RENESANSA NA KVARNERU

Jakirovićeva škola nogometa: Kako je probudio Rijeku i doveo ju na dohvat Europe?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ne tako davno Europa je djelovala kao nemoguća misija za Fiumane, a sada su šanse za takvim raspletom sve veće. Jakirović je znao gdje dolazi i da ga čeka ‘vatreno krštenje’ u Gradskom vrtu, no on je zasukao rukave te iz četiri utakmice izvukao čak 10 od mogućih 12 bodova

Kada je u smiraj studenog Sergej Jakirović napustio mostarski Zrinjski te prešao na Kvarner mnogi su ga nazvali ludim, a on im je odgovorio i s Rijekom korača prema četvrtoj poziciji na ljestvici koja bi trebala voditi u Europu naredne sezone. Naravno, sve će ovisiti o raspletu u Kupu.

Jakirović je znao gdje dolazi i da ga čeka ‘vatreno krštenje’ u Gradskom vrtu, no on je zasukao rukave te iz četiri utakmice izvukao čak 10 od mogućih 12 bodova. Remizirao je protiv Osijeka te slavio protiv Šibenika, Hajduka i Gorice, piše Dominik Reberšak za RTL Danas.hr.

Smanjivanje kadra

U 80 dana od Rijeke je napravio skroz drugačiju momčad, počevši od zimskih priprema i provjetravanja svlačionice koje je bilo neophodno. Momčad kola ga je zatekla bila je krcata igračima, a većina nisu bili pojačanja već samo prinove.

Foto: Sofascore

Teško je odraditi točan broj igrača kojeg je Rijeka imala do dolaska Jakirovića, no taj broj se kretao između 45-50 igrača. Određeni igrači su otpisani nakon priprema jer je smatrao kako ne rade razliku zbog čega su i dovedeni.

Klubu koji ne igra neko europsko natjecanje, a ni Kup – ne treba toliko igrača. Rijeci je do kraja sezone ostalo samo 15 utakmica, a roster je smanjen na 30 igrača među kojima je čak i par juniora koji su nagrađeni nakon što su briljirali u svom uzrastu (prvo mjesto u juniorskom prvenstvu).

Ciljano dovođenje i pripreme

Riječki tabor pojačali su Antonio Marin (Dinamo), Deni Jurić (Dinamo), Emir Dilaver (Dinamo) i Niko Janković (Dinamo) koji su stigli na početak priprema što je iznimno važno, dok su Danilo Veiga (Gil Vicente) i Emmanuel Banda (Djurgardens) stigli u klub nešto kasnije.

Planska kupovina i kupovina u pravo vrijeme je jedan od glavnih razloga zašto ova Rijeka izgleda mnogo bolje nego lani. Zrinjski je pod Jakirovićem izrastao u pravu ekipu pobjedničkog garda, a 46-godišnji strateg je i sam je izjavio kako je dolaskom Jankovića i svojih pomoćnika htio taj gard prenijeti i u Rijeku.

Jakirović odmah iza Keka

Jedino je Matjaž Kek imao bolji start u prve četiri utakmice, no to ne umanjuje rezultate Jakirovića koji je uz Bišćana drugi najuspješniji trener Rijeke u posljednjih deset godina gledajući prva četiri dvoboja.

Foto: Sofascore

Ako uzmemo u obzir u kakvom je stanju bio klub te da je Jakirović imao derbije protiv Osijeka i Hajduka možemo reći kako njegove brojke imaju velik značaj.

Ispravio je grešku svojih prethodnika

Treneri Rijeke su u prvom djelu sezone lutali s početnim sastavom. Gotovo ni jednu utakmicu, momčad s Kvarnera nije izašla s istom početnom jedanaestorkom.

Jakirović je ispravio grešku svojih prethodnika te ustalio jednu postavu (4-2-3-1). Sve četiri utakmice u drugom djelu sezone odigrala je sljedeća postava:

Labrović je na vratima, u obrani su Dilaver i Galešić. Veznu liniju drže Selahi i Hodža i Janković, a ispred njih je napadači tercet Prince, Marin i Frigan. Bekovi su jedine pozicije na kojima je bilo promjena. Vukčević je igrao u tri utakmice, a jednu je propustio zbog trećeg žutog kartona.

Pozicija desnog beka doživjela je najviše promjena. Standardan Grgić odigrao je dvije utakmice, Smolčić je protiv Hajduka zaigrao zbog taktičkih razloga, a Veiga je dobio priliku protiv Gorice. Ono što je jasno je to da Jakirović zna svoju početnu postavu te mijenja ovisno o suspenzijama, ozljedama te taktičkim zamislima.

Trenerski potpis

Labrović je bio i ostao najkonstantniji igrač Rijeke – to se nije promijenilo, ali Jakirović je priliku ukazao mladom Galešiću koji sve više napreduje uz iskusnog Dilavera. Nakon puno selidbi s pozicije na poziciju u prošlosti, Prince igra isključivo na desnom krilu za što Jakirović smatra da mu najviše odgovara.

Treba istaknuti i Frigana koji je u četiri utakmice pod Jakirovićem postigao tri pogotka i nezamjenjiv je u napadu Bijelih. Za njega već sad ima interesa i ne treba isključiti da bi na ljeto on mogao biti vruća meta na tržištu i ostvariti jedan od najvećih izlaznih transfera.

Nemoguće je postalo moguće

Ne tako davno Europa je djelovala kao nemoguća misija za Fiumane, a sada su šanse za takvim raspletom sve veće. Na četvrtom mjestu se nalazi Slaven Belupo s 29, a prate ga Istra 1961 i Varaždin s 27 te Lokomotiva i Rijeka 25 bodova.

Rijeka nije mogla poželjeti bolji raspored. Na putu to toliko željenog četvrtog mjesta igra s direktnim konkurentima u trenutku kada zaostaje samo četiri boda.

Riječane čeka gostovanje protiv Lokomotive nakon čega na Rujevici dočekuju Slaven Belupo. Potom putuju u Pulu protiv Istre 1961 te dočekuju Varaždin. Dakle sve četiri utakmice protiv izravnih konkurenata.

Moj zaključak je taj da je Sergej Jakirović najveće pojačanje Rijeke ove sezone. Između ostalog on je i bivši igrač kluba te dolazi s puno iskustva i željan da ovaj klub vrati tamo gdje mu je mjesto, u vrh hrvatskog nogometa, piše Dominik Reberšak za RTL Danas.hr.


Standings provided by Sofascore

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari