VAR POKVARIO ČAR?

Video | Imamo 4 milijuna sudaca. Sa sjeverne strane Sv. Roka tvrde da Hajdukovci kmeče, s južnije da je pokraden

Je li bilo ofsajda ili nije, je li Hajduk oštećen, kako se to razgovaraju nogometni suci i čemu toliko psovanja, kako je snimka iz VAR sobe uopće dospjela u javnost i tko je za to kriv. Sve su to pitanja nakon VARLeaksa, kako smo u Direktu prvi nazvali skandal s curenjem snimki suđenja s nogometne utakmice Varaždin – Hajduk.

Danas se javio i predsjednik sudačke komisije koji kaže da je ovo nezapamćen pritisak na suce. I tako je kontroverzni VAR još jednom došao u središte pozornosti. Je li nogomet učinio poštenijim ili nepoštenijim?

“Čekam, Livaja je bio u poziciji, Livaja je bio u poziciji. Priznaj gol, priznaj”, govorilo se u VAR sobi.

Ali gol nije priznat. Hrvatska je dosad imala 4 milijuna izbornika, sada ima 4 milijuna sudaca. I novi razlog za podjele. Od Svetog Roka pa južnije navijači tvrde da je Hajduk pokraden, dok sa sjeverne strane tunela koji dijeli Hrvatsku – uzvraćaju da Hajdukovci kmeče. Predsjednik sudaca pak kaže – sve je čisto.

“Sve odluke koje su suci i sudački timovi na predmetnoj utakmici su točne i nije oštećen nogometni klub Hajduk”, uvjerava predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić.

“Faul faul, pa jebote, odi u k***c Fran”

Profinjena komunikacija sudaca u VAR sobi i presica nisu uvjerili vodstvo splitskog kluba koji je također vrlo gospodski na svom službenom kanalu objavio ovu reakciju…. Odite u k***c.

Predsjednik kluba oštro je napao suce.

“Činjenica da su oni opterećenje za hrvatski nogomet. Tražimo da im vjerujemo, ali odavno im ljudi već ne vjeruju. Oni su odavno izgubili kredibilitet”, oštar je predsjednik Uprave HNK Hajduk Luka Jakobušić.

U ovom prilogu nećemo utvrđivati je li zaleđa bilo ili nije, radilo se o centimetrima. No, kad neka sportska odluka toliko antagonizira javnost, treba ju staviti u kontekst. A taj je da je VAR uveden kako bi se olakšalo donošenje teških odluka. Ali napredna tehnologija ima i tamnu stranu.

“Prečesta upotreba VAR-a i predugotrajna upotreba VAR-a. Trebalo bi ograničiti sucima u VAR sobi, uključujući i konzultaciju s glavnim sucem neko vrijeme, jer neki put prekidi traju i po 2-3 minute. I sad se u ovoj snimci koju su objavili pokazuje da se oni međusobno svađaju, da se preglasavaju itd. Pogledaj jedanput ili dvaput i reci je l’ bio penal ili ne”, kaže sportski komentator Božo Sušec.

Legendarni hrvatski sportski komentator kaže da je VAR donio i puno toga dobrog, pogotovo kod situacija igranja rukom i zaleđa, no nekad se čini da ubija najljepši dio sporta.

“Vrhunac nogometa je kad se postigne gol i onda dolazi do egzaltacije, euforije, i skače se i viče i sve. Ali nakon minute, dvije, tri, sve potone, hladni tuš i nema gola. Sad su već igrači i gledatelji, kad zabiju gol, igrači gledaju lijevo desno, suca, je l’ to gol ili nije gol. Nije nitko siguran. Prema tome to je veliki problem što se ubijaju emocije”, zaključuje sportski komentator Božo Sušec.

Srećom emocije su u Hrvatskoj standardno visoke. Možda bi se smirile kad bi snimke VAR-a bile javne, kao što je odnedavno slučaj u Španjolskoj.

“Možete li nešto slično zamisliti u Hrvatskoj?”, upitan je Marić.

“Pa ako smo pratili, ono što sam ja u javnom prostoru artikulirano, upravo zbog transparentnosti ja sam sigurno, kao i moje kolege u komisiji otvoren prema svim aktivnostima koje će ići u skidanje stigme tajnosti onoga što mi radimo”, obećava predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić.

Rasprave o VAR-u vode se ne samo u Hrvatskoj već i cijelom svijetu. Greške se događaju i u najjačim ligama svijeta. Zašto kod nas izazivaju takve podjele i česte sumnje da ih se radi namjerno – e to je pravo pitanje, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari