IZGLEDAN SCENARIJ

Izgledan scenarij: Na Kantridi će prvoligaške utakmice igrati – Orijent 1919?!

Iako je još vrlo neizvjestan nastavak natjecanja pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza, jedan mogući scenarij za iduću sezonu doveo bi do vrlo zanimljive situacije  – Rijeka bi imala dva prvoligaša, a jedan od njih igrao bi na mitskom stadionu Kantrida

Ali, ne onaj na kojega bi najprije pomislili, i koji je na Kantridi ispisao najslavnije stranice riječke nogometne povijesti – HNK Rijeka!

Spletom (ostvarivih) okolnosti, lako se može dogoditi da se na Kantridu vrati prvoligaški nogomet. Ali, stadion bi neko vrijeme za odigravanje prvoligaških utakmica u idućoj sezoni koristili igrači – Orijenta 1919!

Iako je još vrlo neizvjestan nastavak natjecanja pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza, nogometni zaljubljenici nadaju se da bi se nogomet ipak mogao početi igrati, barem s onim zadnjim mogućim rokom za nastavak prvenstva – 10. lipnja.

Kako je vrlo izgledno da će Krimejčani i treću godinu zaredom napredovati u viši rang natjecanja – a to je Prva HNL gdje su jedini uz Šibenik spremni ispuniti uvjete za dobijanje licence – umjesto Krimeje, gdje Krimejčanima “nedostaje” dodatna tribina s još 2.000 stolica, u suradnji s Gradom Rijekom kao alternativni stadion za odigravanje prvoligaških susreta prijavljena je – Kantrida! Prijavu mora licencom “amenovati” HNS, ali to je više-manje “riješena stvar”, ističu “insajderi”.

Postoji i mogućnost da Orijent 1919 prvoligaške susrete iduće sezone igra i na Krimeji, barem neko vrijeme, ali samo u slučaju ako zbog korona-krize u HNS-u odluče da će se prvoligaške  utakmice igrati bez prisustva publike!

Podsjetimo, može se dogoditi da Orijent 1919, trenutno drugoplasirana momčad u Drugoj HNL pa samim tim punopravni kandidat za napredovanje, nikad lakše izbori ulazak u Prvu HNL.

Igrači trenera Fausta Budicina to drugo mjesto u normalnim bi okolnostima odvelo u kvalifikacije za popunu Prve HNL, ali kako drugoligaški konkurenti – osim Šibenika – ne mogu proći kroz sustav licenciranja, sve je za Krimejčane jasno posloženo!

Ipak, do eventualne realizacije ovakvog scenarija morat ćemo još pričekati, upravo zbog neizvjenosti koju još uvijek nudi situacija s koronavirusom.

Podsjetimo, prvoligaši, pa tako i HNK Rijeka, su počeli s treninzima u kontroliranim uvjetima i pod posebnim pravilima te očekuju dozvolu o povećanju broja igrača unutar jedne trening-skupine kako bi se krenulo s ozbiljnijim radom na treninzima.

I dok prvoligaši razmišljaju isključivo o nastavku sezone, drugoligaši su u ovom trenutku protiv nastavka igranja i žele da se sezona trajno prekine, jer bi u protivnom još više mogli financijski potonuti.

Problemi su brojni, oni su predočeni Hrvatskom nogometnom savezu pred kojim je odluka hoće li se sezona u Drugoj HNL nastavili ili ne. RTL-ova novinarka Ivona Hemen napravila je reportažu, a Filip Brkić ju najavio u sportskim minutama “RTL-a Danas”.

‘To je za nas veliki novac. Mi ovako izvlačimo jedva kraj s krajem’

Dok se svim silama pokušava pokušava osigurati nastavak HNL-a, u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi dramatičan apel klubova. Jedva spajamo kraj s krajem i bez ove krize, poručuju klubovi iz druge lige i mole savez da se prvenstvo ne nastavi. No, sad imamo problem. Naime, kako rješiti situaciju, proglasiti prvaka ili sve poništiti? HNS će odluku donijeti drugi tjedan na izvršnom odboru.

“Financijska pomoć bila bi potrebna. To je za nas veliki novac. Mi ovako izvlačimo jedva kraj s krajem. Evo, hvala Bogu do sad smo sve platili, posložili u svom klubu, isplatili smo plaće za ožujak, spremamo i za travanj”, kazao je Marinko Perić, predsjednik Hrvatskog dragovoljca.

A što je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić rekao o situaciji, pogledajte u prilogu RTL-a.