RIJEKA – OSIJEK 5:0 Riječku nogometnu rapsodiju okrunio maestralni dvojac „B&B“

RIJEKA – OSIJEK 5:0 (3:0)

RIJEKA – Vargić – Ristovski, Samardžić, Mitrović, Bertoša – Maleš (Radošević), Močinić, Tomasov, Bradarić – Balaj (Sharbini), Bezjak (Roshi)

OSIJEK – Mikulić – Đolan, Mandić, Perošević, Roce, Ugarković, Radotić, Maslać, Lesjak, Šorša, Matas

Sudac: Duje Strukan (Split)

Strijelci: Balaj, Bezjak, Mitrović, Balaj, Sharbini

Iako ruku na srce zbog svoje trenutne forme Osijek spada među manje atraktivnije riječke goste u posljednje vrijeme, na Stadionu HNK Rijeka okupilo se gotovo 5000 navijača Rijeke. Namjerno kažemo samo – Rijeke, jer je gostujuća južna tribina zjapila prazna.

rijeka osijek 2

Utakmica je počela još jednom lijepom gestom igrača obje momčadi – izašli su na teren u majicama s natpisom „Koga briga… za Matea, u znak potpore humanitarnoj akciji istog naziva u korist mladog riječkog plivača Matea Miletića koji u rujnu kreće na operaciju u Njemačku, a ovom akcijom se prikupljaju novčana sredstva kako bi s njim mogla otputovati i njegova majka.

Najveća promjena u momčadi Rijeke, naravno, izostanak je Ivana Tomečaka, polivalentnog beka koji je – iako se to očekivalo dulje vrijeme – jučer pomalo naprasno napustio Rijeku i otputovao put Ukrajine, gdje će igrati za Dnjipro. Njegovo mjesto na lijevoj strani riječke obrane preuzeo je Mateo Bertoša, „vječna zakrpa“, koji je još jednom dobio priliku pokazati i dokazati da je igrač za više domete no što to jedan dio navijača misli.

Sharbini na klupi, a „u civilu“ smo zapazili i kartoniranog Leškovića ali i Jugovića, za čiji izostanak treba pitati liječničku službu, ali možda i trenera Keka. Dugogodišnja „ljubav“ trenera i dugo omiljenog mu igrača je pukla?!

U napadu i Balaj i Bezjak, što je značilo da su Riječani donekle promijenili Keku najdraži 4-2-3-1-, ali je formacija koja je istrčala na teren možda i ofanzivnija.

Rijeka je krenula odlučno po tri boda, i stisla Osijek na njegovu polovicu terena odmah na početku utakmice. No do prve prave prilike čekalo se do 14. minute kada je Ristovski zaustavljen prekršajem nadomak 16 metara iskosa s desne strane – neki će reći unutar šesnaesterca, no sudac Strukan iz Splita postavio je loptu gotovo na samu liniju kaznenog prostora . Slobodan udarac slabo je izveden, i lopta je završila u živom zidu.

 

rijeka osijek 3

No već dvije minute kasnije vodstvo Rijeke 1:0! Bekim Balaj ukrao je jednu loptu nakon lošeg vraćanja iste unatrag, uspio se postaviti tijelom ispred braniča Osijeka, i izašao sam pred vratara Mikulića -uspijeva ga varkom zaobići, i s igračem „na leđima“ plasirati loptu u mrežu. Odlična akcija Balaja, i vodstvo koje je ponudilo daljnje nogometanje bez prevelikog opterećenja.

U 26. minuti Močinić u ulozi napadača! Izmjenom mjesta Močo dolazi u situaciju u kakvoj uglavnom vidimo Bezjaka ili Balaja, nakon odličnog dubinskog proigravanja ulazi u šesnaesterac pred vratara Osječana praćen dvojicom igrača gostiju, no nakon što je „lažnjakom“ zavaljao jednog na travu, pokušao je to učiniti i s drugim. Bio je to potez previše, i prilika je otišla u nepovrat.
U 31. minuti 2:0! Riječani danas „paraju“ obranu Osječana dubinskim loptama! Jednu takvu odlično je prihvatio Balaj, dobro pucao no vratar je odlično obranio nogom – samo do lukavog Bezjaka koji prihvaća odbijenu loptu i lagano je plasira u gol. Utakmica je praktički riješena nakon pola sata igre!

Minutu prije odlaska na odmor novi gol Rijeke – 3:0. I to – napokon – nakon udarca iz kuta! I za Rijeku tri kornera mogu biti gol, pokazali su Bradarić i Mitrović – prvi je nakon slobodnog udarca s lijeve strane i lopte odbijene u korner najprije izveo jedan korner, pa odmah zatim i drugi, nakon kojeg je Mitrović odlično centriranu loptu lijepo plasirao u gornji ijevi kut osječkog vratara.

Tek što se krenulo u drugo poluvrijeme, novi gol Riječana! Ponovno je snalažljiv Balaj, u 49. minuti dobija jednu loptu na ivici šesnaesterca oslobađa se pratnje i ponovno zaobilazi istrčalog vratara gostiju, i mirno plasira loptu u praznu mrežu.

Već u sljedećem napadu Ristovski probija stranu, odlično ubacuje u peterac, a natrčali Tomasov gađa prečku! Rijeka igra odlično, nadahnuto, momčad Osijeka se potpuno raspala, i u tom trenutku bilo je samo pitanje koliko će još golova Riječani postići.

Redaju se napadi Riječana, posebno preko desne strane gdje Ristovski radi dar-mar obrani Osječana, ali ne samo on. Bijeli pletu mrežu na gostujućoj polovici terena, i praktički svaki napad miriše na novi gol u mreži gostiju. U 68. Balaj ima priliku za hat-trick, no ovoga puta njegov udarac s 12-13 metara odlazi pored gola. Stopostotnu priliku ima i Tomasov deset minuta prije kraja utakmice, no duel „jedan na jedan“ s vratarom Mikulićem dobija Mikulić. Bez njega na vratima, Osječani bi inkasirali 7-8 komada u mreži.

Minutu kasnije jedina prava prilika Osječana na utakmici, ali Vargić odlično brani dobar udarac s vrha svog šesnaesterca.

Desetak posljednjih minuta priliku da okusi igru dobio je i kapetan Sharbini, i to mu je bilo dovoljno da jedan indirektni udarac s crte peterca (nesmotreno vraćanje lopte obrambenog igrača u ruke vratara)  – doslovno u posljednjoj sekundi utakmice prizemnim udarcem pretvori u okruglih 5:0 za Rijeku. Prekrasna točka na i!

Nakon sigurne pobjede Riječana uz odličnu igru, ono najvažnije je – mala kriza (ili je to ipak bio splet nesretnih okolnosti?) s početka prvenstva ovom je predstavom Riječana definitivno zaboravljena. Nedjeljnoj rapsodiji su pečat dali rasploženi strijelci Balaj i Bezjak, no visoka pobjeda plod je odlične igre cijele momčadi, i to je ono što navijače Rijeke posebno raduje. Iako Osijek možda nije pravi suparnik za procjenu snage riječke momčadi, i ova utakmica – nakon pobjede u Splitu – daje nam misliti kako Rijeka može na najvišu stepenicu na kraju prvenstva!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari