ŠTO JE RIJEČANIMA DONIJELA POBJEDA U SPLITU Borba za naslov postaje sasvim realna opcija!

Pogled na ljestvicu MaxTV Prve lige nakon odigranih sedam uvodnih kola otkriva puno ljepšu sliku nego prije samo par tjedana: HNK Rijeka drži drugo mjesto s 11 osvojenih bodova, isto kao i RNK Split koji je u subotu pobijeđen u najsigurnijoj prezentaciji Riječana od početka sezone.

Pa pogledajmo što je Riječanima donijela ova pobjeda:

POVRATAK BORBI ZA SAM VRH HNL-a – Mada se to nakon nekoliko neuvjerljivih uvodnih ligaških prezentacija Riječana i nije činilo baš realnim jer su se neodlučeni rezultati gomilali kao gljive poslije kiše (a svaki remi znači gubitak dva boda, ne zaboravimo!), „nule“ protiv Dinama i Hajduka te posljednja pobjeda u Parku mladeži protiv Splita vratili su Riječane u vrh ljestvice, na drugo mjesto, svega dva boda iza Dinama. Usto, Rijeka je uz Dinamo i jedina neporažena momčad, a da je u nekim utakmicama bilo malo više sreće i vještine (zapucani penali, neiskorištene „mrtve“ šanse i drugo), Rijeka bi se već kočoperila na samom vrhu ljestvice.
No ovako je možda i slađe – prava borba tek počinje, i sljedećih 29 kola donijet će pravu neizjesnost što se tiče poretka u vrhu HNL-a!

VRAĆENA SIGURNOST MOMČADI – Kao malo kad otkad klubom s Kantride/Rujevice upravlja osovina Mišković/Juričić/Kek, zbog neuvjerljivog starta u sezonu (podsjetimo, tu je i ispadanje u drugom pretkolu Europske lige od Aberdeena; a nakon dvije godine uzastopnog sudjelovanja u grupnoj fazi istog natjecanja!) pojavile su se i prve ozbiljnije sumnje u valjanost sportskog dijela „riječke nogometne priče“. Kritičari su na zub uzeli i sportsku politiku (odlasci/dolasci) kluba, i Kekove stručne procjene, i „loše tempiranu formu“ momčadi koja je gazila nižerazredne slovenske klubove na pripremama a onda „zakazala u odlučnim trenucima“… no sada je sve zaboravljeno. Rijeka se vratila pobjedničkim navikama i žetvi bodova, Kek je opet „naš“, i treba samo tako nastaviti!

OBRANA PONOVNO PRONAŠLA ČVRSTINU – Nakon za Riječane netipične propusnosti obrane u prvim utakmicama sezone (za što, naravno , ne treba kriviti samo „užu“ obranu već cijelu momčad!), Riječani su već treću utakmicu zaredom (i to protiv nominalno najjačih – Dinama, Hajduka i Splita!) ostali netaknute mreže, što je temelj svake potrage za dobrim rezultatom. Pritom veseli i to što je i vratar Vargić u Parku mladeži iskazao veliku sigurnost i u onom dijelu igre vratara koji mu se često spočitava kao nešto slabiji (a dao je povoda za to) – a to je istrčavanje na visoke lopte i ubačaje sa strane.

„VEZNJACI“ POSTALI OSLONAC EKIPE – Vezna linija u sastavu Močinić-Maleš-Bradarić nametnula se na tako kvalitetan način u Parku mladeži kakav već dugo nismo vidjeli, podsjetili su nas na trenutke na izdanje veznog reda Riječana iz Stuttgarta. Ne treba zaboraviti da ovakva izdanja donedavno „izgubljenih2“ riječkih veznjaka koincidiraju s povratkom Mate Maleša u srce riječke momčadi…

ŠIRINA KADRA – Mnogi su se pribojavali splitske utakmice u koju su Riječani ušli bez disciplinski kažnjenih Moisesa, Sharbinija i Bezjaka te ozlijeđenog Jugovića. No pokazalo se da se ekipa može osloniti i na „gladne“ rezerviste! U kadru su redom „nabrijani“ dečki, i od svakog tko uđe u prvih 11 može se očekivati primjereno zalaganje i igrački doprinos ukupnom uspjehu.

MARIN TOMASOV – Cijelu lijepu splitsku priču okrunio je, naravno, Marin Tomasov s dva projektila koja su samo okrunili njegovu raznovrsnu igru – bilo ga je po cijelom terenu, i trkački nadmoćan znalac bio je stalna opasnost za obranu Splićana. Nastavi li ovako, mogla bi mu se doista ostvariti velika želja – da ga zapazi i izbornik Kovač, i uzme u obzir za neku od sljedećih reprezentativnih akcija koje su pred Hrvatskom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari