OI RIO: Pregled nastupa hrvatskih sportaša devetog natjecateljskog dana

Devetog natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Hrvatska je umalo osvojila četvrtu medalju, posve neočekivano nadomak odličja stigao je hrvač grčko-rimskim stilom u kategoriji do 75 kilograma Božo Starčević

Starčević je pobjedama protiv trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selcuka Cebija (2-1) i Amerikanca Andrewa Biseka (2-0) stigao do polufinala gdje je u kontroverznoj borbi izgubio od aktualnog olimpijskog i svjetskog prvaka Rusa Romana Vlasova (3-6) koji je kasnije osvojio zlato. Krajem prve runde borbe činilo se da je Starčević uspio tuširati Vlasova u sjajnom kontranapdu iz borbe u parteru, ali suci nisu željeli provjeravati snimku tog zahvata koji se dogodio pri isteku vremena. Kasnije je Starčević u borbi za broncu izgubio od Kima Hyeon-wooa iz Južne Koreje sa 4-6.

Ivan Kljaković Gašpić treći je uoči plova za odličja klase Finn, koji je na rasporedu u utorak nakon što je u dva nedjeljna plova bio drugi i 13., dok su Šime Fantela i Igor Marenić nastavili jedriti bez greške u klasi 470, s trećim i četvrtim mjestom zadržali su ukupno prvo mjesto uz povećanje prednosti u odnosu na konkurenciju. Prije plova za odličja Kljaković Gašpić ima veliki zaostatak od 37 bodova za vodećim Britancem Gillesom Scottom, koji je osigurao zlato, dok mu drugi Slovenac Vasilij Žbogar “bježi” 13 bodova. S druge strane, prednost našeg jedriličara pred Amerikancem Calebom Paineom i Šveđaninom Maxom Salminenom samo pet bodova. Fantela i Marenić nakon sedam plovova imaju 11 bodova prednosti ispred drugih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, te 18 bodova ispred trećih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

Hrvatski vaterpolisti u susretu su posljednjeg, 5. kola skupine B na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru iznenađujuće izgubili od Francuske sa 8-9 (2-3, 3-3, 1-2, 2-1). Ovim porazom Hrvatska je propustila priliku osvojiti prvo mjesto u skupini koje bi u četvrtfinalu vodilo na četvrtoplasiranu reprezentaciju iz skupine A, već je završila kao druga i u četvrtfinalu u utorak izabrala igrati protiv treće reprezentacije iz druge skupine, što je bilo poznato tek nakon utakmica Srbija – Japan i Brazil – Mađarska koje su igrane kasnije tijekom večeri. Srbija je očekivano svladala Japan sa 12-8, a zatim je Mađarska uvjerljivo nadigrala Brazil sa 10-6. pa je tako Mađarska završila na prvom mjestu sa sedam bodova, dok su Grčka, Brazil i Srbija natjecanje završile sa po šest bodova, pa su o njihovom plasmanu odlučivali međusobni susreti. Tu su najbolji bili Grci, koji su tako zauzeli drugo mjesto, Brazil je okončao natjecanje u skupini kao treći, a Srbija kao četvrta. Tako je kalkulantski poraz Hrvatske od Francuske donio željeni rezultat, pa će naši vaterpolisti u četvrtfinalu umjesto protiv Srbije igrati protiv Brazila što se čini kao mnogo bolja opcija. No, hoće li se i isplatiti saznat ćemo u utorak. Hrvatska je natjecanje u skupini okončala sa šest bodova, jednim manje od prve Španjolske, a s istim učinkom kao i treća Italija, no Hrvatska je druga zbog pobjede u međusobnom dvoboju. Crna Gora je zauzela četvrto mjesto s pet bodova, SAD su pete s četiri, a Francuska posljednja s dva. U preostalim četvrtfinalima igrat će Španjolska – Srbija, Grčka – Italija i Mađarska – Crna Gora.

Petar Gorša se nije uspio plasirati u finale discipline MK puška 50 m trostav osvojivši deveto mjesto u kvalifikacijama. Gorša je od trostava najviše očekivao, posebice nakon odličnih rezultata u Svjetskom kupu. Nedavno je u Bakuu pobijedio, a prije toga je bio peti u Munchenu. Nažalost, u Riju nije uspio. Na koncu je bio deveti sa 1,174 kruga, koliko su pogodili Nijemac Andre Link na sedmom i Talijan Niccolo Campriani na osmom mjestu. No Link i Campriani su imali više pogodaka u centar. Gorši je ovo bio treći nastup u Riju. Na 10m zračna puška osvojio je sedmo mjesto, dok je u disciplini MK 50 m ležeći osvojio 20. mjesto. Campriani je na kraju obranio zlato iz Londona s rezultatom 458.8 krugova, a srebro je osvojio najbolji iz kvalifikacija Rus Sergej Kamenskij sa 458.5 krugova. Brončano odličje u osvojio je Francuz Alexis Raynaud.

Hrvatske predstavnice u maratonu Matea Matošević i Marija Vrajić zauzele 104. i 119. mjesto od 133 maratonke koje su prošle ciljem. Matošević, kojoj je ovo bio tek treći maraton u životu, nakon pet kilometara je bila na 122. mjestu, a potom je popravljala svoju poziciju. Na 20 km je bila na 119. mjestu, a deset kilometara kasnije na 112. poziciji. U posljednjih deset km plasman je popravila za još osam mjesta. Za 27-godišnju pravnicu ovo jer bio treći maraton u životu. Na prvom je ostvarila olimpijsku normu, na drugom u San Sebastianu je pobijedila, a na trećem je sudjelovala na olimpijskim igrama. Vrajić (39), koja je iskusna maratonka i hrvatska rekorderka u ultramaratonu na 100 km, je nakon pet km bila na 116. mjestu, no potom je pala na 133. mjestu. U zadnjih 10 km uspjela je popraviti plasman i na koncu je zauzela 119. mjesto. Pobijedila je Kenijka Jemima Jelagat Sumgong je s rezultatom 2:24.04 ispred Eunice Jepkirui Kirwa iz Bahreina (2:24:13), dok je broncu osvojila Etiopljanka Mare Dibaba (2:24.30). Sumgong je postala prva kenijska atletičarka koja je osvojila zlato za svoju domovinu u maratonu.

(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari