EURO 2024: ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 3:0

Potop Hrvatske na otvorenju Europskog prvenstva: Španjolci nam očitali nogometnu lekciju

Hrvatski nogometaši razočarali u svojoj prvoj utakmici na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Furija nadmudrila i nadigrala Vatrene

HVATSKA – ŠPANJOLSKA 0:3 (0:3)

BERLIN – Olimpijski stadion. Utakmica 1. kola Skupine D Europskog prvenstva. Sudac: Oliver (Engleska). Gledatelja: 80.000.

HRVATSKA: Livaković; Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol; Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Budimir, Kramarić

ŠPANJOLSKA: Unai Simon, Carvajal, Nacho, Le Normand, Cucurella, Rodri, Pedri, Fabian Ruiz, Lamine Yamal, Nico Williams, Morata

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić na teren je odlučio poslati najavljenih 11, dok španjolski izbornik Luis de la Fuente ipak nije poslao očekivanih 11 već su umjesto Grimalda i Merina priliku dobili Cucurella i Fabian Ruiz, piše Net.hr.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Španjolci su preuzeli inicijativu od prve minute, a opasno je bilo u 4. minuti kada se Ruiz s 20-ak metara odlučio na proigravanje u šesnaesterac, srećom pogrešno, jer dojam je da je mogao i pucati. Prvi udarac vidjeli smo u 7. minuti kada je Morata pucao s 20-ak metara, no siguran je bio Livaković.

Nije to dobro izgledalo s naše strane u prvih 15-ak minuta utakmice gdje se nismo znali nositi s visokim pritiskom Furije, a u veznom redu se nismo uspjevali nametnuti. Uzdahnuli smo u 15. minuti kada je Kramarić dobio loptu iza obrane Španjolaca, no Simon pravovremenim izlaskom s gola otklanja opasnost.

U 18. minuti dobili smo slobodan udarac iskosa s desne strane na 20-ak metara, ubacio je Majer, ali nije to išlo dalje od Morate, koji je stajao prvi u bloku. U 22. minuti Kramarić je dao loptu u prostor za Budimira iza obrane Furije, ali brži od napadača Hrvatske bio je golman Španjolske. Već u sljedećoj minuti opet smo opasni kada udarac Budimira glavom s desetak metara prolazi kraj gola.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Španjolci su do vodstva stigli u 29. minuti kada smo pogriješili u napadu, a oni su nam prodali brzu kontru u kojoj se Morata sjurio prema golu Livakovića i neobranjivo pogodio za 1-0. Mogli smo ekspresno izjednačiti kada je krenuo Kovačić prema njihovom golu, no udarac njegovom slabijom nogom obranio je Simon.

Kažnjeni smo u 32. minuti kada se Ruiz oslobodio Modrića pa neobranjivo pogodio s 14 metara za 2-0. Opet smo ekspresno imali priliku za odgovor, kada je prvo dobar udarac Brozovića obranio Simon, a iz odbijanca vanjski dio mreže pogađa Majer.

Sjajnu priliku da smanjimo imali smo u 42. minuti kada je Majer ubacio s lijeve strane na suprotnu, gdje je loptu dočekao Gvardiol, no njegov udarac odlazi pokraj gola. Bila je to naša najbolja prilika u prvom poluvremenu. Samo dvije minute kasnije iz daljine je pokušao Kramarić, međutim nije to bilo opasno za Simona.

Photo: Luka stanzl/PIXSELL

U posljednjim sekundama prvog poluvremena primili smo i treći gol. Ubacio je Yamal, a na loptu naletio Carvajal te pokraj Livakovića pogodio za 3-0. Na odmor su Dalićevi izabranici ispraćeni uz salve zvižduka Olimpijskog stadiona.

Dalić nije odlučio ništa mijenjati na poluvremenu, a na prvo uzbuđenje čekali smo do 50. minute kada je iz daljine u španjolski blok opalio Gvardiol.

Samo tri minute kasnije Španjolci su imali sjajnu priliku za 4-0 kada je Yamal snažno pucao iskosa s desne strane s desetak metara, ali još bolje brani Livaković.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U 54. minuti teško da smo mogli dobiti bolju priliku da smanjimo kada je Stanišić sam s pet metara pucao u Simona, koji samo kratko odbija, no u nastavku akcije lopta se odbijala po petercu da bi na kraju to otklonila obrana Furije. Nakon te akcije odlučio je reagirao Dalić koji je Budimira zamijenio Perišićem.

U 65. minuti izbornik je napravio nove dvije promjene, umjesto Modrića i Kovačića u igru su ušli Pašalić i Sučić.

Nisu te promjene donijele nikakvog pomaka u igri Vatrenih, pa je u 72. minuti Dalić i Kramarića odlučio zamijeniti Petkovićem.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Samo šest minuta kasnije Majer je prisilio Simona na grešku, nakon čega do lopte dolazi Petković kojeg ruši Rodri, a Oliver odmah pokazuje na bijelu točku i pokazaje žuti karton Španjolcu. Uključio se VAR, no odluka se nije mijenjala. Petković je sam preuzeo odgovornost, ali Simon mu je obranio, no prvi do lopte dolazi Perišić, koji vraća u sredinu gdje napadač Dinama ispravlja grešku i posprema loptu u mrežu. No, uključio se VAR i poništio gol jer je Perišić prerano ušao u šesnaesterac pa je signalizirano zaleđe.

Nažalost, do kraja više nije bilo prvih prilika te smo upisali prvi poraz na Europskom prvenstvu, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari