OI RIO, ATLETIKA: Čudesna riječka studentica Sara Kolak olimpijska pobjednica u bacanju koplja!

Senzacionalna 21-godišnja hrvatska atletičarka Sara Kolak postala je olimpijskom pobjednicom na Igrama u Rio de Janeiru, po drugi put u dva dana popravivši osobni i državni rekord koji sada iznosi 66.18 metara, a postigla ga je u četvrtoj seriji finala.

Sara Kolak je u drugoj seriji osigurala mjesto među osam najboljih kopljašica, što joj je bio prvi cilj za finale, a eksplodirala je u četvrtoj seriji u koju je ušla sa šestog mjesta. Sarino koplje je u četvrtoj seriji poletjelo do nestvarnih 66.18 metara, čime je za gotovo dva metra popravila svoj osobni i državni rekord (64.30 m) postavljen samo dan prije u kvalifikacijama. Tim je hicem za metar i 26 centimetara nadmašila do tada vodeću Južnoafrikanku Sunette Viljoen koja se više nije uspjela približiti senzacionalnoj Ludbrežanki.

sara kolak

Svjetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, morala se na kraju zadovoljiti brončanim odličjem do kojeg je stigla s prednosšću od samo dva centimetra u odnosu na Poljakinju Mariju Andrejczyk, jedinu koja je u kvalifikacijama prevacila 67 metara, ali taj rezultat nije uspjela ponoviti u finalu.

Time je Hrvatska stigla do drugog atletskog, a ukupno petog zlatnog odličja na Igrama u Rio de Janeiru, a među prvim čestitarima i ona koja joj je dobacila hrvatsku zastavu za pobjednički krug, bila je dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković.

Nakon super utorka i tužne srijede, Sara Kolak se uz Šimu Fantelu i Igora Marenića te hrvatske vaterpoliste, pobrinula za da 18. kolovoza 2016. godine postane jedan od najtrofejnijih dana u hrvatskoj olimpijskoj povijesti.

Bacanje koplja (ž) – finale:

1. SARA KOLAK (HRV) 66.18 metara
2. Sunette Viljoen (JAR) 64.92
3. Barbora Špotakova (Češ) 64.80
4. Maria Andrejczyk (Polj) 64.78
5. Tatjana Haladovič (Bje) 64.60
6. Kathryn Mitchell (Aus) 64.36
7. Huihui Lyu (Kina) 64.04
8. Christina Obergfoell (Njem) 62.28
9. Flor Ruiz (Kol) 61,54
10. Madara Palameika (Lat) 60.14
11. Linda Stahl (Njem) 59.71
12. Christin Hussong (Njem) 57.70

 Sve medalje Sare Kolak

Kolak je u Rio stigla s najboljim osobnim rezultatom od 63.50m kojega je bacila početkom srpnja na Europskom prvenstvu u Amsterdamu i s kojim je osvojila brončano odličje. U Riju je u trećoj seriji kvalifikacija prije dva dana bacila 64.30m za ulazak u finale gdje je taj domet popravila za još 1.88m.

Prije početka ove sezone njezin najbolji rezultat u koplju bio je tek 57.79m.

Medalje Sare Kolak u bacanju koplja:

– Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. – ZLATO

– Europsko prvenstvo Amsterdam 2016. – bronca

– Svjetsko juniorsko prvenstvo Eugene 2014. – bronca

– Europsko juniorsko prvenstvo Rieti 2013. – bronca
„Sandra Perković i braća Sinković su mi rekli najbolju moguću stvar prije finala. Rekli su mi da samo uživam, a iz tog uživanja je nastalo olimpijsko zlato“, kazala je Sara Kolak, čudo iz Ludbrega, olimpijska pobjednica u bacanju koplja.

“Ja sam sebi obećala da ću se u finalu boriti isključivo za medalje. Ne vidim smisla uopće nastupiti u finalu među 12 najboljih na svijetu, ako ne želite osvojiti medalju ili pobijediti. Nije počelo dobro, ali mi se sve posložilo u četvrtom hicu. Moj trener je rekao da ću baciti 66.13, a ja sam bacila pet centimetara više, pa mi vjerojatno slijedi kazna”, kazala je izuzetno simpatična Sara koja je bila najmlađa sudionica finala i jedna od najvećih senzacija dana.

sara kolak2

“Rođena sam Ludbrežanka, koja studira u Rijeci, a drugi dom je u Celju, odakle mi je trener Andrej. Fizički i psihički smo naporno radili za ove Igre, došla sam tu spremna, s vjerom da mogu napraviti nešto veliko. Sad mi je cilj prvo dovršiti fakultet, a onda na more u rujnu. I ne, Saru ovo zlato neće promijeniti”.

Sara Kolak se na stadionu pozdravila čak i s Usainom Boltom, rekavši kako je on nije impresionirao, ali je i kazala da joj je velika podrška bila Sandra Perković na tribinama.

“Sandra mi je prije finala dobacila nešto što me jako motiviralo, no ne smijem reći što. Znam da će me mnogi uspoređivati s njom jer smo sličnog karaktera, no Perković je samo jedna i ja je obožavam”, kazalo je ‘čudo iz Ludbrega’, grada koji se naziva centrom svijeta, a sada se može dičiti da ima i olimpijsku pobjednicu.

sara kolak3

Sara je krajem 2014. godine imala operaciju ramena, zbog koje je nije bilo čak 15 mjeseci, no otad obara sve rekorde.

“Moj trener je moj drugi otac. Prije dolaska ovdje me tjerao da svaki dan radim neku baš čudnu vježbu i ja sam radila bez pogovora. Kad sam ga pitala čemu služi ta vježba, kazao mi je – Sara, želio sam te naučiti kako stupiti na postolje”, zaključila je Sara Kolak koja je među novinare došla s velikim zakašnjenjem, u pratnji trenera Slovenca Andreja Hajnšeka.

Trener Hajnšek: Sara će srušiti svjetski rekord

“Vi Hrvati i ne znate kakav dijamant imate. Ja sam znao da će baciti u finalu 66 metara, ona je stvarno cura za velike stvari. Objektivno treba nam još dvije godine da dođe na tehničku razinu koju ja želim. A prije dvije godine i nesretne operacije ramena bila je 40 posto jača, otad je smršavila 11 kilograma. Ona je pozitivac, veliki radnik i vrlo posebna osoba koja je prije mene promijenila čak pet trenera, a ja se s njom u dvije godine ama baš nijednom nisam posvađao”, kazao je Hajnšek, znakovito dodavši:

“Kladio bih se da će Sara jednog dana srušiti svjetski rekord”.

Svjetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, morala se na kraju zadovoljiti brončanim odličjem.

“Pa ona i nije tako veliko iznenađenje, jer je bila treća na prvenstvu Europe. Mlada je i nema što izgubiti. Nije baš visoka pa predviđam da će njeni domet biti 67 ili 68 metara”, kazala je pomalo razočarana Špotakova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari