NORVEŠKA-HRVATSKA 2:0 Kovačeva razbijena „lako ćemo“ vojska doživjela jedan od najtežih posrtaja Vatrenih!

NORVEŠKA – HRVATSKA 2:0 (0:0)

Kvalifikacije za EP 2014, Skupina H.

Strijelci: Berget (51, 69)

NORVEŠKA – Nyland, Høgli, Forren, Hovland, Tettey, Skjelbred, Johansen, Henriksen, Elabdellaoui, Berget, Søderlund

HRVATSKA – Subašić – Srna, Vida. Ćorluka, Vrsaljko – Modrić, Rakitić (Kalinić), Brozović – Perišić, Pjaca (Olić), Mandžukić

Nakon neočekivanog remija u Bakuu kontra Azerbajdžana izbornika Roberta Prosinečkog u četvrtak, naša reprezentacija došla je u situaciju da tri kola prije kraja natjecanja u svojoj skupini mora strijepiti od novog krivog koraka, nedajbože poraza, koji bi dokraja zakomplicirao domalo komotnu situaciju u našoj kvalifikacijskoj skupini za EURO 2016.

Izbornik Niko Kovač učinio je nekoliko promjena u sastavu – povratkom Srne najbolji naš igrač u Bakuu Vrsaljko prekomandiran je na lijevi bok, a Kovač je dao povjerenje Brozoviću od prve minute.

Iz prvog poluvremena karakterističnog po „alibi-igri“ naših (dodaj prvom do sebe; u 99 posto slučajeva unatrag!), vrijedne su spomena tek tri situacije. U 13. minuti Perišić je dobro ubacio s pozicije desnog krila, no vratar Norveške skida loptu s glave Mandži. U 29. Subašić nas izvlači iz matne situacije kada sjajnim refleksom skida udarac Forrena s nekoliko metara, nakon što je do usamljenog Norvežanina lopta došla po ubačaju iz slobodnog udarca. I konačno, najbolja prilika naših dvije minute prije odlaska na odmor – Rakitić centrira na drugu stativu gdje Ćorluka glavom prebacuje u srce šesnaesterca a tamo Mandžukić opet glavom odlično tuče u donji Nylandov kut, no vratar domaćih sjajnom paradom stiže loptu i odbija ju u teren.

Nakon prilično mlakog prvog poluvremena u kojem su naši svakom kretnjom na terenu odavali dojam momčadi koja je zadovoljna bodom protiv Norveške (?!), drugo je počelo vatrometno – ali nažalost nakon nekoliko odličnih šansi za Hrvatsku u prvih par minuta (dvaput Mandžukić, a nakon jednog njegovog udarca glavom lopta je prošla tik uz vratnicu norveškog vratara!) poveli su domaćini.

Drago Sopta/HNS
Drago Sopta/HNS

Nakon slobodnog udarca s nekih 25 metara Ćorluka je u srcu kaznenog prostora odbio loptu visoko u zrak, ona je na nesreću došla do norveškog igrača koji ju više igrom slučaja prosljeđuje do usamljenog Bergeta na rub peterca, a bradati Norvežanin lijepo prima loptu, „lažnjakom“ šalje Srnu „po ćevape“, i zatim topovskim udarcem para mrežu uz bližu vratnicu, onu koju je po priručnicima za vratare trebao pokrivati Subašić.

Tim pogotkom poredak se u našoj kvalifikacijskoj skupini stubokom mijenja, naši postaju nešto agilniji svjesni da ih poraz vraća u „predvorje pakla“, no i dalje se s velikim teškoćama kombinira i pokušava doći pred gol požrtvovnih Norvežana.

Naši počinju igrati „na sve ili ništa“, i u 68. minuti to im se obilo o glavu. Četvorica Norvežana kreću u kontru, Berget na ivici 16 metara još jednim lažnjakom, potpuno istim, ponovno lomi Srnu, i nakon nekoliko koraka snažno tuče – lopta je okrznula nekog od naših braniča, i potom odsjela na isto mjesto, uz bližu, desnu, Subašićevu vratnicu. Katastrofa, gubimo protiv kvalitetom limitiranih ali iznimno borbenih i sportski poštenih Norvežana!

Naši su razbijena vojska, Norvežani se petama dodaju u našem šesnaestercu! Strašno, Kovač će nakon Osla teško preživjeti na izborničkoj poziciji. Ulazi Olić, namješta još jednu „mrtvu“ šansu Mandžukiću u 76. minuti, no ovaj nonšalantnim udarcem tuče pored gola.

U 79. Mandžukić izbacuje loptu sa Subašićeve gol crte, nakon norveškog udarca iz kuta. Umalo 0:3 i potpuni potop – ako ovo već nije prava poplava.

Jer izgubiti na ovaj način protiv limitirane momčadi, a u momčadi imaš igrače koji vode igru ponajboljih europskih momčadi (Modrić, Rakitić, Perišić, Mandžukić…), to pokazuje da nešto temeljno ne štima u momčadi, a tko je odgovoran za to – zna se. I njegov brat, također.

Hrvatskoj se smiješe dodatne kvalifikacije, u kojima će sudjelovati trećeplasirane momčadi iz kvalifikacijskih skupina. Sramotno. A da nije ovakvog sustava natjecanja u kvalifikacijama (Platinijevog!), Europsko prvenstvo već bi sada mogli otpisati…

Skupina H:

1. Norveška 16
2. Italija 15
3. Hrvatska 14
4. Bugarska 8
5. Azerbajdžan 5
6. Malta 1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari