RIJEKA – SPLIT 0:0 Mladi vratar Duka izludio Riječane koji se polako okreću idućoj sezoni

RIJEKA – SPLIT 0:0

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Utakmica 34. MaxTV Prve lige. Gledatelja: 2522.
Sudac: Ante Vučemilović (Osijek)

RIJEKA: Vargić, Ristovski, Samardžić, Lešković (Mitrović, 30), Žuta, Maleš, Gavranović, Bradarić (Močinić, 76), Tomasov, Matei (Vešović, 63), Bezjak.

SPLIT: Duka, Oremuš, Rrahmani, Vrgoč, Majstorović, Obšivač, Vidović, Barcenas, Arroyo, Franjić, Bagarić.

Nogometaši Rijeke nisu uspjeli iskoristiti niti jednu od brojnih prilika na večerašnjoj utakmici protiv Splita – na suprotnoj strani bio je mladi “vratar sa stotinu ruku” Duka, a u presudnim trenucima potkraj utakmice nedostajalo je i malo sreće (stativa Mitrovića!). Time su Riječani izgubili i one matematičke šanse u borbi za naslov prvaka Hrvatske, i mogu se službeno okrenuti planiranju iduće sezone odnosno rješavanju igračkih križaljki…

Kišno predvečerje, praznični dan, ne toliko neizvjesna borba za titulu (iako tri kola prije kraja biti na četiri boda od vodećeg… ne može se reći da nije – matematički – neizvjesno?!) kumovali su tome da se na Rujevici okupio nešto manji broj navijača od očekivanog, njih oko 2500. No kao i uvijek, zvučali su kao da ih je puno više, a između tradicionalnih navijačkih slogana, pjesama i povika nekako su najglasniji bili oni povici „Kan-tridaaa, Kan-tridaaa…“.

Bila je Rijeka puno aktivniji i opasniji suparnik u prvom poluvremenu, i prava je šteta što neka od prilika Riječana nije završila s loptom iza leđa vrlo dobrog vratara gostiju Duke koji je odmijenio Zagorca („na ledu“ jer ne želi potpisati novi ugovor).

Prvih desetak minuta utakmice prošlo je u laganijem tempu i ispitavanju snaga, a onda su krenule prilike Riječana. U 10. minuti Samardžić je dugom loptom pronašao Gavranovića koji je smirio loptu na rubu kaznenog prostora, ali Oremuš je odnio loptu u trenutku kada se Gavranović namještao na udarac.

U 12. minuti prva prava prilika – Tomasov je s nekih 20 metara iskosa izveo slobodan udarac, mogao je tražiti nekoga od svojih skakača u šesnaestercu, ali se odlučio na izravan udarac prema vratima – lopta je završila u Dukinim rukama.

U 19. minuti najveća prilika za Rijeku – nakon jedne oduzete lopte oko sredine terena Bijeli su se sjurili prema vratima Splita, povukao je odlično Ristovski po desnoj strani i sve je mirisalo na „mat“ jer su Bijeli išli u napad 3 naprama 1. No Ristovski se prekasno odlučio na ubačaj u sredinu gdje su loptu čekali Bezjak i Gavranović, a jedan branič crvenih bio je brži od svih i raščistio situaciju pred svojim golom.

U 23. minuti i Splićani pokazuju zube. Jednu kontru Crvenih na 18 metara od svoga gola zaustavlja Samardžić, ali nepropisno, za što zaslužuje žuti, isključujući karton sa sljedeću utakmicu Riječana u Osijeku. Loptu namješta Barcenas, ali puca jako mlako i Vargić lako hvata loptu.

U 30. minuti ozlijedio se Lešković (vjerojatno zadnja loža), i vjerojatno je izgubljen za igru do kraja prvenstva. U 31. minuti mala majstorija Gavranovića, nažalost bez poentiranja: Matei je s lijevog krila dodao Gavranoviću koji se na ivici kaznenog prostora lijepo okrenuo, zagradio i pucao na gol poluvisoko u lijevu vratarevu stranu. No Duka se izvio i lijepo obranio.

Samo dvije minute kasnije Matei je ušao s lijevog boka i stigao do kaznenog prostora, ali lijep udarac prošao je uz desnu golmanovu vratnicu. I konačno, u 44. nova šansa – Maleš je odlično gurnuo loptu za Ristovskog koji je ušao u kazneni prostor, ali vratar Duka na vrijeme je zatvorio kut i obranio udarac.

I nakon svega, domaći su na samom kraju prvog poluvremena mogli biti kažnjeni – u Vargićevoj režiji. Vratar Bijelih ponovno je imao jedan od svojih „blackouta“, i jednu loptu u svom posjedu iz čistog mira nogom dodao Crvenima, točnije Bagariću koji puca s 15 metara ali se Vargić lijepom paradom iskupljuje za pogrešku.

Drugo poluvrijeme nije bilo tako dinamično i bogato lijepim akcijama. Riječani su, kako je vrijeme odmicalo, pokušavali iskoristiti očiti pad energije u Splitovih igrača pa je potkraj utakmice nakon Vešovića ušao i Močinić kako bi još više podignuo ritam igre. No osim nekoliko poluprilika (Mitrović glavom u 85.) i udaraca iz daljine (Močinić, 80) “matnih” situacija nije bilo, sve do 87. minute kada Mitrović nakon visokog skoka glavom udara loptu koja pogađa stativu!

No ipak je ponajveću priliku utakmice propustio  Bezjak u 89. minuti – bio je oči u oči s Dukom, no vratar gostiju sjajnim refleksom nogom odbija loptu izvan šesnaesterca! A u zadnjim sekundama sučeve nadoknade šok za sve – Gavranović s par metara tuče prema golu, ali opet taj Duka – pored njega večeras se nije moglo…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari