POČINJE RASPLET PO SKUPINAMA: VAR ugodno iznenađenje, Vatreni nikad bolji, a iznad najvećih favorita brojni upitnici

Nakon kompletiranog drugog kola šest je momčadi osiguralo drugi krug i raspleta po skupinama mogu se povući prvi zaključci

Svjetsko prvenstvo u Rusiji u punom je zamahu. Nakon kompletiranog drugog kola šest je momčadi osiguralo drugi krug i uoči trećih kola po skupinama mogu se povući prvi zaključci.

Prva stvar koju vrijedi spomenuti je VAR, ili točnije Video Assistant Referees.

Samo bez ‘zloupotrebljavanja’

Iako je dosad bilo testiranja po raznim manje značajnim nogometnim turnirima, Mundijal u Rusiji poslužio je kao idealna pozornica za predstavljanje revolucionarnog tehnološkog pomagala kojim započinje mini revolucija po pitanju suđenja u nogometu.

Posebna soba u kojoj se nalazi pet sudaca koji gledaju utakmicu iz svih mogućih kuteva, a zatim glavnom arbitru na terenu javljaju situacije koje su, po njihovoj procjeni, bile sporne, pokazala se kao izuzetno pozitivna stvar.

U prva dva kola Svjetskog prvenstva u Rusiji dosuđeno je čak 13 jedanaesteraca, jednako koliko je dosuđeno na cijelom Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Svakako velika brojka, na prvu možda i prevelika, no ukoliko ste gledali sve utakmice u kojima je korišten VAR, a u većini slučajeva je to bilo kod sumnjivih situacija u kaznenom prostoru, primjetili ste kako je VAR bio od velike pomoći i kako nakon korištenja videoanalize, iza utakmica doista više-manje nije ostalo nikakvih repova.

Sporan slučaj bio je dosuđeni jedanaesterac Francuskoj u susretu protiv Australije, u kojem se ipak čini kako je renome ‘oštećene’ momčadi utjecao na suca koji je donio odluku u njihovu korist.

Problem leži u tome što još nema precizinih naputaka koliko se puta tijekom utakmice VAR smije primjenjivati i koliki vremenski odmah smije proći od sporne situacije do pozivanja glavnog suca da pregleda snimku. U dosadašnjim slučajevima sporne su situacije bile pregledavane ekspresno, s malim vremenskim odmakom, a snimke su uglavnom bile od velike pomoći. Kod takvog scenarija ne gubi se na vremenu, a utakmica se nastavlja bez nedoumica koje u modernom nogometu sve češće poprimaju obrise pravih skandala.

Ukoliko se VAR u budućnosti ne počne svojevrsno ‘zloupotrebljavati’, pretjerano koristiti, čime bi nogomet postao sličan NFL-u i NBA-u i utakmice bi se vjerojatno produžile na 3 sata ili ne daj Bože i više, VAR bi mogao postati izuzetno pozitivna stvar i velik iskorak po pitanju suđenja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Brojni upitnici nad favoritima

Uoči trećeg kola, put u osminu finala osiguralo je šest momčadi. To su redom – Rusija, Urugvaj, Francuska, Hrvatska, Engleska i Belgija, ostali će u trećem kolu morati biti na top razini kako bi nastavili pohod na medalje.

Među njima nema i brojnih favorita. Aktualni svjetski prvaci u prvom su kolu upisali poraz od Meksika, da bi ih protiv Švedske u posljednjoj minuti spasio Kroos briljantim slobodnjakom i očuvao ih u igri za obranu naslova. Unatoč širokoj paleti vanserijskih pojedinaca, Nijemcima fali lider, u momčadi više nema Schweinsteigera i Lahma i na terenu djeluju pomalo izgubljeno, bez obzira na statističke podatke i dominaciju u posjedu.

Englezi su u prva dva kola zabili već osam pogodaka, no Tunis i Panama jednostavno nisu pravo mjerilo kvalitete i teško je reći što očekivati od Gordog Albiona. Tek bi utakmica s Belgijom, koja će odlučivati o pobjedniku skupine, trebala pokazati za što su sposobni.

Messijevu Argentinu sudeći prema svemu već možemo otpisati, a vrlo neuvjerljiv bio je i njihov najveći rival iz Južne Amerike. Nakon remija protiv Švicarske u prvom kolu, Brazilci su se protiv Kostarike izvukli s dva pogotka u sudačkoj nadoknadi.

Teško da će pasti u posljednjem i odlučujućem kolu protiv Srbije, a pobjeda i osvajanje prvog mjesta vjerojatno znači dvoboj protiv Njemačke već u osmini finala. Svi se sjećamo što se dogodilo u susretu tih dviju momčadi na prošlom SP-u u Brazilu, zbog čega bi to mogao biti jedan od najatraktivnijih parova drugog kruga.

Španjolci već standardni – bezgraničan posjed lopte, no tupa oštrica napadačkog arsenala. U prvom kolu bodove im je oteo Ronaldo, a pobjeda protiv Irana ‘slučajnim’ pogotkom Diega Coste na vidjelo je razotkrila sve mane njihove igre.

Unatoč šest osvojenih bodova, ništa uvjerljiviji od spomenutih reprezentacija nisu bili ni Francuzi. Dominacija u posjedu, ali jalovost u napadačkom segmentu i izostanak okomitosti obilježili su njihovu igru u prva dva kola.

S pravom su se pokazale sve bojazni analitičara Les Bleusea – izostanak ozlijeđenog Dimitrija Payeta ostavio ih je bez kreacije i mašte u veznom redu, jer Pogba, Kante i Matuidi, bez obzira na veliku disciplinu, trkačku moć i preciznost u dodavanjima, jednostavno nemaju onaj X faktor koji je tricolorima potreban kako bi češće dolazili u izgledne situacije. Eventualno rješenje moglo bi biti povlačenje Griezmanna s krila u vezni red čime b se dobilo na kreaciji, no ostavimo francuske brige izborniku Dechampsu.

Kad se sve zbroji, najuvjerljivije reprezentacije na dosadašnjem dijelu SP-a su moćna Belgija, Hrvatska i, iznenađujuće – Rusija.

Unatoč očitoj prednosti koju svako domaćinstvo na velikim natjecanjima pruža, Rusija je ipak iznenadila. Čvrsta obrana, nadopunjavanje krila i bekova, velika kombinatorika u sredini i ubojitost pred protivničkim golom obilježili su njihovu igru u prva dva kola.

Doduše, protivnici dosad nisu bile neke ozbiljne reprezentacije, no osam postignutih golova u dvije utakmice ipak ne treba zanemariti. Na krilima te pobjede Rusi će protiv snažnog, ali dosad ne i uvjerljivog Urugvaja u posljednjem kolu tražiti prvo mjesto u skupini i, po svojoj prilici, dvoboj s aktualnim europskim prvakom Portugalom u osmini finala.

Kohezija unatoč ‘slučaju’ Kalinić ulijeva optimizam

Igru Hrvatske ne treba previše komentirati. U Rusiji zasad sve ide kao po scenariju iz bajke i ova uvjetno rečeno zlatna generacija hrvatskog nogometa zasad je opravdala sve epitete koje joj nadjevaju. Šest bodova nakon dva kola u iznimno zahtjevnoj skupini govore sami za sebe.

Pobjeda protiv Nigerije, koju su prije utakmice s Argentinom mnogi uzeli s rezervom, dobila je na težini nakon što su ‘super orlovi’ nadigrali i srušili borbeni Island kojem ni gaučosi nisu uspjeli uzeti bodove, a demoliranje Messija i društva odjeknulo je u svjetskim medijima i svakako će ostati upisano kao jedna od najvećih pobjeda u povijesti reprezentacije.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Mnogi se neće složiti, no držim da je, kao i uostalom uvijek, Luka Modrić i na ovom SP-u najbolji igrač naše vrste. Kad je Luka u igri, naša je igra mirna, protočna, lopta se ne gubi olako, a akcije imaju glavu i rep. Dalićeva formacija u kojoj je Modrić, za razliku od većeg dijela njegove reprezentativne karijere, u ulozi polušpice umjesto na zadnjem veznom, pokazala se uspješnom. Dok god Modrić ima snage vraćati se u krilo stoperima po loptu i organizirati našu igru, a zatim biti blizu protivničkog šesnaesterca u završnici naših akcija, mjesta za prigovore nema.

Posebna je pak priča donedavno prvi čovjek naše obrane Vedran Ćorluka, kojem doista treba skinuti kapu. Dalo se naslutiti da će Čarli izgubiti mjesto u prvih 11 u posljednjim pripremnim utakmicama protiv Brazila i Senegala, kad je Dalić uhodavao stoperski dvojac Lovren – Vida.

Pogledamo li unazad par mjeseci, Ćorluki je vjerojatno presudio poraz protiv Perua na američkoj turneji. Vedran u toj utakmici nije bio najsigurniji, jer Ćorluka je stoper koji je miran i siguran kad je iza lopte, no teško može čuvati napadača, njegov korak jednostavno nije dovoljno hitar poput onog Domagoja Vide, a skok toliko dominantan poput Lovrenovog.

Nije se Ćorluka bunio, kao pravi kapetan ili, u njegovom slučaju dokapetan te jedan od najiskusnijih članova reprezentacije, Ćorluka je nakon pobune Nikole Kalinića podvukao kako svim igračima treba biti čast sudjelovati na SP-u, a zatim objeručke prihvatio Dalićevu odluku da kao zamjena tek u 90. minuti uđe u igru u povijesnoj pobjedi protiv Argentine i upiše 100. nastup za reprezentaciju.

Slučaj Kalinić ne treba uopće komentirati, treba ga ostaviti ondje gdje mu je mjesto – iza nas. Nastave li Vatreni kroz turnir sa stavom u kojem je pojedinac podređen momčadi i prhvaća žrtvu zbog kolektivnog uspjeha, što je dosad po svemu sudeći, slučaj u Rusiji, ovogodišnji Mundijal mogao bi postati lijepa uspomena hrvatskog nogometa!

Ivan Blažević
Foto: Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari