KLIČKU POŠTOVANJE, ALI… Protiv nekih zakona se ipak ne može

Kretao se bolje nego ikad, u većem dijelu borbe je gospodario središtem ringa, ali s 41 godinom na plećima protiv nekih zakona se ipak ne može, kada je riječ o najvišoj razini

Bila je to kiša udaraca, koji su sijevali poput munje. I možda završili karijeru Vladimira Klička. Jer Anthony Joshua jučer je velikom Ukrajincu nanio peti poraz u karijeri te drugi uzastopce – što se Kličku nikad prije nije dogodilo.

Jedna je to strana priče. Druga, jednako važna, ogleda se u poštovanju koje je Kličko dobio za jučer prikazano boksačko i pobjedničko umijeće, u 42. godini života. “On je za nas moralni pobjednik”, složili su se Filip Hrgović i Stjepan Božić oko ključne poruke u RTL-ovom studiju nakon meča.

Krasnom izjavio obratio i sam moralni pobjednik. “Ne osjećam se kao da sam izgubio. Niti svoje ime ni obraz ni reputaciju”, izjavio je Kličko riječi koje će se dugo citirati. Da bi se u nastavku osvrnuo na neophodno – nastavak ili kraj? “Uzet ću vremena kako bih odlučio što ću sljedeće”, kazao je.

U njemu je ponos bio jači od poraza. “Učinili smo puno za sport, i zato smo nas tretiraju s poštovanjem. Bila je to velika noć za boks i to me čini sretnim”, istakao je Ukrajinac.

https://www.youtube.com/watch?v=pw_stpBJBnM

Joshuin udarac u petoj rundi, kojim je potekla krv niz Kličkovo lice, tada je oživio njegove šanse u meču, nakon što je u početne četiri runde biti oprezan, neagresivan i bez inicijative. Kao da nije bio onaj pravi, dominantni Joshua, boksač s 18 nokauta u 18 mečeva.

Iz drugog kuta ringa, također, potpuna opreka uobičajenom. Ali, zato je takav – po svemu poseban – bio subotnji, wembleyski meč. Vladimir Kličko, boksač kojega često kritiziraju zbog obrambenog stila, bio je agilan i dominantan. Lakši i pokretljivi nego ikad.

Nakon uvodnog opreza, Joshua preuzima inicijativu od početka rundi, najviše u petoj i 11.

Kličko je pao, Kličko je ustao. Poput pobjednika, onoga koji neće odustati ni kad su zakoni prirode protiv njega. Na drugoj strani – identično. Razlika je u tomu što je ‘dječak’ Joshua dobio bitku protiv iscrpljenosti. Vladimir je ipak 14 godina stariji.

14 godina svježiji. Zbog toga se, naglašavaju mnogi, uspio vratiti iz devetog kruga Pakla u život. Joshua je sve samo ne običan. Takva je, očito, morala biti njegova pobjeda za vječnost.

Publika je bila u mraku, ali ona je važan dio mehanizma za vraćanje boksa na stare staze. Svjetla su bila uperena u dvojac u ringu. No, publika je ta koja procjenjuje je li ovaj meč zaista “preporod boksa”, kako su mnogi već prozvali borbu Klička i Joshue.

Događaj na Wembleyu pokazao je i kako se nogometna i koncertna atmosfera na takvom velikom stadionu mogu preslikati i na – boks. Putokaz za budućnost, svakako. Jer ovakvih će događaja, koji privlače pozornost cijelog svijeta, time i novac, biti sve više. U tomu je najvažnije da sport i njegovi ljubitelji ne ispaštaju. Jučer nisu.
JG/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari