ŠOK I NEVJERICA

STRUČNA ANALIZA Jutro donijelo bol i surovu stvarnost: Prokletstvo se nastavilo

Marijo Tot sinoć je gostovao u studiju Net.hr i dao stručnu analizu šokantne utakmice Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B Eura u nogometu.

Vatreni su imali drugi krug u svojim rukama sve do 98. minute, međutim Italija je izjednačila na 1-1 i prošla dalje, a dugo će se još raspravljati o tome je li nepravedno to što je sudac produljio utakmicu čak 8 minuta.

Stvarno se svašta događalo, tresemo se još uvijek dok ovo pišemo. Šok i nevjerica, baš kao da nam je vjeverica dala gol u 98. Noćas mnogi nisu spavali, vratili smo se u 2008. i onu noć protiv Turske na Prateru. Hrvatska nogometna reprezentacija sad je na prekretnici.

Mattia Zaccagni bacio nas je u kolektivni bed i doveo nas u stanje u kojem će reprezentacija i igrači, a posebno Zlatko Dalić, naći se na udaru kritika. Ne samo to. Osim potresa u domovini i dijaspori, Zaccagni je Vatrene (vjerojatno) poslao kući s Eura ako se ne bi događala čuda u nastavku turnira. I to nije sve…

Pazite sad ovo… kad se svemu tome tome doda da su i Albanci dali gol u posljednjem napadu, prokletstvo Eura se nastavilo, a hrvatske suze sinoć su isprale ulice Leipziga i tribine Red Bull Arene.

Bila je to teška bitka u kojoj su Dalićevi izabranici bili, ruku na srcem bolji nego u prve dvije utakmice, posebice Marcelo Brozović koji je bio kritiziran, no nisu izdržali samo taj jedan zadnji napad, koji nas je vratio u 2008. protiv Turske. Pala je koncentracija, što se ne bi smjelo događati.

“Nagradilo je Italiju. Hrvatska je kroz sve tri utakmice imala periode poprilično loše igre, ali imali smo perioda igre koje podsjećana ona stara izdanja Hrvatske. Premalo smo dobrih perioda igre, a to je ono presudno na turniru, imali za jednu takvu razinu. Na ovakvoj razini svaka se greška skupo plaća i svaki pad koncentracije se skupo plaća”, objašnjava nam Marijo Tot.

“Očekivali smo svi sretan završetak utakmice, ali definitivno je ovaj poraz nešto što će ostaviti traga na svima nama. Osam minuta sudačke nadoknade nije bilo i naravno da je nepravda to što se dogodilo. Ako se uzme u obzir da smo dobili gol u posljednjim sekundama dugog produžetka, time smo još i ljući”, dodaje Marijo Tot koji tvrdi da će vrlo brzo doći do smjene generacije i naša javnost bi trebala biti strpljiva.

U drugom susretu trećeg kola ove skupine Španjolska je pobijedila Albaniju 1-0. Španjolska je prva u skupini, a Italija druga, čime je osigurala ogled osmine finala protiv Švicarske, u subotu od 18 sati.

“Izbornik je imao veliko povjerenje u Pongračića, a ne u Erlića. Ne mislim da je to Dalićev veliki krimen. Što se tiče Brozovića, s pravom su ga kritizirali. Saudijska liga mu nije donijela puno u igračkom smislu puno, ali je u lukruativnom. Saudijska liga nije njegova razina, to nije Europa. Nije bio loš, ali niti onaj Brozović na kojem smo navikli. Ovaj Marcelo samo je sjena onog od prije.”

Gvardiolova uloga na ovom Euru nije zadovoljila Tota…

“Nisam zadovoljan kako je odigrao Gvardiol. Igrao je gotovo sličnu poziciju kao u Cityju, ali Manchester City je domanantan, vrlo, a reprezentacija Hrvatske igra drugačije.”

Hrvatska je treća s dva boda i mora čekati rasplet po skupinama do kraja, ali u ovom trenutku su šanse da se nađe među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije vrlo male.

“Mi smo navijači i kao takvi želimo i sretni smo kad Hrvatska dobije, ali trebalo bi trezveno pogledati istini u oči i reći da je rezultat poprilično realan. Hrvatska se povukla nakon što je povela 1-0. I to što se dogodilo… nogomet je baš okrutan. Dvije utakmice zaredom smo na ovom Euru izgubili bodove u posljednjim sekundama. Ne možemo reći da je to slučajno. Stvari se ne događaju slučajno, ne dva puta zaredom. I sami smo svjedoci da su se naši u nekim periodima povukli nakon gola za 1-0, a Dalić je, po meni, dobro mijenjao. To povlačenje je bila normalna reakcija naših. Tu jedino svježa krv može promijeniti stanje, ali ponovno neopreznost s naše strane u posljednjim trenucima. Usudio bih se reći da je Hrvatska premalo imala dobrih igara, premalo perioda dobre igre na turniru”, objašnjava nam Marijo Tot.

Pogledajte što je sve Marijo Tot rekao, o čemu je pričao, što je detektirao i kakvu je poruku, još jednom, poslao čitavoj hrvatskoj javnosti u priloženom videu gore. I hvala mu što je onako sav šokiran smogao snagu uopće doći u studio Net.hr i debelo iza 23 sata, bliže ponoći, proanalizirati nam utakmicu. I to nakon što je rođeni Župančanin putovao iz Metkovića u Zagreb, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari