FINALE KUPA HRVATSKE

Galerija | Rijeka povela u Splitu pa nizom grešaka svojih stožernih igrača predala ‘važ’ za pobjednika Kupa Hajduku

Nogometaši Rijeke poraženi su od Hajduka 1:3 u finalu Kupa Hrvatske. Rijeka nije uspjela i sedmi put osvojiti Rabuzinovo sunce od hrvatske samostalnosti. Ključni trenutak utakmice bio je drugi žuti karton za nesmotrenog kapetana bijelih Hrvoja Smolčića u 40. minuti pri vodstvu Hajduka 2:1. S igračem manje, Rijeka je do kraja susreta uglavnom patila na terenu

HAJDUK – RIJEKA 3:1 (2:1)

SPLIT – Stadion Poljud. Finale Kupa Hrvatske. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Gledatelja: 25.000.

Strijelci: 0:1 Drmić (13), 1:1 Ferro (24), 2:1 Melnjak (35), 3:1 (56)

RIJEKA: Labrović – Krešić, Velkovski, Smolčić, Ampem (od 76′ Bušnja), Selahi (od 63′ Lepinjica), Pavičić (od 63′ Murić), Gnezda Čerin, Vukčević, Drmić, Obregon (od 46′ Solano).

HAJDUK: L. Kalinić – Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak, Fossati, Grgić (od 62′ Vuković), Krovinović, Sahiti, Livaja, Mlakar (od 62′ Čolina).

A u 13. minuti sve je mirisalo na novo slavlje Rijeke na Poljudu! Nakon lijepog dodavanja Obregona u dubinu, najbolji igrač Rijeke Josip Drmić othrvao se pratnji, izašao sam pred Kalinića i rutinirano plasirao loptu u nebranjeni dio Hajdukovih vrata.

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Nažalost, bijeli u sljedećim minutama u obrani nisu zadržali visoku koncentraciju dopustivši igračima Hajduka da primaju loptu u šesnaestercu i rade s njom što ih je volja.

Hajduk je izjedančio u 24. minuti. Ferro je zabio glavom, to je riječka boljka. Prekidi, korneri. Isplatio se intenzivan presing Hajduka. Sahiti je ubacio iz kornera, a Ferro skočio nebeski visoko te glavom pogodio za izjednačenje. Iskupio se time za kiks kod prvoga gola kada nije mogao zaustaviti Drmića.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

U 27. minuti prva nesmotrenost Hrvoja Smolčića koja je kapetanu Rijeke donijela prvi žuti katron. Livaja je, a nakon njega i Fossati, s dvjema nogama zaustavio Ampema. Nije izdržao kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić, morao je prigovoriti nešto sucu Joviću, a rezime svega su žuti kartoni Fossatiju zbog prekršaja i kapetanu Rijeke Smolčiću zbog prigovora. To će se vrlo brzo pokazati vrlo bitnim trenutkom utakmice.

U 36. minuti Hajduk je poveo, Dario Melnjak je zabio za 2-1. Livaja je u srcu šesnaesterca majstorski prsima primirio loptu i okrenuo svog čuvara Vukčevića, a potom idealno ubacio na peterac za Melnjaka koji zakucava u mrežu za preokret na Poljudu.

Samo pet minuta kasnije, potpuni šok za pristalice Rijeke! Drugi žuti odnosno isključujući crveni karton dobio je kapetan Hrvoje Smolčić. Livaja nije mogao do lopte jer ga je Smolčić povlačio za dres. Čini se posve nepotrebno, jer Livaja je bio tri 3 metra izvan terena!

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Vrlo brzo po izlasku momčadi na teren u drugom dijelu utakmice hajduk je, kako se tada činilo, zapečatio svoju pobjedu i osvajenje trofeja. Dario Melnjak postigao je svoj drugi gol na utakmici. Pod pritiskom Lukasa Grgića teško su pogriješili Darko Velkovski i još neopreznije Lindon Selahi, to je to iskoristio Dario Melnjak i lako poentirao pored nemoćnog vratara bijelih Labrovića.

Labrović je, uzgred rečeno, večeras bio najbolji igrač Rijeke! U drugom poluvremenu skinuo je nekoliko ‘zicera’ i bez njegove odlične partije bijeli su se, s igračem manje, mogli s finala Kupa Hrvatske vratiti prepune mreže golova.

Kronologija

Hajduk je pritsinuo na otvaranju utakmice, udarci Melnjaka (3′) i Livaje (4′) nisu predstavljali opasnost, dok je nešto opasniji pokušaj Eleza glavom (9′), otišao preko gola.

I onda u 13. minuti sjevnula je kontra Rijeke. Obregon je sjajno proigrao Drmića koji je pobjegao obrani Hajduk i poentirao – 0:1!

Hajduk je nastavio pritiskati, a silni ubačaji isplatili su se u 24. minuti. Nakon ubačaja iz kornera Ferro je bio najviši u skoku nakon kornera i izjednačio rezultat – 1:1.

Hajduk je blizu gola bio u 33. minuti. Sjajna lopta u prostor za Mlakara koji je pucao iz blizine, ali Prince je u posljednji trenutak blokirao udarac.

Nakon novog slobodnog udarca i ubačaja pred gol Rijeke, Livaja je smirio loptu, ubacio prizemno iz okreta, a Melnjak je poentirao – 1:2.

Rijeka je zatim donekle povezala konce u igru, u nekoliko navrata stigla pred gol Hajduka, a onda je uslijedio ključan trenutak.

U 41. minuti Livaja je uz aut liniju okrenuo Smolčića koji ga je povukao za dres i zaradio drugi žuti karton. Prvu opomenu zaradio je u 27. minuti zbog prigovora.

Do kraja prvog dijela Elez je zaprijetio nakon novog ubačaja, ali rezultat se nije mijenjao.

Ako je postojala kakva nada, ona je nestala u 56. minuti. Selahi je pogriješio i izgubio loptu pred svojim golom, Melnjak je bio najbrži i poentirao.

U 63. minuti, nakon kornera, lopta se odbila, Melnjak je ostao na metar od gola sam, ali Labrović je uspio uhvatiti loptu.

U 68. minuti nova pogreška u obrani Rijeke, Livaja je izbio sam pred gol, Labrović sjajno brani.

U 70. minuti nova kontra Hajduka, Čolina je izbacio Livaju, koji je zaobišao Labrovića, ali udarac je otišao preko gola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari