CRO COP SE OPROSTIO OD AKTIVNOG SPORTA „Prije ili kasnije dođe vrijeme kada čovjek mora misliti i na zdravlje“

foto: futurohr.com

Najbolji hrvatski borac Mirko Filipović objavio je u utorak u jutarnjim satima na svom Facebook profilu kako završava karijeru.

Iako je Mirko već imao zakazanu iduću borbu u UFC-u protiv Anthonyja Hamiltona 27. studenog u Seoulu, brojne ozljede i prevelik fizički napor bili su previše za našeg prekaljenog veterana.

“Dragi prijatelji, morao sam na žalost otkazati borbu u Seoulu. Već na početku priprema pogodila me ozljeda ramena i jedini lijek bi bila pauza od dva do tri tjedna a to si nisam mogao priuštiti usred zavrsnih priprema. Svakodnevnim treningom se ozljeda samo pogoršavala. Dio mišića je puknuo, rame je puno tekućine, velika opasnost je i da pukne tetiva i onda bi opet morao na operaciju. To mi ne treba, pogotovo u mojim godinama”, napisao je Mirko u početku svog statusa.

Požalio se i kako ga ozljede, iako je većinu vremena šutio, nisu štedjele ni posljednih nekoliko godina.

“Cijelo ljeto sam proveo u Münchenu na terapijama, kad god idem u Vinkovce, moram stati dva puta zbog bolova u tetivama koje me užasno bole u sjedećem položaju, kao i desno koljeno koje sam operirao četiri puta, i sad još rame, a leđa da ne spominjem. Kad god idem na magnet, bez obzira radi čega i što snimam, nalaz počinje sa ‘degenerativne promjene’, ali to je cijena koja se mora platiti. Ljudi naravno vide samo jednu stranu medalje, materijalne stvari, a za muku, bol, krv i suze nitko ne pita niti ih zanima. Ali to je tako u životu”, nastavio je Mirko.

Nakon toga uslijedio je zaključak.

“Sad je dva ujutro a ja zaspati ne mogu, prebirem misli i vrtim svoju karijeru pred očima. I svjestan sam da sam došao do kraja svog borilačkog puta. Ali treniranje pod bolovima više ne želim. Tijelo mi je izraubano od bezbrojnih treninga, skupio sam devet operacija i tijelo je postalo sklono ozljedama, nakon svakog treninga stavljam led na koljeno jer se napuni tekućinom, a na terapije odlazim dva puta tjedno. Iduća borba bi mi bila 80. profesionalna a to je jako puno, pogotovo u toj konkurenciji. K1, Pride, IGF, UFC. Najveći problem će mi biti adaptacija na ‘civilni’ život, bez dva treninga dnevno i vječnih putovanja po svijetu, što mi i neće tako teško pasti. Trenirat ću dok sam živ jer to je moj život ali ne takvim tempom i to me na neki način raduje. Ovo nije neka trenutna odluka jer sam nesretan radi svega toga već moja konačna odluka, i to je najbolje za mene. Prije ili kasnije dođe vrijeme kada čovjek mora i na zdravlje misliti. Imao sam zaista dugu i bogatu karijeru i ostavio sam vjerujem dubok trag u borilačkom sportu, u slobodnoj borbi i u k-1 i nemam ni za čim žaliti. Hvala svima koji su me pratili i podržavali a meni ostaju prekrasne uspomene i sjećanja. Pozdrav!”

Odluka je to koja će svakako, ma koliko je već dugo nekako ‘na repertoaru ‘ i očekivana, iznenaditi brojne obožavatelje borilačkih sportova, no sigurni smo kako će Mirkova odluka naići samo na pozitivne reakcije. Uostalom, tko mu od nas može išta zamjeriti?

Mirko, činio si godinama nas i ovaj malen narod ponosnim i u najboljem nas svjetlu predstavljao na svjetskoj borilačkoj i općenito sportskoj sceni. Hvala ti!

(Ivan Blažević/vijesti.rtl.hr)

https://www.youtube.com/watch?v=FQeuVqbpVZ0

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari