Izbornik Dalić u velikom intervjuu: ‘Ne mislimo stati, veliki frajeri su otišli doma’

16.06.2018., Arena Baltik, Kalinjingrad, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., skupina D, 1. kolo, Hrvatska - Nigerija. Zlatko Dalic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

‘Nije čudo što pobjeđujemo na penale, mi smo to zaslužili. Sreća prati one koji pokažu karakter’, kazao je izbornik Dalić za RTL

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sada smo u Moskvi. Šteta bi bila ne vidjeti finale…

Šteta bi bilo napustiti Moskvu prije kraja, zato ćemo učiniti sve da ostanemo u Moskvi do kraja, da prođemo polufinale. Napravili smo sjajan uspjeh, među četiri smo ekipe u svijetu. Nećemo stati, moramo još više, još jače. Spremni smo za to.

Kada je krenula ova priča većina javnosti nije vjerovala da ćete otići ovako daleko, no vi ste vjerovali…

Vjerovao sam. I danas se mnogi čude kako je Hrvatska među četiri ekipe, ali zašto ne bi bilo tamo? Imamo sjajne igrače, velik potencijal. Veliki frajeri su otišli kući, ostali su šljakeri, momčadi koje su disciplinirane.

Kakav je osjećaj biti trener koji je ime gradio na Bliskom istoku, a sada vodi svoju državu u polufinalu SP-a?

Ovo je za mene nešto prekrasno, najljepši period moje trenerske karijere. Sanjao sam i došao sam do toga. Ali najveće zasluge idu igračima. Tu su i ljudi oko mene, stožer koji mi pomaže. Svi skupa živimo kao jedna obitelj ovih 45 dana. Velika stvar, ali ne bih htio da sad stanemo.

Jučer ste zaplakali, izašlo je puno emocija iz vas…

Stalno sam miran, staložen, koncentriran. Nakon zadnjeg penala, sve ono što se nakupilo u meni je izašlo van. Nisam bio svjestan svega toga, to je za bilo za mene sjajno. Kad sam vidio igrače, koji su isto plakali… Kad vidimo što se dešava u Hrvatskoj, onda nitko sretniji od nas.

Dobili ste sigurno puno poruka, bi li izdvojili neku?

Zahvalio bih svima koji su poslali poruku, i bivšim izbornicima, mnogim trenerima, mnoge poruke još nisam ni stigao otvoriti. Zahvala svima koji prate hrvatsku reprezentaciju.

Čeka nas Engleska, u kakvom je energetskom stanju momčad obzirom na produžetke i jedanaesterce dva puta?

Mi smo u šest dana igrali dva puta po 120 minuta. Potrošili smo se jako puno, i fizički i psihički. Nema puno vremena. Moramo se oporaviti. Imamo dva, tri dana da vidimo u kakvom smo stanju. Da vidimo kako su igrači koji imaju lagane ozljede. Moramo staviti najspremnije, najzdravije jer prava na grešku nemamo.

Imali smo defenzivne protivnike, osim Argentine, hoće li Englezi pokazati puni napadački potencijal?

Imali smo tri teške utakmice protiv ekipa koje nisu naš stil, koje nam ne odgovaraju. Ali veseli me da smo pokazali snagu i dobili te utakmice. Protiv Engleza, nadam se, bit će naš stil i naša utakmica.

Imate li poruku za “Šefa” Ćiru Blaževića?

Sa “Šefom” se čujem svako malo, on zna o čemu ja sve razmišljam. Bit će mi drago ako ga prestignemo, ali Ćiro je jedan i jedinstven, trener svih trenera.

Ova reprezentacija ima X-faktor, koji bi to bio?

Imamo vjeru, takva je bila priča od početka, ima kvalitetu i karakter. Ekipa koja nema karakter, nju neće pratiti sreća. Nije čudo što pobjeđujemo na penale, mi smo to zaslužili.

Nisam ni sanjao da ću 20 godina nakon Francuske ’98. raditi intervju s izbornikom polufinalista Svjetskog prvenstva. Mogu u ime svih reći hvala što ste opet probudili taj osjećaj u nama.

Bio sam u Francuskoj prve tri utakmice. Nisam ni ja sanjao da ću biti u polufinalu Svjetskog prvenstva. Nije došlo samo od sebe, došlo je zasluženo, zbog rada, truda i odricanja. Teške su ove utakmice, ali kroz karijeru sam sve morao sam steći, teškim radom. Još malo je ostalo pa ćemo vidjeti što će biti.

Marko Vargek

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari