinicius Juniora i Neymara ništa opasno nisu priredili Brazilci, dok je na drugoj strani Juranović imao nekoliko odličnih izleta. No, u konačnici je to bilo pomalo pospano i rezervirano poluvrijeme s obje strane.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Na startu drugog dijela Brazil je odmah stvorio nekoliko opasnih prilika, a najviše je Livakoviću zaprijetio Gvardiol. No, autogol je sjajnom reakcijom nogom spriječio hrvatski vratar, a nakon toga su prijetili Vinicius Junior i Neymar koji je u 55. minuti iz blizine gađao, ali je opet odlično reagirao Livaković.

Dominik Livaković – nevjerojatan golman

Nije na tome stao hrvatski vratar koji je potom zaustavljao odlične šanse Paquete u dva navrata i Neymara te je borbena i koncentrirana Hrvatska uspjela doći do produžetaka.

U 103. minuti Petković je sve pripremio Brozoviću koji je imao najbolju šansu za Hrvatsku dotad, ali je pucao visoko preko vrata. U nadoknadi prvog produžetka ipak je pala hrvatska obrana i Livaković. Izigrali su Brazilci cijelu hrvatsku obranu na malom prostoru, a glavninu posla obavio je Neymar koji je obišao i Livakovića i pod gredu zabio za 1-0.

U drugom produžetku Hrvatska je stisnula suparnika, krenula po izjednačenje i u 117. minuti zabila za 1-1. Oršić je ubacio, a natrčali Petković je pogodio za 1-1 uz malu pomoć Marquinhosa kojeg je pogodila lopta.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dogodila se tako nova utakmica s Hrvatskom na svjetskom prvenstvu koja se odlučivala jedanaestercima. U njima su svi hrvatski pucači bili precizni (Vlašić, Majer, Modrić i Oršić), Livaković je obranio Rodrygu, dok je Marquinhos pogodio vratnicu.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U polufinalu će Hrvatska, u utorak s početkom u 20 sati, igrati protiv pobjednika dvoboja Nizozemske i Argentine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari