ŠTO NAM TO VRIJEDI? Sudačka komisija priznala: Najviše grešaka na štetu HNK Rijeke

Sudačka komisija je analizirala suđenje u prvih pet kola proljetnog dijela Prve HNL te pritom zabilježila nekoliko utakmica s evidentnim pogreškama sudaca i kontrolora sudaca

Dvije najveće pogreške dogodile su se na utakmicama Rijeka – Lokomotiva i Lokomotiva – Hajduk. U 22. kolu sudac Andrej Burilo na utakmici Rijeka – Lokomotiva (2-0) nije dosudio kazneni udarac u korist Rijeke. Zbog toga, ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja.

Komisija je također potvrdila da su Bijeli protiv Osijeka zakinuti za regularan pogodak te da Mlakarovo suđenje u Splitu nije bilo dobro.

HNS će Rijeci pismeno odgovoriti na dopis po pitanju suđenja.

Komisija je ustvrdila kako je Andrej Burilo pogriješio ne dosudivši kazneni udarac u korist Rijeke protiv Lokomotive u 22. kolu na Rujevici. U susretu Rijeke i Osijeka drugi pomoćnik Goran Loparac neopravdano je signalizirao zaleđe, a glavni sudac Fran Jović poništio regularan pogodak Riječana (Tomasov). Jović je sankcioniran i zbog pogrešaka u primjeni disciplinskih mjera, kao i sudac Dalibor Mlakar zbog, kako navodi HNS-ovo priopćenje, „neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera“ u dvoboju Splita i Rijeke u Parku mladeži.

U 23. kolu sudac Tihomir Pejin je oštetio Hajduk u susretu protiv Lokomotive. Na utakmici je bilo više grešaka u primjeni disciplinskih i tehničkih mjera od strane suca utakmice, a nije dosuđen kazneni udarac za HNK Hajduk. Utakmica je završila pobjedom Lokomotive 2-1.

Komisija nogometnih sudaca razmotrila je i odbila prijedlog Hajduka da utakmice polufinala i finale Hrvatskog nogometnog kupa sude inozemni suci.

“Komisija je izrazila čvrst stav da su usprkos pojedinačnim pogreškama, kakve se događaju i u drugim ligama, hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni suditi ključne utakmice Hrvatskog kupa i prvenstva”, zaključak je Komisije nogometnih sudaca koja je u srijedu održana u sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

U svom zaključku Komisija za suđenje je konstatirala da su pojedini suci napravili pogreške usprkos jasnim i detaljnim uputama s održanog Seminara sudaca. Na nekim utakmicama gdje je bilo pogrešaka iste su adekvatno sankcionirane od strane kontrolora suđenja. Tamo gdje su utvrđene greške, a nisu sankcionirane od strane kontrolora, sporni momenti vraćeni su putem DVD-a kontrolorima na revidiranje, kao što nalažu Upute o ocjenjivanju sudaca.

Sankcionirani suci te kontrolori suđenja neće biti određivani u narednom periodu od strane povjerenika za suđenje te povjerenika za određivanje kontrolora suđenja, sukladno Pravilima o uvjetima, načinu i postupku određivanja nogometnih sudaca.

Na koncu je Komisija nogometnih sudaca izrazila jasan stav kako će “i dalje neovisno o pritiscima klubova, medija i javnosti donositi najbolje moguće odluke za dobrobit kvalitetnog suđenja i hrvatskog nogometa”?!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari