ŠTO JE RIJEČANIMA DONIJELA POBJEDA U SPLITU Borba za naslov postaje sasvim realna opcija!

Idi na originalni članak

Pogled na ljestvicu MaxTV Prve lige nakon odigranih sedam uvodnih kola otkriva puno ljepšu sliku nego prije samo par tjedana: HNK Rijeka drži drugo mjesto s 11 osvojenih bodova, isto kao i RNK Split koji je u subotu pobijeđen u najsigurnijoj prezentaciji Riječana od početka sezone.

Oglas

Pa pogledajmo što je Riječanima donijela ova pobjeda:

POVRATAK BORBI ZA SAM VRH HNL-a – Mada se to nakon nekoliko neuvjerljivih uvodnih ligaških prezentacija Riječana i nije činilo baš realnim jer su se neodlučeni rezultati gomilali kao gljive poslije kiše (a svaki remi znači gubitak dva boda, ne zaboravimo!), „nule“ protiv Dinama i Hajduka te posljednja pobjeda u Parku mladeži protiv Splita vratili su Riječane u vrh ljestvice, na drugo mjesto, svega dva boda iza Dinama. Usto, Rijeka je uz Dinamo i jedina neporažena momčad, a da je u nekim utakmicama bilo malo više sreće i vještine (zapucani penali, neiskorištene „mrtve“ šanse i drugo), Rijeka bi se već kočoperila na samom vrhu ljestvice.
No ovako je možda i slađe – prava borba tek počinje, i sljedećih 29 kola donijet će pravu neizjesnost što se tiče poretka u vrhu HNL-a!

VRAĆENA SIGURNOST MOMČADI – Kao malo kad otkad klubom s Kantride/Rujevice upravlja osovina Mišković/Juričić/Kek, zbog neuvjerljivog starta u sezonu (podsjetimo, tu je i ispadanje u drugom pretkolu Europske lige od Aberdeena; a nakon dvije godine uzastopnog sudjelovanja u grupnoj fazi istog natjecanja!) pojavile su se i prve ozbiljnije sumnje u valjanost sportskog dijela „riječke nogometne priče“. Kritičari su na zub uzeli i sportsku politiku (odlasci/dolasci) kluba, i Kekove stručne procjene, i „loše tempiranu formu“ momčadi koja je gazila nižerazredne slovenske klubove na pripremama a onda „zakazala u odlučnim trenucima“… no sada je sve zaboravljeno. Rijeka se vratila pobjedničkim navikama i žetvi bodova, Kek je opet „naš“, i treba samo tako nastaviti!

OBRANA PONOVNO PRONAŠLA ČVRSTINU – Nakon za Riječane netipične propusnosti obrane u prvim utakmicama sezone (za što, naravno , ne treba kriviti samo „užu“ obranu već cijelu momčad!), Riječani su već treću utakmicu zaredom (i to protiv nominalno najjačih – Dinama, Hajduka i Splita!) ostali netaknute mreže, što je temelj svake potrage za dobrim rezultatom. Pritom veseli i to što je i vratar Vargić u Parku mladeži iskazao veliku sigurnost i u onom dijelu igre vratara koji mu se često spočitava kao nešto slabiji (a dao je povoda za to) – a to je istrčavanje na visoke lopte i ubačaje sa strane.

„VEZNJACI“ POSTALI OSLONAC EKIPE – Vezna linija u sastavu Močinić-Maleš-Bradarić nametnula se na tako kvalitetan način u Parku mladeži kakav već dugo nismo vidjeli, podsjetili su nas na trenutke na izdanje veznog reda Riječana iz Stuttgarta. Ne treba zaboraviti da ovakva izdanja donedavno „izgubljenih2“ riječkih veznjaka koincidiraju s povratkom Mate Maleša u srce riječke momčadi…

ŠIRINA KADRA – Mnogi su se pribojavali splitske utakmice u koju su Riječani ušli bez disciplinski kažnjenih Moisesa, Sharbinija i Bezjaka te ozlijeđenog Jugovića. No pokazalo se da se ekipa može osloniti i na „gladne“ rezerviste! U kadru su redom „nabrijani“ dečki, i od svakog tko uđe u prvih 11 može se očekivati primjereno zalaganje i igrački doprinos ukupnom uspjehu.

MARIN TOMASOV – Cijelu lijepu splitsku priču okrunio je, naravno, Marin Tomasov s dva projektila koja su samo okrunili njegovu raznovrsnu igru – bilo ga je po cijelom terenu, i trkački nadmoćan znalac bio je stalna opasnost za obranu Splićana. Nastavi li ovako, mogla bi mu se doista ostvariti velika želja – da ga zapazi i izbornik Kovač, i uzme u obzir za neku od sljedećih reprezentativnih akcija koje su pred Hrvatskom.

Exit mobile version