OVO JE FANTASTIČNO – NA PLATKU ODBOJKA NA SNIJEGU! U subotu možete uživati u utakmicama 1. Prvenstva Hrvatske u odbojci na snijegu

U subotu 20. siječnja na skijalištu Platak održat će se 1. Prvenstvo Hrvatske u odbojci na snijegu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Pobjednici natjecanja na Platku ostvarit će pravo nastupa na 1. Europskom prvenstvu u odbojci na snijegu koje će se održati na skijalištima Wagrain-Kleinarlu i Flachau (Austrija) od 23.-25. ožujka ove godine

Na Platku smo već navikli na mnogobrojna ugodna iznenađenja, no eto dočekali smo i nešto dosad neviđeno – susrete u odbojci na snijegu, i to u okviru Snow volley Croatia 2018 – 1. Prvenstva Hrvatske u odbojci na snijegu!

Kako je riječ o vrlo mladom sportu, zamolili smo organizatore iz pazinskog Speciala da nam kažu nešto više o tom atraktivnom natjecanju i kako je baš Platak dobio organizaciju debitantskog izdanja Prvenstva Hrvatske.

– Prema posljednjim informacijama, u ovom trenutku čak 17 europskih odbojkaških federacija potvrdilo je organizaciju nacionalnih prvenstava u odbojci na snijegu čiji će pobjednike poslati na Europsko prvenstvo koje će se u ožujku održati u Austriji. Veliki je to uspjeh obzirom da se odbojka na snijegu igra tek deset godina. U suradnji s Hrvatskim odbojkaškim savezom (HOS) odlučili smo i mi organizirati 1. Prvenstvo Hrvatske u odbojci na snijegu a pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji ostvaruju direktan nastup na rečenom Europskom prvenstvu. Odlučili smo natjecanje organizirati na Platku zbog dobre povezanosti lokacije, blizine velikih gradova te zbog kvalitetne infrastrukture. Ovim putem željeli bi se zahvaliti i ljudima iz Goranskog sportskog centra Platak na susretljivosti i pomoći u organizaciji, rekao nam je uvodno Dino Sošić, predstavnik organizatora.

Koliko će ekipa nastupiti?

– Zbog organizacijskih ograničenja i prvog izdanja ovakvog natjecanja odlučili smo se limitirati broj prijavljenih ekipa na šest u uškoj i šest u ženskoj konkurenciji, sve kako bi stigli odigrati Prvenstvo u jednom danu. Dobili smo podršku nekoliko sponzora koji su sa HOS-om i predstavnicima skijališta Platak omogućili da se jedan ovakav događaj prvi puta realizira i u Hrvatskoj. Vremenske prognoze su dobre i veselimo se suboti i 1. prvenstvu Hrvatske u odbojci na snijegu – Snow volley Croatia 2018., dodaje Sošić.

Kako je uopće nastao ovaj atraktivan sport?

– Snow volleyball odnosno odbojka na snijegu nastala je 2008. godine u planinama Wagraina pored Salzburga. Negdje na nadmorskoj visini od 1.850 metara, na planinskoj postaji Flying Mozart, između dvije brvnare sjetila su se toga četiri veseljaka, možda i pod utjecajem kuhanog vina i razrijeđenog zraka. Odigrali su prvu pravu odbojkašku utakmicu na snijegu,
najprije na nevjericu a onda i na oduševljenje stotinjak skijaša koji su predah od skijanja kratili čajem i kuhanim vinom, pripovijeda Sošić.

Godine 2011. odbojku na snijegu priznao je kao službeni sport Austrijski odbojkaški savez, a godinu dana kasnije krenup je i prvi Snow volley Tour pod sloganom – „Serviraj hladno“.

Nakon 2011. godine sport se počeo širiti alpskom regijom i 2013. godine serija turnira je proširena na Švicarsku (Engelberg), Italiju (Kronplatz) i Češku (Špindleruv Mlyn). Trenutni je cilj onih koji se bave ovim sportom dobiti priznanje za odbojku na snijegu kao globalno priznatog sporta. U propagiranje odbojke na snijegu uključila se i Europska odbojkaška federacija (CEV) pa od 2016. godine imamo i CEV Snow volleyball European Tour.

Kakva su pravila ove zanimljive igre?

– Od odbojke na pijesku preuzet je organizacijski model kao i pravila igre – osim broja poena u setovima jer se u odbojci na snijegu igra do 11, a u odbojci na pijesku do 21 poena, također na dva dobivena seta. No pored same igre, kod ovih turnira vrlo je zanimljiv i sav popratni program. Sve nalikuje jednom velikom tulumu sa plesačicama, glazbom, dobro raspoloženim gledateljima… Ono što je specifično u ovom sportu je obuća koju smo preuzeli iz – nogometa. Igrači naime igraju odbojku na snijegu u kopačkama kako bi se što manje sklizali po snijegu. Kapa i rukavice su dozvoljeni…, objašnjava nam Dino Sošić.

Nema sumnje kako će se i mnogi gledatelji i izletnici iz Rijeke, Istre, Primorja… oduševiti ovim sportom pa već sada možemo predvidjeti kako će se odbojci na snijegu pridružiti i neki novi igrači iz ovih krajeva!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari