IKONA HRVATSKOG SPORTA Vrijeme prolazi, ali uspomena ne blijedi: Dražene, sretan ti 53. rođendan!

Dražen Petrović danas bi proslavio svoj 53. rođendan. 24 godine prošle su od kobnog 7. lipnja i automobilske nesreće na autocesti u njemačkom Ingolstadtu, a mi se još pitamo što je sve Hrvatska mogla osvojiti s njime…

 

Ikona hrvatske košarke Dražen Petrović danas bi proslavio 53. rođendan. 24 godine prošle su od kobnog 7. lipnja i automobilske nesreće na autocesti u njemačkom Ingolstadtu, a mi se i dan danas pitamo što je sve Hrvatska mogla osvojiti s njime…

7. lipnja 1993. godine Dražen Petrović je poginuo u stravičnoj prometnoj nesreći na autocesti kod njemačkog Ingolstadta.

Legenda hrvatske košarke rođena je 22. listopada davne 1964. i na današnji bi dan navršila točno 53 godine. Čak 24 godine nakon tragičnog kraja tada daleko najveće sportske zvijezde s naših prostora, uspomena ne blijedi, a mi se još uvijek pitamo na što je sve Dražen bio spreman i koliko je još medalja Hrvatska s njime mogla osvojiti…

Brata Aleksandra pratio na svakom koraku

Petrović je karijeru započeo u rodnom gradu, u tadašnjoj Šibenki za čiju je seniorsku momčad prvi put zaigrao sa samo 15 godina. Veliki entuzijazam, ostajanje dokasna na treninzima i sjajan učinak prizvao je i interes brojnih europskih klubova, no Dražen je odlučio ići korak po korak i potpisati za zagrebačku Cibonu, u kojoj je igrao i njegov brat Aleksandar.

Sjajne izvedbe nisu izostale, Dražen je u dva navrata doveo Zagrepčane na vrh Europe (’85 i ’86), što je uspjeh koji je u današnje vrijeme nezamisliv nekom od hrvatskih košarkaških klubova.

Tada je na red došao prvi korak u inozemstvu, Dražen je momčad Cibone zamijenio onom španjolskog velikana Real Madrida, koju je također okitio brojnim trofejima, a u tom je periodu osvojio i Europsko prvenstvo u Zagrebu 1989. godine te Svjetsko prvenstvo u Argentini 1990. s reprezentacijom Jugoslavije.

Fenomenalne igre u španjolskoj prijestolnici nisu ostale nezamijećene ni među skautima najjače lige svijeta NBA-a, iako su se u to doba u potrazi za svježom krvlju vrlo rijetko okretali Europi. Dražen je tako 1990. godine, usprkos brojnim sporovima i poteškoćama s Realom koji ga isprva nije želio pustiti, postao članom Portland Trail Blazersa.

Eksplozija u Netsima, srebro u Barceloni

Nažalost, zbog politike i slabog statusa koji su Europljani tada uživali u najjačoj ligi, Dražen je u Blazersima uglavnom sjedio na klupi, no stigavši u New Jersey Netse (sadašnji Brooklyn Netsi), Dražen je eksplodirao. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter momčadi, već je osvojio i nagradu za najboljeg Europljanina ikad u NBA ligi, iako su dotad igrači sa starog kontinenta na američkom tlu smatrani šalom.

Iste godine Dražen je doveo i novonastalu Hrvatsku reprezentaciju do uspjeha koji je i dan – danas najveći u povijesti naše reprezentacije. Naime, naši su košarkaši predvođeni Draženom dogurali do finala Olimpijskih igara u Barceloni, gdje su poraženi u finalu protiv moćne reprezentacije SAD-a, tada poznate kao ‘Dream Team’, što je ostao sinonim za ekipu koju su činili igrači poput Michaela Jordana, Larry Birda, Scottiea Pippena, Magica Johnsona i drugih.

Uz moćne Amerikance, na srebro se jednostavno nismo mogli žalliti, sve se činilo savršeno i svi su samo čekali nove majstorije i uspjehe, kako Dražena osobno, tako i ekipa koje su imale čast da on nastupa u njihovim redovima, no tada se dogodilo nešto užasno.

Stravična prometna nesreća na autocesti pored njemačkog Ingolstadta koštala je Dražena života u 29. godini. Javnost je bila u potpunom šoku, a početkom NBA sezone 1993./94. Netsi su umirovili dres s brojem 3 koji je Petrović nosio, što najviše govori o tome koliko je naš ‘košarkaški Mozart’ značio njihovom klubu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=tVaFtZskj08

Iako Dražena više nema s nama, njegov duh ostat će sveprisutan. Uostalom, da nije tako, ne bismo se iz godine u godinu iznova prisjećali svega što smo upravo nabrojali, a nabrajat ćemo i dalje… Sjajan šut, neviđena motivacija i spartanska želja za pobjedom bile su njegove najveće odlike, odlike koje se u današnjem modernom sportu rijetko viđaju. Prošle su 24 godine, a čini se kao da je Dražen još jučer vladao košarkaškim terenima. Kako kaže stih svima nam poznate šibenske pjesme u Draženovu čast, ‘život leti, kapetane’. I doista leti…

Ivan Blažević
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari