RIJEKA – OSIJEK 5:0 Riječku nogometnu rapsodiju okrunio maestralni dvojac „B&B“

Idi na originalni članak

RIJEKA – OSIJEK 5:0 (3:0)

Oglas

RIJEKA – Vargić – Ristovski, Samardžić, Mitrović, Bertoša – Maleš (Radošević), Močinić, Tomasov, Bradarić – Balaj (Sharbini), Bezjak (Roshi)

OSIJEK – Mikulić – Đolan, Mandić, Perošević, Roce, Ugarković, Radotić, Maslać, Lesjak, Šorša, Matas

Sudac: Duje Strukan (Split)

Strijelci: Balaj, Bezjak, Mitrović, Balaj, Sharbini

Iako ruku na srce zbog svoje trenutne forme Osijek spada među manje atraktivnije riječke goste u posljednje vrijeme, na Stadionu HNK Rijeka okupilo se gotovo 5000 navijača Rijeke. Namjerno kažemo samo – Rijeke, jer je gostujuća južna tribina zjapila prazna.

Utakmica je počela još jednom lijepom gestom igrača obje momčadi – izašli su na teren u majicama s natpisom „Koga briga… za Matea, u znak potpore humanitarnoj akciji istog naziva u korist mladog riječkog plivača Matea Miletića koji u rujnu kreće na operaciju u Njemačku, a ovom akcijom se prikupljaju novčana sredstva kako bi s njim mogla otputovati i njegova majka.

Najveća promjena u momčadi Rijeke, naravno, izostanak je Ivana Tomečaka, polivalentnog beka koji je – iako se to očekivalo dulje vrijeme – jučer pomalo naprasno napustio Rijeku i otputovao put Ukrajine, gdje će igrati za Dnjipro. Njegovo mjesto na lijevoj strani riječke obrane preuzeo je Mateo Bertoša, „vječna zakrpa“, koji je još jednom dobio priliku pokazati i dokazati da je igrač za više domete no što to jedan dio navijača misli.

Sharbini na klupi, a „u civilu“ smo zapazili i kartoniranog Leškovića ali i Jugovića, za čiji izostanak treba pitati liječničku službu, ali možda i trenera Keka. Dugogodišnja „ljubav“ trenera i dugo omiljenog mu igrača je pukla?!

U napadu i Balaj i Bezjak, što je značilo da su Riječani donekle promijenili Keku najdraži 4-2-3-1-, ali je formacija koja je istrčala na teren možda i ofanzivnija.

Rijeka je krenula odlučno po tri boda, i stisla Osijek na njegovu polovicu terena odmah na početku utakmice. No do prve prave prilike čekalo se do 14. minute kada je Ristovski zaustavljen prekršajem nadomak 16 metara iskosa s desne strane – neki će reći unutar šesnaesterca, no sudac Strukan iz Splita postavio je loptu gotovo na samu liniju kaznenog prostora . Slobodan udarac slabo je izveden, i lopta je završila u živom zidu.

 

No već dvije minute kasnije vodstvo Rijeke 1:0! Bekim Balaj ukrao je jednu loptu nakon lošeg vraćanja iste unatrag, uspio se postaviti tijelom ispred braniča Osijeka, i izašao sam pred vratara Mikulića -uspijeva ga varkom zaobići, i s igračem „na leđima“ plasirati loptu u mrežu. Odlična akcija Balaja, i vodstvo koje je ponudilo daljnje nogometanje bez prevelikog opterećenja.

U 26. minuti Močinić u ulozi napadača! Izmjenom mjesta Močo dolazi u situaciju u kakvoj uglavnom vidimo Bezjaka ili Balaja, nakon odličnog dubinskog proigravanja ulazi u šesnaesterac pred vratara Osječana praćen dvojicom igrača gostiju, no nakon što je „lažnjakom“ zavaljao jednog na travu, pokušao je to učiniti i s drugim. Bio je to potez previše, i prilika je otišla u nepovrat.
U 31. minuti 2:0! Riječani danas „paraju“ obranu Osječana dubinskim loptama! Jednu takvu odlično je prihvatio Balaj, dobro pucao no vratar je odlično obranio nogom – samo do lukavog Bezjaka koji prihvaća odbijenu loptu i lagano je plasira u gol. Utakmica je praktički riješena nakon pola sata igre!

Minutu prije odlaska na odmor novi gol Rijeke – 3:0. I to – napokon – nakon udarca iz kuta! I za Rijeku tri kornera mogu biti gol, pokazali su Bradarić i Mitrović – prvi je nakon slobodnog udarca s lijeve strane i lopte odbijene u korner najprije izveo jedan korner, pa odmah zatim i drugi, nakon kojeg je Mitrović odlično centriranu loptu lijepo plasirao u gornji ijevi kut osječkog vratara.

Tek što se krenulo u drugo poluvrijeme, novi gol Riječana! Ponovno je snalažljiv Balaj, u 49. minuti dobija jednu loptu na ivici šesnaesterca oslobađa se pratnje i ponovno zaobilazi istrčalog vratara gostiju, i mirno plasira loptu u praznu mrežu.

Već u sljedećem napadu Ristovski probija stranu, odlično ubacuje u peterac, a natrčali Tomasov gađa prečku! Rijeka igra odlično, nadahnuto, momčad Osijeka se potpuno raspala, i u tom trenutku bilo je samo pitanje koliko će još golova Riječani postići.

Redaju se napadi Riječana, posebno preko desne strane gdje Ristovski radi dar-mar obrani Osječana, ali ne samo on. Bijeli pletu mrežu na gostujućoj polovici terena, i praktički svaki napad miriše na novi gol u mreži gostiju. U 68. Balaj ima priliku za hat-trick, no ovoga puta njegov udarac s 12-13 metara odlazi pored gola. Stopostotnu priliku ima i Tomasov deset minuta prije kraja utakmice, no duel „jedan na jedan“ s vratarom Mikulićem dobija Mikulić. Bez njega na vratima, Osječani bi inkasirali 7-8 komada u mreži.

Minutu kasnije jedina prava prilika Osječana na utakmici, ali Vargić odlično brani dobar udarac s vrha svog šesnaesterca.

Desetak posljednjih minuta priliku da okusi igru dobio je i kapetan Sharbini, i to mu je bilo dovoljno da jedan indirektni udarac s crte peterca (nesmotreno vraćanje lopte obrambenog igrača u ruke vratara)  – doslovno u posljednjoj sekundi utakmice prizemnim udarcem pretvori u okruglih 5:0 za Rijeku. Prekrasna točka na i!

Nakon sigurne pobjede Riječana uz odličnu igru, ono najvažnije je – mala kriza (ili je to ipak bio splet nesretnih okolnosti?) s početka prvenstva ovom je predstavom Riječana definitivno zaboravljena. Nedjeljnoj rapsodiji su pečat dali rasploženi strijelci Balaj i Bezjak, no visoka pobjeda plod je odlične igre cijele momčadi, i to je ono što navijače Rijeke posebno raduje. Iako Osijek možda nije pravi suparnik za procjenu snage riječke momčadi, i ova utakmica – nakon pobjede u Splitu – daje nam misliti kako Rijeka može na najvišu stepenicu na kraju prvenstva!

Exit mobile version